kuvaaja kamera

Jos muotokuvasi kaipaavat jotain lisää, lue kuvaajamme vinkit. 

© Sarah Marie Winther

Kuuluisien kuvaajien haastattelija ja hänen 3 muotokuvausvinkkiään

Digikuvan haastatteluissa kysymyksiä esittää usein toimittaja Sarah Marie Winther. Tällä kertaa valokeila käännetään kuitenkin kohti toimittajaa. Sarah on itsekin innokas valokuvaaja, jolla on oma tyylinsä sekä paljon vinkkejä annettavana kuuluisia kuvaajia kahden kesken jututettuaan.

keskiviikko 9. joulukuuta 2020 teksti S. Winter

Digikuvan toimittaja Sarah Marie Winther on päässyt kyselemään kahden kesken kaikki häntä kiinnostavat kysymykset valokuvauksesta. Hän on toden totta käyttänyt tilaisuutensa.

Sarah on toki tarjonnut lehden lukijoille jännittäviä ja samalla opettavaisia haastatteluja, mutta tuntikausien juttutuokiot valokuvaajien kanssa ja heidän vastauksensa ovat inspiroineet tanskalaista ja muokanneet hänen tapaansa valokuvata.

Hän pyysi silti miettimisaikaa kysymykseen siitä, mitkä vinkeistä ovat painuneet pysyvimmin hänen mieleensä, sillä Sarah ei ole tottunut olemaan se, jolta odotetaan vastauksia. Hetken harkittuaan hän toi esiin haastatteluista mieleen painuneita hetkiä.

Tässä jutussa toimittaja-kuvaajamme valottaa tapaansa lähestyä muotokuvausta.

> Lue myös: Aloittelijan muotokuvausopas

muotokuva nainen punainen penkki

Sarah haluaa ottaa aina kuvia sekä katsekontaktilla että ilman, ja kuvasta tulee ilmaisuvoimaisempi, kunhan malli ei hymyile leveästi.

© Digikuva

1. Heijastin

Yksi halvimmista ja helpoimmista tavoista saada hyvä muotokuva on käyttää heijastinta. Yhdellä tällaisella voi luontevasti kirkastaa kasvoja ja luoda valoa, joka elävöittää silmiä.

Kun näen ammattivalokuvaajien käyttävän heijastimia, ne näyttävät suurilta ja vaivalloisilta, mutta minun heijastimeni maksaa noin 40 euroa ja menee ruokalautasen kokoiseen nailonpussiin.

Jos olet matkalla kuvauksiin ja päivänvalo on tasaisen harmaata, voit heijastaa valoa valkoisella pahvinpalalla. Liimaa sen päälle pala tinakelmua, niin saat vieläkin tehokkaamman heijastimen.

> Lue myös: Sopivat kamera-asetukset muotokuvauksiin

2. Etäältä laukaistava salama

Salama voidaan laukaista kaukana kamerasta kaapelin tai langattoman lähettimen avulla.

Se on fiksu menetelmä muotokuvauksessa, koska se antaa vapautta ohjakset salamavalon suuntaamisessa ja valon kohdistamisessa. Voin esimerkiksi valaista mallini takaapäin, jolloin valo muodostaa vain kapean ääriviivan tämän profiilista, tai sivulta, jolloin kasvot muuttuvat jyrkkäkontrastisiksi.

Kaapeleita saa muutamalla kympillä, samoin lähettimiä. Salamalaitteita saa edullisesti, kun välttelee merkkituotteita ja suosii ns. tarvikevalmistajia, kuten Godox tai Yongnuo.

> Lue myös: Tämä on syytä tietää muotokuvauksesta

muotokuva nainen penkki prisma kameran edessä

Hajavalo on saatu aikaan prismalla, ja valokuvaan saatiin naisellista unelmoivaa tyyliä, jota laulajatar tavoitteli.

© Digikuva

3. Prisma

Ehdoton suosikkityökaluni muotokuvauksessa on kolmiomainen lasiprisma. Se on 15 cm pitkä ja maksaa vain noin kympin, ja sen avulla olen saanut lukemattomia hyviä muotokuvia.

Pitämällä prismaa objektiivin edessä voin luoda heijastuksia, sateenkaaria ja muita tehosteita, jotka antavat muotokuvalle uudenlaisen ilmeen ja saavat sen erottumaan joukosta.

Myös muita lasiesineitä voidaan käyttää, koska kyse on valon taittamisesta eri tavoin. Kokeile myös silmälaseja, suurennuslasia ja kuohuviinitulppia.

> Lue myös: 4 ilmaista kuvankäsittelyohjelmaa

Haastattelu uudessa Digikuvassa

Jos haluat tietää lisää siitä, miten kuvaan, hanki käsiisi Digikuvan numero 19/2020, jossa kerron, miksi matkustan Itä-Eurooppaan kuvaamaan ja kuinka otan kuvia kadulla huomaamattomasti.

Nyt voit saada Kehity kuvaajana -kirjan, josta löytyy ohjeita valokuvauksen moniin osa-alueisiin, sekä 3 numeroa Digikuvaa yhteishintaan 13,90!

Kirja opastaa erilaisissa aiheissa muotokuvauksesta auringonlaskuihin sekä villieläinten ja yötaivaan ikuistamiseen.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!