Valokuvaaja ottaa kuvia tähtitaivaasta.

Ikuista planeetat huhtikuussa

Huhtikuussa 2022 Venus, Mars, Saturnus ja Jupiter ovat taivaalla lähellä toisiaan, joten ne voidaan ikuistaa yhteen otokseen. Kuukauden lopussa kuvaan voi saada mukaan myös Kuun. Katso, miten ilmiö kannattaa kuvata.

perjantai 1. huhtikuuta 2022 teksti K. Engbo

Tämän vuoden huhtikuun ensimmäisinä päivinä voidaan nähdä Venus, Saturnus ja Mars lähekkäin yötaivaalla. Erityisesti Mars ja Saturnus ovat Maasta katsottuna hyvin lähellä toisiaan huhtikuun 4. ja 5. päivän tienoilla.

Huhtikuun aikana myös Jupiter liittyy joukkoon, joten huhtikuun 17. päivän tienoilla voi nähdä peräti neljä planeettaa yhdessä.

>Lue myös: Näin kuvaat tähtiä

Saturnus ja Mars

Aamulla 5. huhtikuuta Saturnus ja Mars ovat hyvin lähekkäin Maasta katsottuna.

24. huhtikuuta alkaen myös Kuu näkyy samalla alueella muutaman päivän ajan, jolloin näytös on täydellinen.

Ilmiön kuvaamista varten on herättävä aikaisin

Kuvaajan on oltava valmis noin tunti ennen auringonnousua ja katsottava itään, josta taivaankappaleet nousevat horisontin yläpuolelle ja ovat toivottavasti kuvattavissa, ennen kuin tulee liian valoisaa.

Planeetat Sky Guidessa.

Tässä näkyvän iOS-laitteille tarkoitetun Sky Guide -sovelluksen kaltaisilla apuvälineillä voi tarkistaa, missä planeetat ja Kuu kulloinkin ovat juuri siellä, missä sillä hetkellä satut olemaan.

Etunurkasta voit ladata vuoden 2022 tähtikalenterin, joka sisältää vuoden merkittävimmät yötaivaan tapahtumat. Kalenteriin on merkitty muun muassa huhti- ja toukokuun aikana nähtävät meteoriparvet. Lataa katsaus tästä.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!