Näin kuvataan jalkapalloa

Näillä vinkeillä voit kehittyä hyväksi jalkapallokuvaajaksi – vaikket kuvaisikaan arvoturnauksia. 

5 vinkkiä hyviin jalkapallokuviin

Olipa kyse MM-ottelusta tai oman lapsen harjoitusottelusta, on kuvaajan kiinnitettävä huomiota tiettyihin asioihin, jos aikoo onnistua. Tässä tulee viisi vinkkiä jalkapallokuvaukseen.

keskiviikko 6. kesäkuuta 2018

1: Älä säästele laukaisinta

Ota suuri määrä kuvia ja ole valmis poistamaan niistä suurin osa jälkikäteen.

Pidä koko ajan silmällä ottelua kiihkeiden tilanteiden kuten puskujen ja läpiajojen varalta.

Aseta kamera sarjakuvaukselle ja anna palaa heti, kun kiinnostava tilanne syntyy. Lopeta vasta, kun se on ohi. Tällä tavalla saat ratkaisevan silmänräpäyksen todennäköisimmin talteen.

Lue myös: Hyviä kuvia perustason kuvauslaitteilla

2: Valitse oikeat tarkennusasetukset

Tarkennuksen tulee seurata kohdetta, kun laukaisinta pidetään puoliksi pohjaan painettuna.

Valitse siis jatkuva automaattitarkennus, jonka symboleita ovat C-AF, AF-C ja AI Servo. Silloin kamera pyrkii koko ajan pitämään valitun kohteen oikealla tarkennusetäisyydellä.

Seuraamasi pelaaja liikkuu kuva-alan reunasta toiseen koko ajan, ja siksi seurantatarkennuksen tukipisteiden tulee myös olla käytössä. Niinpä tarkennuspisteet seuraavat liikkuvaa pelaajaa.

Jatkuvan tarkennuksen nimitykset vaihtelevat valmistajan mukaan – 3D, C-AF TR, Seuranta tai Kohteen seuranta, ja se valitaan valikosta tai painikkeilla.

Garkista, että pelaaja, jota haluat seurata, on aktiivisen päätarkennuspisteen kohdalla, kun painat laukaisinpainikkeen puoliksi pohjaan.

3: Lyhyellä valotusajalla ja suurella aukolla

Liike pysähtyy lyhyillä suljinajoilla. Sellaisen käyttäminen onnistuu parhaiten suurella himmenninaukolla, jolla taas saadaan tausta helpommin sumeaksi kuin pienellä aukolla.

Valitse kamerasta aukon esivalinta eli A tai Av ja sen jälkeen suuri aukko, esim. F4.

Seuraa valotusaikojen pituuksia. Sen olisi syytä olla 1/1000 sekunti tai lyhyempi. Lisää tarvittaessa ISO-herkkyyttä.

Lue myösNäin käytetään kameran aukkoautomatiikkaa

4: Liiku eri puolilla kentän reunoja

Kiinnostavimmat tilanteet syntyvät harvoin keskiympyrän kohdalla kentän reunalla, jossa valmentajat ja vaihtopelaajat istuskelevat. Kannattaa siis liikkua eri puolilla, yleensä pallon mukaan.

Yksi hyvä paikka sijoittua on takalinja lähellä maalia. Voit myös vaihtaa laajakulmaan ja mennä mahallesi maalin taakse ja kuvata maaliverkon läpi.

Voit saada vaikkapa sellaisen kuvan, jossa pallo on ohittamassa maalilinjaa ja -vahtia – mutta pidä huoli siitä, ettei kamera tarkenna maaliverkon nyöreihin pelaajien ja pallon asemesta.

> Lue lisää tilannekuvauksesta.

jalkapallo valokuvaus vinkit

Takalinjalta saa monesti hyviä kuvia kentän tapahtumista.

© Bianca Isofache // Unsplash

5: Vältä tärähdykset

Yksittäisiä pelaajia kannattaa metsästää teleobjektiivilla – mielellään vähintään 200-millisellä tai pitemmällä.

Kytke kuvanvakain päälle joko objektiivista tai kameran valikosta, koska telellä kuvattaessa käsien tärinä korostuu rajusti.

Kamera putkineen painaa melkoisesti, joten kannattaa käyttää yksijalkaista jalustaa eli monopodia. Se tukee mutta antaa myös joustoa kuvaamiseen, kun seurataan nopeaa toimintaa kameralla. Jos käytät tavallista jalustaa, ota kuvanvakain pois päältä.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!