Äiti ja lapsi puistossa pilvisellä säällä

Pilvisestäkin säästä voi löytyä hyviä puolia – valokuvaajalle se tarkoittaa mahdollisuuksia hyviin muotokuviin.

© Shutterstock

Hyviä muotokuvia pilvisellä säällä

Pilvinen sää sopii mainiosti muotokuvaukseen. Lue, miten pilvisellä ilmalla voi saada hyviä potretteja.

torstai 26. lokakuuta 2017 teksti Kathrine Anker

Kun päivät käyvät syksyisen harmaiksi, on houkuttelevaa pistää kamera komeroon ja pysytellä sisätiloissa. Mutta pilvinen sää tarjoaa mainion mahdollisuuden saada luonnollisia ja tasaisesti valaistuja muotokuvia. Tässä muutama vinkki.

1. Käytä heijastinkangasta 

Nainen pitämässä heijastinta
© Shutterstock

Pilvet toimivat jättiläismäisenä valonhajottimena, joka pehmentää valoa ja loiventaa kontrasteja, jotka auringonpaisteella ovat liiankin jyrkät. 

Pilviselläkin ilmalla tosin muodostuu varjoja, ja silloin on syytä ohjata valoa kuvattavan kasvoille heijastimen avulla. Täällä kerromme, kuinka heijastinkangasta käytetään muotokuvauksessa.

2. Tee se itse

Harmaalla ilmalla on hyvä käyttää kullanväristä heijastinkangasta, joka korostaa lämpimiä sävyjä, tai hopeanväristä, joka heijastaa valoa tehokkaammin. Etunurkan video opastaa oman heijastimen tekemisessä.

3. Muista täytesalama 

Pikkupoika rannalla
© Shutterstock

Pilvisen sään vallitessa on mallin silmiä syytä valaista salaman avulla. Sen voimakkuutta kannattaa kuitenkin hillitä, jotta lopputulos olisi luonnollinen. Täältä voit lukea, kuinka salamaa voidaan käyttää päivänvalossa.

4. Kuvaa täydellä aukolla 

Tyttö metsässä, tausta täysin sumentunut
© Shutterstock

Kirkkaassa auringonvalossa täydellä aukolla kuvaaminen ja tällä tavoin taustan sumentaminen on lähes mahdottomuus ilman harmaasuodinta. Pilvisellä säällä valoa on vähemmän, joten silloin suurten himmenninaukkojen hyödyntäminen on hyvinkin helppoa. 

5. Rajoita ISO-herkkyyttä

Jos valaistus vaihtelee nopeaan tahtiin – esim. jos aurinko pilkahtelee pilvien raosta ja menee taas pilveen – voi Auto ISO:n käyttö olla fiksu ratkaisu. Kameran valikossa voidaan samalla asettaa suurin mahdollinen ISO-herkkyys, jottei kuvista tulisi liian rakeisia. 

Lue myös: Näin käytetään kameran ISO-asetuksia

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!