Kuvassa on Jupiter vasemmassa yläkulmassa, Kuu ja Venus alempana. 21. joulukuuta Jupiter ja Saturnus näkyvät melkein kuin yhtenä suurena tähtenä taivaalla.

© Shutterstock.com

Harvinainen taivaanilmiö kuvattavissa pian

Aurinkokunnan kaksi suurinta planeettaa näyttää lähes sulautuvan yhteen 21. joulukuuta. Tämä on ensimmäinen kerta 794 vuoteen, kun voimme nähdä täydellisenä ilmiön, jonka voi vieläpä ikuistaa tavallisilla kameralaitteilla.

keskiviikko 16. joulukuuta 2020 teksti K. Engbo

Juuri nyt kaksi kaasuplaneetaa Saturnus ja Jupiter lähestyvät toisiaan yötaivaalla, ja muutaman päivän kuluttua ne näyttävät lähes sulautuvan yhteen.

21.12.2020 planeetat ovat Maasta katsottuna niin lähellä toisiaan, että ne näkyvät melkein yhtenä suurena tähtenä taivaalla. Sitä kutsutaan konjunktioksi.

Näin täydellinen konjunktio kuin tällä kertaa on hyvin harvinainen ilmiö. Viimeksi kaksi planeettaa asettui Maasta katsottuna samalle linjalle vuonna 1623, tosin Auringon suuntaan, joten niitä ei voitu nähdä. Toisin sanoen tämä ilmiö on nähty viimeksi 4. maaliskuuta vuonna 1226.

Jupiter ja Saturnus ovat taivaalla lähekkäin eli konjunktiossa keskimäärin 19,6 vuoden välein, mutta tyypillinen ohitusetäisyys taivaalla on noin yksi aste, eli noin viisi kertaa suurempi kuin tänä vuonna, kertoo tähtitieteellinen yhdistys Ursa.

> Lue myös: Näin kuvataan taivaan tähtiä

Todellisuudessa planeetat ovat satojen miljoonien kilometrien päässä toisistaan, mutta koska ne ovat melkein linjassa toistensa kanssa maapallolta nähtynä, ne näyttävät sulautuvan yhteen.

Ole valmiina iltapäivällä

Jo 21. joulukuuta edeltävinä päivinä voimme kuvata näitä kahta planeettaa, jos sää vain sallii eli taivas ei ole pilvien peitossa.

havainnekuva Jupiter ja Saturnus konjunktio

Tämä tietokoneella luotu kuva havainnollistaa Jupiterin ja Saturnuksen konjunktiota.

© Shutterstock.com

Planeetat ovat samassa linjassa 21. joulukuuta iltapäivällä ja alkuillasta, mutta ne laskevat horisontin alapuolelle noin klo 19, joten ole valmiina kuvaamaan noin klo 16 ja katso lounaaseen lähelle horisonttia.

> Lue myös: Näin kuvataan kiehtovia revontulia

Ursan mukaan Jupiter ja Saturnus näkyvät taivaalla hyvin matalalla, ja se näkyvät sitä korkeammalla, mitä etelämpänä Suomessa ollaan. Oulussa kaksikko näkyy korkeimmillaankin vain kolmen asteen korkeudella.

Ohjeita konjunktion kuvaamiseen

Käytä jalustaa ja tarkenna käsin. Esimerkiksi 28 mm:n laajakulma on mainio valinta, koska sillä saa kuvaan mukaan myös etualaa – rakennuksia, puita tai kallioita, jotka tuovat esiin mittasuhteitta.

Voit käyttää ISO 100 -arvoa ja keskikokoista aukkoa, esim. F8:aa, ja esim. viiden sekunnin valotusaikaa.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!