Nuori nainen vastavalossa, joka valaisee ääriviivat

Kauniiden vastavalomuotokuvien luominen ei ole vaikeaa. Seuraavassa kerromme, miten onnistut siinä. 

© Shutterstock

Näin luot ääriviivavalon muotokuviisi

Yksinkertaisen menetelmän avulla voit luoda millä tahansa objektiivilla yllä olevan kaltaisia tunnelmallisia ja kauniita muotokuvia. Lue alta, miten onnistut siinä.

maanantai 21. kesäkuuta 2021 teksti S. Winter

Taivas muuttuu kauniimmaksi uuden päivän alkaessa ja illan kääntyessä kohti yötä. Samalla auringon valo muuttaa täysin luonnettaan. 

Se tulee matalammalta ja on pehmeämpi ja lämpimämpi. Siten sen hyödyntäminen on paljon kovaa päivänvaloa helpompaa. Siksi monet valokuvaajat pitävätkin kultaista hetkeä taianomaisena.

Valo sopii maisemien lisäksi etenkin muotokuvaukseen, sillä se ei juurikaan luo varjoja mallin kasvoille, jos aurinko paistaa kuvaajan selän takaa.

> Lue myös: Hyödyllistä tietoa muotokuvista

Pieni poika ja kani pellolla kultaisella hetkellä

Ääriviivavalo tuo keveyttä ja tunnelmaa muotokuviin. 

© Shutterstock

Taustavalo valaisee reunat

Voit kuitenkin saada vieläkin paremman tuloksen, jos asetat mallin kameran ja auringon väliin. Matalalta paistava aurinko muodostaa kultareunusta muistuttavan kirkkaan ääriviivan, engl. rim light.

Studiokuvauksessa reunus pyritään luomaan erilaisilla valosäädöillä, mutta on myös mahdollista – ja suhteellisen helppoa – saavuttaa sama vaikutelma luonnonvalossa.

Ääriviivavalo ei luo pelkästään tunnelmaa muotokuviin, vaan ääriviivat piirtäessään se nostaa myös mallin esiin taustasta. Lisäksi vastavalo voi luoda suuria, pehmeitä heijastuksia, jotka luovat unenomaisen vaikutelman.

> Lue myös: Parhaat kamera-asetukset muotokuvaukseen

Suosirri vasta- ja ääriviivavalossa kultaisella hetkellä

Menetelmää voidaan käyttää myös eläinten kuvaukseen, mutta tällöin kuvaajan täytyy toimia hieman nopeammin kuin muotokuvissa. 

© Shutterstock

Suuri aukko ja pistemittaus

Jos haluat upean perspektiivin ja tyylikkään taustasumennuksen, valitse 85–135 mm:n polttoväli. Valitse aukko F2–3,5, jotta saat terävyyttä kaikkialle kasvoihin mutta taustan epäteräväksi, ja aseta suljinajaksi 1/250 sekuntia.

Käytä automaattitarkennusta ja aseta tarkennuspiste lähimpään silmään. Jos automaattitarkennus ei toimi vastavalosta johtuvan utuisuuden takia, tarkenna käsin.

Jos kuvaat puoliautomaattisella ohjelmalla, kuten aukon esivalinnalla, voi olla hyvä idea käyttää pistemittausta ja mitata valo kasvojen vaalealta alueelta, sillä muuten kameran valomittarilla on taipumus alivalottaa kuva.

> Lue myös: 3 vinkkiä auringonlaskujen kuvaukseen

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!