Hyvän maisemakuvan tulisi näyttää alueen ja paikan luonnollinen kauneus, mutta sellaisen kuvan ottaminen ei todellakaan ole niin helppoa kuin miltä se kuulostaa.
Liian moni kuvaaja painaa laukaisinta ja antaa kameran hoitaa loput – ja tuloksena on yleensä mitäänsanomaton maisemakuva.
Tässä on vinkkejä, joiden avulla voit saada maisemakuvasi erottumaan muiden joukosta.
1. Varjot luovat maiseman rakennetta
Suurta aluetta kuvattaessa voi olla vaikea tunnistaa maiseman eri kerroksia – varsinkin kun aurinko on korkealla.
Keskipäivän voimakas valo vie kuvasta sävyjä ja sen myötä yksityiskohtia, ja silloin kannattaa odottaa kuvaamista, kunnes valo on pehmeämpää ja heikompaa.
Kun aurinko laskee, maisemassa on helpompi nähdä varjoja ja kontrasteja ja näin saada kauniimpia valokuvia, kun maisema näyttää dramaattisen puolensa.
> Lue myös: 3 kuvausaihetta, joihin sopivat käsiasetukset

Kun aurinko on lähempänä horisonttia, on helppoa saada maiseman varjot mukaan.
© Shutterstock2. Tarkenna yksityiskohtiin
Riittävä syvyysterävyysalue, jossa koko maisema on tarkennettuna, saadaan usein aukkovälillä F8–F11. Näillä keskisuurilla aukoilla suurin osa objektiiveista myös piirtää terävimmin.
Mutta jos koko maisema ei ole mielenkiintoinen, voi kannattaa käyttää suurta aukkoa. Mitä suurempi aukko, sitä vähemmän syvyysterävyyttä.
Jos käytetään suurempaa aukkoa kuin F8, terävyys keskittyy pienelle alueelle suuressa maisemassa, ja näin saadaan erilainen maisemakuva.
Pieni syväterävyys kiinnittää huomion yhteen kohtaan, ja valokuvaaja päättää, mikä tuo kohta on.
> Lue myös: 5 vinkkiä upeisiin siltakuviin

Suurella aukolla syntyy pieni syväterävyysalue – ja päin vastoin.
© Shutterstock3. Teleobjektiivi mahdollistaa vaihtoehtoiset sommitelmat
Teleobjektiivi on – ehkä hieman yllättäenkin – yksi parhaista maisemakuvausobjektiiveista.
Teleobjektiivin avulla näet voidaan häivyttää maisemassa olevia yksityiskohtia pienen syväterävyysalueen avulla.
Telellä voi saada mielenkiintoisia maisemakuvia zoomaamalla erilaisiin linjoihin, kuvioihin, kerroksiin, pintarakenteisiin ja siluetteihin.
Teleobjektiivilla voi taltioda kauniita maisemia, vaikka etualalla olisi häiritseviä tekijöitä, kuten antenneja ja sähköpylväitä.
> Lue myös: 10 kiinnostavaa Instagram-kuvaajaa

Puolipitkät, polttoväliltään 150–300 mm:n teleobjektiivit sopivat maisemakuvaukseen siinä mielessä, että pitkät polttovälit tiivistävät perspektiiviä eli saavat etäisyydet näyttämään todellista lyhyemmiltä syvyyssuunnassa. Ts. kauempana olevat elementit näyttävät siltä kuin ne olisivat lähempänä kuvaajaa kuin mitä ne todellisuudessa ovat.
© Shutterstock4. Hyödynnä vedenpinnasta tulevat heijastukset
Upeita kuvia voidaan saada myös peilaamalla taivasta vedenpinnasta. Silloin ei tosin saa tuulla kovin paljon, koska tuulella veden peilikurkas pinta rikkoutuu.
Siksi kannattaa tarkistaa sääennuste ennen valokuvaamista. Peilauskuvat onnistuvat silloin kun tuulta on alle viisi metriä sekunnissa.
> Lue myös: 4 keinoa erilaisiin kaupunkikuviin

Hyvään peilaukseen tarvitaan jotain mielenkiintoista taivaalle, esimerkiksi pilviä tai auringonlasku.
© Shutterstock