Mies kameran ja suuren objektiivin kanssa.

Kun haluat täydellistä hallintaa, voit valita manuaalisen ohjelman, mutta siihen siirtyminen automaattisesta ja puoliautomaattisesta ohjelmasta voi olla vaikeaa.

© Shutterstock

Näin vältät manuaalisen ohjelman ongelmat – ja miksi sitä kannattaa käyttää

On monia hankalasti valokuvattavia kohteita, joissa automaattisista ja puoliautomaattisista ohjelmista on enemmän haittaa kuin hyötyä. Siksi on tärkeää pystyä hallitsemaan kuvausasetuksia itse, ja se onnistuu manuaalisella ohjelmalla.

tiistai 11. huhtikuuta 2023 teksti C. Trant

Useimmat valokuvaajat huomaavat ennemmin tai myöhemmin, että kameran automaattiset tai puoliautomaattiset ohjelmat eivät anna toivottua tulosta kuvattaessa.

Useimmiten kyse on syväterävyydestä tai valotusajasta, joka on täysin väärä kuvauskohteen kannalta.

Alla on selitys sille, miksi automaattiohjelmat eivät selviä tilanteista. Kerromme myös, miten voit itse ottaa tilanteen haltuusi ja saada hyviä valokuvia manuaalisella ohjelmalla.

Syväterävyys väärässä kohdassa

Kun otat kuvia kameran Auto-tilassa, kamera yrittää aina priorisoida kameran kennoon tulevan valon määrän.

Automaattinen toiminto ei tiedä, mitä aihetta kuvaat ja millaista ilmaisua tavoittelet.

Esimerkiksi maisemakuvassa Auto-asetus ei tiedä, millaista syväterävyyttä haluat ja siten mikä aukko olisi siihen paras. Kuvaan tulee tällöin helposti liian lyhyt syväterävyys.

Manuaalisen ohjelman käyttö

Valitse ohjelmavalitsimesta M. Nyt voit säätää aukkoa ja valotusaikaa itse ja valita siten halutun syväterävyyden.

Jos esimerkiksi Auto-asetuksena on F4.0 ja valotusaika on 1/300 sekunti, kokeile sen sijaan F8,0-aukkoa ja 1/1000 sekuntia.

Muista kuitenkin, että jos aukkoa muutetaan kahdella askeleella yhteen suuntaan, valotusaikaa on muutettava kaksi askelta toiseen suuntaan, jotta syväterävyysalue olisi suurempi.

Tämä on usein paljon parempi lähtökohta, kun valokuvataan maisemia ja halutaan yksityiskohtia sekä etualalta että taustalta.

Useimmat objektiivit piirtävät terävimmin, kun valitset aukon F8.0 ja F11 väliltä. Siksi F16 ei välttämättä ole oikea ratkaisu.

> Lue myös: Kolme kuvauskohdetta, joissa kannattaa käyttää manuaaliohjelmaa

Maisemakuva, jossa on epäselvä tausta.

Kun valokuvaat maisemia Auto-tilassa, terävyyttä on vaikea saada sekä etualalle että taustalle.

© Shutterstock
© Shutterstock.com
Nopea valotusaika ja hitaampi valotusaika.

Vasemmalla oleva kuva on otettu erittäin nopealla valotusajalla, joka pysäyttää koko tilanteen ja taustan pyöräilijän takana. Oikealla oleva kuva on sen sijaan otettu hitaammalla valotusajalla – samalla, kun valokuvaaja panoroi kameran kanssa. Tämä luo sumean taustan pyöräilijän taakse, mikä lisää vauhdin tunnetta.

© Shutterstock

Vauhdikkaat kohteet sumenevat

Kun kuvaat lintuja lennossa, urheilua tai toimintaa, tärkeintä on näyttää nopeutta, jännitystä ja rohkeutta. Se onnistuu vain valitsemalla oikean suljinajan.

Kun siirryt automaattisesta ohjelmasta manuaaliseen, saat kaiken hallintaasi ja voit määrittää nämä asetukset itse. Auto-ohjelma ei tiedä, mikä valotusaika pysäyttää juuri sinun kuvauskohteesi liikkeen.

Automaattiasetuksella heikommassa valossa on vaarana saada kuva, jossa kohde on epätarkka, koska suljinaika on liian hidas.

Näin toimit manuaalisessa ohjelmassa

Kun käännät ohjelmakiekon manuaaliseen ohjelmaan, saat käyttöösi kaikki toiminnot, joita sinulla ei ollut Auto-tilassa kuvattaessa.

Tässä voit esimerkiksi valita nopean valotusajan, jonka avulla kohde voidaan pysäyttää täydellisesti. Voit myös valita hitaamman valotusajan, jos haluat luoda kuviin liikkeestä kertovaa epäterävyyttä.

Käytä lyhyttä 1/2000 sekunnin valotusaikaa, jos haluat esimerkiksi pysäyttää pyöräilijän, mutta valmistaudu pidentämään valotusaikaa vieläkin enemmän.

Oikea valotusaika löytyy vain kokeilemalla, sillä se riippuu kohteen nopeudesta.

Jos haluat pyöräilijän kuvaan liike-epäterävyyttä, laske valotusaika noin 1/200 sekuntiin.

> Lue myös: Näin valokuvaat auringonlaskun

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!