Sade on tervetullut

3 niksiä kuvaamiseen sadesäällä

Harva meistä ryntää ulos kameran kanssa sateen sattuessa. Toisaalta valokuvaajan on tultava toimeen myös sateessa.

tiistai 11. lokakuuta 2016

Sadesää on mitä mainioin tilaisuus ottaa omalla tavallaan erityisiä ja hienoja kuvia. Sateen varalle on kuitenkin hyvä tietää muutama käytännöllinen kuvausvinkki, ja tässä niitä tulee kolme.

Etsi sopiva suljinaika

Suljinajan valinnassa on syytä huomioida sateen voimakkuus: mitä kovemmin sataa, sitä nopeammin pisarat putoavat maahan.

Kameran nopeimmilla suljinajoilla – 1/1000 sekunti ja sitä lyhyemmät ajat – pisarat saadaan pysähtymään kuvissa, ja pitemmillä ajoilla pisaroiden liike saadaan näkymään liike-epäterävyytenä.

Jos kuvataan 1/30 sekuntia pitemmillä ajoilla, kasvavat riskit: käsivaralta otetut kuvat tärähtävät, ja jalustaltakin otetuissa kuvissa sadepisarat lakkaavat näkymästä kokonaan sitä mukaa kun suljinajat pitenevät.

> Lue myös: Sääkuvien parhaimmistoa maailmalta

Pysäytä pisarat ilmaan

Valitse kamerasta manuaalitarkennus ja tarkenna (käsin) haluamallesi etäisyydelle niin, että sade erottuu kuvassa hyvin – mieluusti tummaa taustaa vasten.

Valitse tarkennuspiste kuitenkin niin, että se on huomattavasti lähempänä kameraa kuin taustaa. Käytä suurta himmenninaukkoa, jopa F1,8:aa, sekä riittävän suurta ISO-herkkyyttä, jotta voisit kuvata vähintään 1/1000 sekunnin suljinajalla tai mieluummin lyhemmällä.

Sadepisarat, jotka osuvat juuri tarkennuspisteen kohdalle, näkyvät kuvassa ilmaan pysähtyneinä ja tarkkoina taustaansa vasten.

Hyödynnä sivuvaloa

Vaikka sateella on yleensä harmaata, käy silti joskus niin, että aurinko näyttäytyy sateessa hetkittäin.

Jos kuvaaja kuvaa selin aurinkoon eli myötävaloon, hän saattaa saada vangittua sateenkaaren.

Mutta jos hän kääntyy 90 asteen kulmaan aurinkoon nähden eli kuvaa sivuvaloon, joka korostaa pintarakenteita ja kuvioita, toistuu myös sade upeana kuvissa – kenties parhaan puolensa näyttäen.

Digikuva-lehdestä voit lukea lisää kuvaamisesta sateella. Jutussamme on mukana valokuvaajien kokemuksia sateessa kuvaamisesta.

> Tilaa Pohjoismaiden suurin valokuvauslehti Digikuva

Tilaajana voit lukea koko artikkelin sivun ylälaidassa olevan Wype-sovelluksen kautta mobiililaitteilla.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!