Ota parhaita valokuvia juhlista ulkona

Hyvät juhlakuvat välittävät juhlan tunnelman ja ilmapiirin. On eduksi, jos saat kuviisi useita kerroksia.

© Shutterstock

Näin otat valokuvia juhlista

Kun kuvaat häitä, syntymäpäiviä ja muita juhlia, tärkeintä on ikuistaa tunnelma. Kun hallitset ISO-arvon ja salaman käytön kunnolla, voit ottaa mieleenpainuvia valokuvia. Kerromme parhaat vinkkimme täydellisten juhlakuvien ottamiseen.

tiistai 8. kesäkuuta 2021 teksti C. Trant

Juhlavalokuvaukseen liittyy paljon muutakin kuin yksittäiset kuvat. Kyseessä on sarja kuvia, jotka välittävät muillekin elämyksen juhlasta.

On tärkeää, että tunnet kamerasi asetukset hyvin. Varsinkin valaistus voi olla haastavaa, eikä salaman kova keinovalo ole siihen hyvä ratkaisu.

Tässä on kolme parasta vinkkiämme, joiden avulla saat upeita valokuvia juhlista.

1. Heijasta salama seinän tai katon kautta

Sisällä pidettävistä juhlista voi tulla nopeasti todellinen painajainen valokuvaajalle, sillä kameran salamavalo valaisee usein kaiken kaikkialla, ja kokonaisuus näyttää keinotekoiselta.

Tällaisessa tilanteessa kannattaa käyttää ulkoista salamaa, sillä se helpottaa valaistuksen ohjaamista.

Hyvässä juhlakuvassa on luonnollinen, pehmeä valo. Sen voi saada aikaan myös kääntämällä ulkoisen salaman kohti kattoa tai kohteen viereiseen seinään.

Se vaimentaa suoraan salamasta tulevaa kovaa valoa, säilyttää tunnelman ja valaisee kohteet sopivasti.

Lue myös: 9 tuntemisen arvoista ulkoisen salaman toimintoa

Pehmeä valo välittää juhlan tunnelman.

Illalla hämärän tullen suuri himmenninaukko, kuten F2.8, on lähes korvaamaton, jos haluat välttää salaman käyttöä. Useimmat juhlat päättyvät tiloissa, joissa on huonot valaistusolosuhteet.

© Shutterstock

2. Käytä pistemittausta kontrastirikkaassa valaistuksessa

Kun käytössä on kameran oletusasetuksena oleva arvioiva valonmittaus, se mittaa valoa useissa eri vyöhykkeissä ja kattaa suurimman osan kuvan pinta-alasta. Tällöin kuvasta tulee usein liian valoisa tai liian tumma.

Onneksi voit valita pistemittauksen, jolla saat hyviä kuvia, kun valossa on suuria kontrasteja.

Voit valita haluamasi valonmittausmenetelmän painamalla valomittarin painikkeen alas ja kääntämällä säätöpyörää. Valomittarin painike on usein juuri laukaisimen takana. 

Kun pistemittaus on käytössä, kamera mittaa valon kirkkauden yhdestä pienestä pisteestä. Voit kohdistaa pistemittauksen esimerkiksi kasvoille, jotta pääkuvauskohde pääsee kunnolla esiin.

> Lue myös: Valitse oikea valonmittaus kamerassa

Yhteiskuva juhlasta.

Kameran valomittari vastaa parhaan mahdollisen valotuksen valitsemisesta, jotta kuvista ei tule liian valoisia tai tummia. Valomittari arvioi kohteen kirkkauden, minkä jälkeen kamera säätää aukkoa, valotusaikaa ja ISO-arvoa olosuhteiden mukaan.

© Shutterstock

3. Kamera on aina valmiina, kun valitset aukon esivalinnan.

Tärkeä hetki voi helposti mennä ohi, jos olet syventynyt manuaalisiin asetuksiin. Siksi on hyvä kuvata aukon esivalinnalla, eli valita ohjelmavalitsimella A tai Av.

Kun käännät ohjelmavalitsimen kohtaan A tai AV (kameran merkistä riippuen), pystyt hallitsemaan syväterävyyttä ja tarkennuspisteitä, kun taas kamera huolehtii valotusajasta. 

Jos yhdistät tähän vielä automaattisen ISO-arvon, varmistat myös, että ISO-asetus on aina mahdollisimman pieni. Se toimii hienosti, kun valokuvaat juhlia sisällä. 

> Lue myös: Siksi kannattaa käyttää aukon esivalintaa 

Hääpari tanssii häätanssia.

Juhlan päähenkilöiden kuvaaminen onnistuu aina parhaiten, kun heidän huomionsa on jossakin muualla kuin valokuvaajassa.

© Shutterstock

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!