valojuovia kaupungissa

Pitkällä valotusajalla saadaan auton valot tekemään juovia kuvaan.

© Shutterstock

Viikon haaste: valojuovia yössä

Pitkillä valotuksilla saadaan autojen valot näyttämään pitkiltä juovilta pimeässä. Tässä ohjeita öisiin valojuovakuvauksiin.

maanantai 29. heinäkuuta 2019 teksti P. Siersbæk

Joskus on hyvä haastaa itseään, myös valokuvaajana – siinä oppii lisää ja joutuu pakostakin ajattelemaan uusilla tavoilla.

Mutta itsensä motivoiminen ei aina välttämättä tule ilman ulkoista ärsykettä tai ideaa.

Tästä saat tälle viikolle 3 vinkkiä, joiden avulla voit saada hyviä, uudenlaisia kuvia. Toivomme, että jaat lopputuloksen kanssamme – instagramissa, jossa voit tagata diginordic, sekä jatkuvassa kuvauskisassamme.

Kuvasi voi päästä lehtemme lukijakuviin tai Digikuvan instagramiin.

Viikon haaste: valojuovia yössä

Pimeän aikaan voidaan sopivilla kamera-asetuksilla saada autojen valot toistumaan kuvissa pitkinä valojuovina. Lopputulos on upea niin kaupunkikuvissa kuin avoimella paikalla taltioidussa otoksessa. Kuvattavina voivat olla henkilöautot, bussit tai junat, kunhan niissä on valoa ja liikettä.

Ensiksi täytyy huomioida kulkuneuvojen liikesuunta, jotta juovista tulisi oikeansuuntaiset.

Älä kuvaa keskellä tietä tai junakiskoilla vaan etsi rauhallinen kuvauspaikka.

> Lue myös: Älä päästä yökuviin valosaastetta

autoja moottortiellä yö pimeä

Moottoritien sillalla kuvaten voidaan autojen sekä etu- että takalyhdyistä saada kuviin valojuovia.

© Shutterstock

Pohjoisessa tämä tuskin onnistuu kesällä, mutta jo Etelä-Suomessa yö pimenee kesälläkin niin, että liikenteen valojuovakuvien ottaminen on mahdollista. Kuvaaminen kannattaa aloittaa reilut puoli tuntia auringonlaskun jälkeen.

Aluksi on syytä kokeilla eripituisia valotusaikoja. Näin päästään lopputulokseen, jossa valot yhtäältä muuttuvat kuvissa juoviksi ja toisaalta myös valotus saadaan kohdilleen.

Kuvaupaikka kannattaa suunnitella etukäteen ja siellä kannattaa myös käydä hyvissä ajoin ennen itse kuvaamista.

Lue myös: Pitkä valotusaika – siksi se on hienoa ja vaikeaa

1. Muista kamerajalusta

Valojuovakuvaus onnistuu vain jalustalta, koska kuvissa täytyy olla paljon liikettä mutta kameran on pysyttävä paikoillaan. 

Jotta kuviin ei tulisi pieniäkään tärähdyksiä, kannattaa laukaista kamera kaukolaukaisimella, joka reagoi nopeasti. Itselaukaisintakin voi käyttää, mutta sen ongelmana on viive.

Lue myös: Näin valitset sopivan kamerajalustan

2. Tee kuvausasetukset käsin

Valitse kamerasta käsisäätöohjelma. 

Kuvakohinan välttämiseksi valitse pieni herkkyys, esim. ISO 100. Myös se mahdollistaa pitkien valotusaikojen käyttämisen. 

Se myös vähentää lamppujen puhkipalamisen riskiä.

Lisätietoa ISO-herkkyyksistä

3. Tee juovista sopivan pituisia

Valitse keskisuuri aukko, esim. F8 niin piirtojälki on terävää ja syvyysterävyyttä riittävästi. Suuremmilla aukoilla, kuten F4, saadaan syvyysterävyyttä vähemmän ja pienemmillä, kuten F16, enemmän.

Sopivan valotusajan pituus valotuksen kannalta riippuu tietenkin valon määrästä, mutta kokeile aluksi 15 sekunnin aikaa.

Ota joitain koekuvia sekä tarkista valojuovien pituus ja valotuksen oikeellisuus. Säädä molempia tarvittaessa ja jatka kuvaamista.

Lue myös: Maagisia kuvia valomaalauksella

juna yö asema

Ohi menevistä junista voi myös saada valojuovakuvia.

© Shutterstock

Ylös ja ulos!

Saatuasi tämän evästyksen voit lähteä kuvaamaan. Muista, että kuvistasi ei tarvitse tulla samanlaisia kuin tämän jutun kuvista.

Jaa mieluusti kuvat kanssamme. Instagramissa voit tagata meidät (kirjoita @diginordic kuvatekstikenttään), ja tietysti voit myös laittaa kuvasi kuvauskisaamme.

Onnea matkaan!

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!