Joka on itse mitellyt taitojaan astrokuvauksen kanssa tietää varmasti, ettei ole kovinkaan yksinkertaista ottaa kuvaa, joka on sekä teknisesti kelvollinen että mielenkiintoinen.
Vaikka saaliiksi tulisi kourallinen teräviä, oikein valottuneita kuvia, aina kuvasta tuntuu puuttuvan yhtä tai toista – jotain, joka puuttuu monista yötaivaskuvista.
Taivaan tuikkivat tähdet ovat nimittäin helposti niin mielenkiintoisia katsella, että tuppaa unohtumaan se, mikä tekee tähtikuvasta mielenkiintoisen: tähtiä ympäröivä maisema. Juuri sen ansiosta tähdet ovat muutakin kuin vain kaunis kuvio mustaa taustaa vasten.
> Lue myös: Tähtitieteellisiä ilmiöitä kuvattavaksi tänä vuonna
Ongelmana on, että parhaat paikat tähtien kuvaamiseen ovat kaukana kaikista valosaastelähteistä – ja paras ajankohta kuvaamiseen on kirkas yö, jolloin kuunvaloa ei ole. Silloin ei nimittäin myöskään ole juuri mitään valoa, josta olisi iloa maiseman kuvaamisessa.
Helpoin tapa saada kuvaan mielenkiintoinen etuala on asettaa maisemaan hahmo esimerkiksi taskulampun tai otsalampun kanssa. Se on erittäin suosittu asetelma, mutta se ei silti ole lainkaan hassumpi tapa aloittaa, jos valomaalauksesta ei ole aikaisempaa kokemusta.
> Lue myös: Näin kuvataan taivaan tähtiä

Jos kuvan henkilö seisoo korkealla maisemassa, hänestä tulee erottuva siluetti tähtitaivasta vasten.
© ShutterstockKuvauksen kulku pääpiirteittäin
Kiinnitä kamera jalustaan ja valitse aikavalotus. Esimerkiksi 20 mm:n polttovälillä hyvä lähtökohta valotusasetuksiksi on 20 sekuntia, F2,8 ja ISO 2500. Ota testikuva ilman mallia ja säädä tarvittaessa asetuksia.
Etsi maisemasta korkea kohta, esimerkiksi kivi, mäki tai portaikko, ja sijoita malli siihen. Voit käyttää myös itseäsi.
Silloin laukaisimen vitka tarvitsee vain asettaa kymmeneen sekuntiin, jotta ehdit paikoillesi. Otsalamppua kannattaa käyttää, koska silloin mallin ei tarvitse pitää kättään ylhäällä pitkän valotuksen aikana.
Jos suinkin mahdollista, anna mallin pidättää hengitystä valotuksen aikana – se helpottaa paikallaan pysymistä.
> Lue myös: Ota hienoja kuukuvia
Valomaalausopas uudessa Digikuvassa
Digikuvan numerossa 5/2021 on juttu valolla maalaamisesta pimeässä. Annamme ohjeet valonlähteiden käyttöön, valolla maalaamiseen ja kameran asetusten tekemiseen.
Jos et vielä ole tilaaja, saat 3 numeroa Digikuvaa ja valoteltan, jonka avulla voit saada ammattimaisen valaistuksen kuviisi. Valotelttaan kuuluu sekä musta että valkoinen tausta, valovoimakkuuksia on 30 ja lisäksi useita värilämpötiloja. Hanki älykäs 59 euron arvoinen valoteltta nyt vain 15,90 eurolla!