muotokuva nainen

Lyhyt tele sopii parhaiten kasvokuvaukseen.

© Shutterstock

Sopiva polttoväli muotokuvaukseen

Jotkut polttovälit sopivat ihmiskasvojen kuvaamiseen paremmin kuin toiset. Miksi näin on, ja miten polttoväleiltään eripituiset objektiivit toistavat kasvot valokuvissa? Se selviää tästä jutusta.

keskiviikko 1. huhtikuuta 2020 teksti S. Winter

Kannattaako investoida uuteen objektiiviin ja mikä sopii parhaiten muotokuviin? Tämä on aloittelevan muotokuvaajan ensimmäisiä kysymyksiä

Ja vastaus ei ole aivan yksinkertainen, kuten ei valokuvauksessa yleensäkään. Objektiivin soveltuvuus riippuu siitä, millaisia muotokuvia halutaan ottaa.

Lue myös: Tämä on syytä tietää muotokuvauksesta

Millainen objektiivi toistaa kasvot luonnollisesti?

muotokuva mies kaupunkimiljöö

Teleobjektiivilla saadaan aikaan tiivis perspektiivi ja sumea tausta.

© Shutterstock

Muotokuvauksella tarkoitetaan lyhyesti sanottuna ihmiskuvausta. Muotokuvassa pyritään esittämään kuvattavan ominaispiirteitä, taustaan, persoonallisuutta ja kenties pyrkimyksiä.

Muotokuvaobjektiivia valittaessa on syytä huomioida, että on jotkut polttovälit toistavat kasvojen mittasuhteet eri tavalla kuin toiset.

Jos esimerkiksi otetaan lähikuva 20 mm:n laajakulmalla, on mentävä todella lähelle kuvattavaa henkilöä, jolloin tämän kasvot ovat lähellä etulinssiä.

Tällöin kasvot kapenevat ja etulinssiä lähinnä olevat kohdat, kuten otsa ja nenä, toistuvat valtavan kokoisina. Tämä johtuu siitä, että laajakulma vääristää ja korostaa etualaa.

Toisaalta lyhyt, 85–150 mm:n teleobjektiivi toistaa kasvot vääristämättä niitä, joten tämä polttoväli on paras valinta kasvokuviin.

Teleobjektiiveilla eli normaalia (50 mm) pitemmillä polttoväleillä on myös helppo sumentaa kuvan tausta niin, että henkilö erottuu ympäristöstään.

Siksi 85-millinen on paras muotokuvaobjektiivi.

Ryhmäkuviin normaaliobjektiivi

ryhmäkuva

Ryhmäkuviin sopii parhaiten 50 mm:n normaaliobjektiivi.

© Shutterstock

Puoli- ja kokokuvia otettaessa on sopivin optiikka niin kutsuttu normaaliobjektiibi eli 50-millinen eli ei tele eikä laajakulma vaan siltä väliltä.

Sillä kuvattaessa ihminen mahtuu kuvaan kokonaan, ja myös ryhmäkuvien ottaminen käy suhteellisen vaivattomasti.

Jos miljöötä eli ympäristöä halutaan tuoda esiin muotokuvissa (puhutaan myös reportaasikuvista), voidaan käyttää 24–35 mm:n laajakulmaobjektiivia.

Sillä saadaan mukaan kuvattavan henkilön ympäristöä tai maisemaa, ja kun henkilö on kuvauksen aikana riittävän kaukana kuvaajasta, hänen kasvonsa eivät vääristy kuvissa.

Lue myös: Sopivat kamera-asetukset muotokuvauksiin

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!