Muotokuvauksen hyvä puoli on, että teoriassa voit käyttää kuvien ottamiseen mitä tahansa objektiivia. Toisin kuin esimerkiksi eläimiä kuvatessa, voit siirtyä lähemmäs kuvaamaasi henkilöä, jos käytät laajakulmaobjektiivia, .
Toisaalta laajakulma toistaa kasvot siten, että, otsa, nenä ja leuka korostuvat. Siksi mallisi ei välttämättä pidä tällaisella objektiivilla kuvatuista muotokuvista.
Olemme koonneet tähän kolme muotokuvauksessa yleisimmin käytettyä polttoväliä. Voit lukea, mihin ne sopivat ja mitkä niiden edut ja haitat ovat.
> Lue myös: Tässä kaikki, mitä on tiedettävä muotokuvauksesta
50 mm muotokuviin
"Nifty fifty" -nimellä tunnettu polttoväli on monen aloittelijan suosikkiobjektiivi muotokuviin. Suosioon on useita syitä. 50 mm:n objektiivi on yleensä erittäin kevyt ja kompakti, ja sitä voi käyttää esimerkiksi katu-, maisema- ja arkkitehtuurikuviin.
Se on myös yksi markkinoiden halvimmista objektiiveista. Hinta riippuu tietenkin esimerkiksi suurimmasta valovoimasta, joka voi olla jopa F0,95. Canonille on kuitenkin mahdollista saada F1,8-valovoimainen 50 mm:n objektiivi alle 100 eurolla.
Se sopii parhaiten puoli- ja kokovartalokuviin ja ryhmäkuviin, koska lähikuvia varten joutuisit siirtymään mallin lähelle eivätkä kaikki pidä siitä. Lisäksi tällöin syntyy hieman vääristymää, joka ei sovi kasvoihin.
> Lue myös: Parhaat kameran asetukset muotokuvaukseen
85 mm muotokuviin
Tämä on klassisin muotokuvaobjektiivin polttoväli. Polttoväli antaa hyvän työskentelyetäisyyden. Voit seistä lähellä mallia, joten kommunikointi mallin kanssa on helppoa, mutta et kuitenkaan ole liian lähellä.
85 mm antaa hieman tiivistyneen perspektiivin käytännössä ilman vääristymiä, joten se tuottaa imartelevan kuvan. Jos käytät suurta aukkoa, esimerkiksi F2,8, saat myös hyvän taustasumennuksen, joka saa mallin erottumaan taustasta.
Se sopii parhaiten muotokuviin rinnasta ylöspäin, koska kokovartalokuvia varten joutuisit siirtymään melko kauas mallista.
> Lue myös: Siksi kannattaa tutustua näihin 5 polttoväliin
135 mm muotokuviin
Tässä on kyseessä jo kohtuullinen teleobjektiivi. Tämä tekee objektiivista raskaamman ja kalliimman kuin kaksi muuta, mutta voit käyttää sitä myös esimerkiksi makro- ja eläinkuvaukseen.
135 mm luo vieläkin tiivistetymmän perspektiivin, vähemmän vääristymiä ja enemmän taustasumennusta kuin kaksi edellistä polttoväliä samalla aukkoarvolla.
Se sopii parhaiten lähikuviin kaulasta ylöspäin. Puoli- tai kokovartalokuvissa on mentävä paljon kauemmas, mikä voi olla haasteellista, jos tila on pieni. Myös kommunikointi mallin kanssa voi olla vaikeampaa.
> Lue myös: Tässä on paras ohjelma raakatiedostoillesi