Parempia urheilukuvia

Urheilukuvia saa melkeinpä millä tahansa kameralla – mutta nopea automaattitarkennus ja sarjakuvausnopeus auttavat huomattavasti.

Hyviä urheilukuvia viidellä vinkillä

Poikkeavalla sommittelulla ja oikeilla kamera-asetuksilla voi saada hyviä urheilukuvia. Tässä viisi vinkkiä.

torstai 2. kesäkuuta 2016 teksti S. Winter

Urheilukuvaus on kiinnostava ja haastava valokuvauksen laji, jossa voi onnistua oikeilla tekniikoilla, ja kuvattavan urheilulajin tuntemus on tietysti toinen puoli asiaa.

Toisin kuin luulisi, urheilun kuvaamiseen ei tarvita huippukameraa eikä suuria, kalliita teleobjektiiveja, sillä harrastetason laitteillakin pääsee jo melko pitkälle.

Me olemme koonneet perusvinkit niille, jotka haluavat aloittaa urheilukuvausharrastuksen.

> Lue myös: 4 helppoa vinkkiä urheilukuvaukseen

1. Valitse nopea muistikortti

Mitä useampia kuvia sekunnissa kamera pystyy tallentamaan, sitä parempi. Huikeasta sarjakuvausnopeudesta on iloa kuitenkin vain, jos myös muistikortti on nopea, sillä muutoin kuvien tallentaminen kestää liian kauan ja kameran puskuri täyttyy kesken kuvasarjan ottamisen.

Nopeus vaihtelee korttityypin tyypin mukaan, ja tässä tarkoitamme nimenomaan kirjoitusnopeutta – lukunopeus liittyy siihen, kun kuvia kopioidaan kortilta tietokoneelle. Nopeus määritetään megatavuina sekunnissa, joka ilmoitetaan kortteihin merkityllä englanninkielisellä lyhenteellä MB/s.

> Lue myös: Kymmenen vinkkiä, joiden avulla vältät muistikorttiongelmat

2. Valitse sarjakuvausasetus

Ennen kuvauksen aloittamista pitää kamera säätää mahdollisimman nopeille asetuksille. Sarjakuvausasetus ja sarjakuvauksen nopeus löytyvät kameramerkistä ja -mallista riippuen joko valikosta tai kameran säätöpyöristä.

Valitse jatkuva automaattitarkennus (AF-C, AI Servo) ja kohteen seuranta (Tracking), jos sellainen kamerasta löytyy. Silloin automaattitarkennus lukittuu haluttuun, liikkuvaan kohteeseen ja pitää sen tarkennettuna eli seuraa sitä.

3. Kuvaa suurella aukolla

Parempia urheilukuvia

Urheiluhalleissa on usein puutetta valosta, ja siksi on parasta käyttää valovoimaista objektiivia, esim. F2,8.

© Oleksandr Osipov/Shutterstock

Kuvauskohteena on usein yksi ihminen, esimerkiksi pyöräilijä tai tenniksenpelaaja.

Suurella valotusaukolla, esim. F2,8 syvyysterävyysalue lyhenee ja tausta ja myös etuala sumenevat.

Suuri aukko mahdollistaa lyhyiden valotusaikojen käytön ja samalla liikkuvan kohteen liikkeen pysäyttämisen.

4. Valitse Auto-ISO

Vaikka monet ammattikuvaajat kuvaavat kokonaan käsisäädöillä, kannattaa silti käyttää Auto-ISO-toimintoa – joko aukon tai ajan esiasetuksen kanssa tai molempien.

Kun Auto-ISO on käytössä, kamera valitsee automaattisesti ISO-arvon, mikä takaa oikein valotetut kuvat. Toiminto on fiksu sikälikin, että ISO-arvolle voi asettaa ala- ja ylärajan.

Testaamalla asetukset etukäteen voi samalla tarkistaa, että Auto-ISO mahdollistaa riittävän lyhyen suljinajan käytön. Esimerkiksi jos tarvitaan vähintään 1/1000 sekunnin suljinaikaa kohteen pysäyttämiseksi mutta se ei riitä valottamaan kuvaa oikein arvolla ISO 400, tulee ISO-arvon ylärajaa nostaa muutamalla aukkoaskeleella.

Tämän jälkeen kuvaajan ei tarvitse käyttää aikaa asetusten muuttamiseen kuvauksen aikana. Tästä on hyötyä mm. silloin, kun kuvataan vaihtelevissa valaistusolosuhteissa, esim. sellaisena päivänä, jolloin aurinko paistaa välillä ja menee taas välillä pilven taakse.

> Lue myös: Kameran ISO-herkkyys – 6 asiaa, joita et ehkä tiennyt

5. Pidä kameraa alhaalla

Parempia urheilukuvia

Pukeudu käytännöllisiin vaatteisiin, jotka kestävät likaantumista, koska urheilukuvaaja joutuu menemään usein maahan.

© Wanida Tubtawee/Shutterstock

Urheilukilpailuja kuvatessaan moni valokuvaaja istuu alas. Ei pelkästään mukavuuden vuoksi vaan myös siksi, että silloin kuvista tulee parempia, kun kamera on suhteellisen alhaalla.

Tällä tavalla urheilijat saadaan kuvissa irrotettua alustastaan, ja samalla kuviin tulee dramatiikkaa.

Kuvakompositiosta tulee usein dynaamisempi ja mielenkiintoisempi, toimintaa henkivä kokonaisuus, jos kameraa kallistetaan hieman – niin, että horisontti ei ole aivan suorassa.

> Lue myös: Kuvasommittelun tärkeimmät lainalaisuudet

Haastattelussa urheilukuvauksen veteraani Alexander Hassenstein

Digikuvan numerossa 18/2020 haastattelemme kokenutta urheilukuvaajaa Alexander Hassensteinia, joka on yli 15 vuotta kuvannut huippu-urheilua olympialaisista Mestarien liigaan työnantajanaan mm. Getty Images.

Keskustelimme hänen kanssaan siitä, kun hän kuvasi jalkapallotähteä Cristiano Ronaldoa, sekä siitä, kun hän kiipesi pakkasella 55 metriä korkeaan torniin ottamaan kuvan kilpailijoista ampumahiihdon MM-kisoissa.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!