Panorointi kilpa-auto vauhdissa

Camden Thrasher tunnetaan moottoriurheilupiireissä kiehtovista kilpa-autokuvistaan. 

© Camden Thrasher

Lue moottoriurheilukuvaajan huippuvinkit

Kun maailman nopeimmat kilpa-autot ajavat lähtölinjan yli, amerikkalainen Camden Thrasher seisoo valmiina kameransa kanssa. Tässä on kolme kultaista vinkkiä kilparatojen nopeuden ja energian ikuistamiseen.

perjantai 23. elokuuta 2019 teksti S. Winter

Thrasher viehättyi vauhdista ja vaaran tunteesta jo aivan pienenä poikana. Lapsuudenkodista oli vain kymmenen minuutin matka lähimmälle kilparadalle, joten hän tunsi pian paikan kuin omat taskunsa.

Hän innostui moottoriurheilusta perin pohjin ja kävi sen jälkeen isänsä kanssa joka vuosi kotikaupunkinsa kilpa-ajoissa. 

Thrasherin kuvia katsellessa käy heti selväksi hänen taitonsa käyttää voimakkaita muotoja ja värejä kuviensa elävöittämiseen, ja juuri siksi kuvat vetoavat muihinkin kuin moottoriurheilun ystäviin.

> Lue myös: Monenlaisia kuvia keskipitkällä teleobjektiivilla

1. Etsi erottuvia muotoja ja värejä

Kuva kilparadalla olevasta autosta ei välttämättä ole kovin mielenkiintoinen, minkä vuoksi Trasher yrittää aina löytää ympäristöstään jotain, mitä voidaan käyttää toisenlaisen etualan luomiseen, minkä jälkeen se on muutakin kuin vain kuva autosta. 

Hän on kuvannut katsojien värikkäiden t-paitojen ja puunlehtien läpi, joiden lomasta myös aurinko paistaa.

Tärkeintä on pitää silmät auki ja kokeilla kaikkia mahdollisia päähänpistoja, koska kaikkea, mitä kilparadalla ja sen ympäristössä on, voidaan periaatteessa käyttää mielenkiintoisen etualan luomiseksi kuvaan.

> Lue myös: Hyviä urheilukuvia viidellä vinkillä

2. Panoroi pitkillä valotusajoilla

Suurin osa Camden Trasherin autokuvista on otettu panoroimalla kilparadalla suhteellisen pitkällä suljinajalla. Tällä tavoin hän saa kuviin paljon liike-epäterävyyttä, jolloin kuvasta tulee abstraktimpi ja siinä on sekä värejä että draamaa. 

> Lue myös: 3 panorointivinkkiä

Valitse suljinajan esiasetus ja sarjakuvaus sekä kokeile kuvata 1/60–1/10 sekunnin suljinajoilla. Tue kyynärpäitä vartaloosi ja liikuta kameraa tasaisesti sivusuunnassa, kohteen eli auton liikettä seuraten.

Pyri pitämään auto suunnilleen samassa kohta etsintä ja kuva-alaa koko panoroinnin ajan. 

> Lue myös: 5 vinkkiä panorointiin nopeissa tilanteissa

3. Kuvaa myös iltaisin ja öisin

Jos olet kuvaamassa kilpailua, joka jatkuu illalla ja yölläkin, älä pakkaa kameraa laukkuun, kun päivä alkaa hämärtyä. 

Vaikka oikean valotuksen löytäminen on teknisesti hankalampaa, luoviin lopputuloksiin on toisaalta paljon enemmän mahdollisuuksia kuin päivällä, koska yöllä voidaan hyödyntää keinovaloa. 

Trasher hyödyntää autojen ja katulamppujen valoa, sekä mm. erilaisia valonauhoja. 

Hämärän aikaan kannattaa käyttää kamerajalustaa tai kaidetta, johon kamera voi tukea. Näin vältytään liian suurien ISO-herkkyyksien käyttämiseltä.

> Lue myös: Teräviä toimintakuvia seurantatarkennuksella

kuljettaja heijastus

Thrasher hyödynsi autotallin loistelamppujen heijastuksialuodakseen mielenkiintoisen etualan muotokuvaansa. Autossa ei istu kuljettaja vaan mekaanikko. 

© Camden Thrasher

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!