Auringonlaskussa näkyy runsaasti upeita sävyjä, jotka voi tallentaa timelapse-kuvauksella.

Näin tehdään timelapse auringonlaskusta

Yksi upeimmista keinoista tallentaa kauniita auringonlaskuja on kuvata timelapse-video. Kerromme tässä, miten sellainen kuvataan ja miten valokuvista kootaan nopeutettu video.

maanantai 27. heinäkuuta 2020 teksti Kristoffer Engbo

Aivan tavallisella kameralla voi tehdä timelapse-videoita, joiden nopeuden voi itse määrittää. Tällainen kuvaus sopii erinomaisesti auringonlaskujen kuvaamiseen, jossa päivän viimeinen valoisa tunti mahtuu muutamaan sekuntiin. 

Aurinko on videon alussa taivaalla ja laskee sitten nopeasti horisontin alapuolelle. Sinä aikana taivas näyttää upeimmat värinsä. Jos taivalla näkyy vielä pilviä, tulos voi olla hämmästyttävän upea.

> Lue myös: Vältä näitä kolmea virhettä käsitellessäsi auringonlaskukuvia

Näin timelapse tallennetaan

Kameran täytyy olla tukevalla jalustalla kuvauksen aikana. Monissa kameroissa on ajastusmahdollisuus, jossa voi valita kuinka monta kuvaa otetaan ja miten pitkä on kuvien välinen aika. Jos sellaista ei ole, erillisellä kaukolaukaisimella pääsee samaan lopputulokseen.

Katso alta esimerkki timelapse-videosta:

Auringonlaskukuvauksessa kuvien väliksi sopii noin 10 sekuntia ja kuvien yhteismääräksi noin 500 kuvaa. Tällä yhdistelmällä kuvausaika on noin puolitoista tuntia ja se muuttuu 15–20 sekunniksi valmiissa videopätkässä.

>Lue myös: Näin valitset sopivan kamerajalustan

Säädä valotus

Valon määrä muuttuu auringonlaskun kuvaamisen aikana, joten valotus kannattaa säätää niin, etteivät viimeiset kuvat ole liian paljon tummempia kuin ensimmäiset kuvat. Aukon esivalinta ja automaattinen ISO-arvo toimivat yleensä hyvin, vaikka videoon saattaa tulla vähän vilkkumista.

Joissain kameroissa voi säätää valotusta ajastetun kuvauksen aikana. Toiminto on nimeltään esim. Exposure Smoothing tai AE Tracking.

Alla olevalla videolla olemme käyttäneet kaikissa kuvissa samaa valotusta, ja siksi videon loppu on selvästi tummempi.

Tarkennus kannattaa säätää käsin, ettei se muutu vahingossa kuvauksen aikana. Jos valkotasapainoksi on valittu päivänvalo. se pysyy samana kuvauksen aikana.

Näin tehdään timelapse Windows 10:llä


Jotkut kamerat osaavat koota valokuvat videoksi jo kamerassa mutta yleensä se pitää tehdä tietokoneella. Valokuvat voi koota videoksi  Windows 10 -käyttöjärjestelmän Valokuvat-sovelluksella. Valitse Uusi video ja anna tehtävälle videolle nimi. Napsauta Lisää ja valitse videoon tarvittavat kuvat.

> Lue myös: 5 vinkkiä hyviin maisemakuviin

Vedä kuvat projektikirjastosta käsikirjoitus-riville valitsemalla ne ensin komennolla Ctrl + A. Paina Kesto ja anna ajaksi 0,03, joka vastaa suunnilleen 30 kuvan sekuntinopeutta. Valitse Viimeistele ja sen jälkeen lataa valmis video Moniviestimeen.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!