Värikkäät sateenvarjot kadulla

Opettele käyttämään vastavärejä perehtymällä väriympyrään, siten syntyy kuvia, joita on kiinnostavampi katsella. 

© Shutterstock

Näin käytät vastavärejä valokuvauksessa

Kuvattaessa kannattaa pitää mielessä tietyt sommitteluniksit. Yksi niistä on väriympyrän vastavärien käyttö. Mutta mitä se tarkalleen ottaen tarkoittaa?

tiistai 22. marraskuuta 2022 teksti S. Winter

Useimmat valokuvaajat kiinnittävät kuvatessaan ainakin jonkin verran huomiota väreihin. 

Suodinta voi käyttää esim. sinisen taivaan korostamiseen tai kirkuvan keltaisen jäteastian voi rajata pois kuvasta.

Mutta läheskään kaikki valokuvaajat eivät mieti väriympyrän vastavärejä, kun he päättävät, mihin kameran suuntaavat. 

Miksi niitä kannattaisi kuitenkin pohtia? Mikä ylipäätään on väriympyrä – paitsi termi kuvaamataidon tunnilta? Entä miten sitä käytetään?

Vastaamme siihen tässä artikkelissa. 

Väriympyrään kannattaa tosiaan perehtyä – ja tutustua samalla vastaväreihin.

> Lue myös: Tärkeimmät tietämisen arvoiset asiat sommittelusta

Väriympyrä ja vastavärit kuvankäsittelyssä.

Väriympyrä ja vastavärit on hyvä tuntea, kun esimerkiksi muokkaat kuviasi Lightroomissa. Niitä hyödyntämällä voit saada tietyt värit näkymään kuvassa paremmin, sillä ei ole samantekevää, mitä värejä korostetaan.

© Shutterstock

Mikä on väriympyrä? Entä miten päävärit eli perusvärit liittyvät asiaan?

Väriympyrä on visuaalinen esitys, joka antaa yleiskuvan siitä, mitkä värit sopivat hyvin yhteen.

Väriympyrä on kuvaamataidon tuntien perusasioita, mutta se on itse asiassa hyödyksi myös valokuvaajalle.

Nopea vilkaisu väriympyrään antaa hyvän yleiskuvan siitä, mitkä värit sopivat hyvin yhteen. Se voi auttaa löytämään kiinnostavia ja kauniita aiheita. 

Väriympyrä voi olla avuksi myös muotokuvia otettaessa, jos vaikkapa haluat sovittaa mallien vaatevalinnat toisiinsa ja luoda siten katseenvangitsijan sekä selkeitä kontrasteja.

Väriympyrä

Vastavärit ovat väriympyrässä toisiaan vastapäätä olevia värejä, kuten sininen ja oranssi. 

© Shutterstock

Mikä on Ittenin väriympyrä?

Yksi tunnetuimmista väriympyröistä on Ittenin väriympyrä, jonka lähtökohtana ovat päävärit. Se auttaa näkemään, mitkä värit täydentävät toisiaan ja mitkä värit eivät sovi yhteen.  

Se on saanut nimensä sveitsiläisen taiteilijan, muotoilijan ja opettajan Johannes Ittenin mukaan. 

Ittenin väriympyrä on tärkeä myös valokuvaajalle, sillä sitä on helppo soveltaa ja se takaa näyttävämmän sommittelun. 

Väriympyrä on rakennettu niin, että keskellä näkyy kolme pääväriä: keltainen, punainen ja sininen. 

Sen jälkeen tulevat sekundaariset eli välivärit, jotka saadaan aikaan sekoittamalla kahta pääväriä. Välivärit ovat oranssi, violetti ja vihreä.

Uloimmassa ympyrässä esitellään tertiääriset värit. Toisin sanoen Ittenin väriympyrä kattaa koko värispektrin. 

Löydät kuvauskohteelle vaikuttavimmat värit piirtämällä suoran viivan tietystä väristä väriympyrän vastakkaiselle puolelle. 

Esimerkiksi oranssia vastapäätä on sininen, joten ne ovat vastavärejä.

Ittenin väriympyrä

Väriympyrässä lähekkäin sijaitsevat värit, kuten vihreä ja keltainen, ovat harmonisia ja rauhoittavat kuvaa. Toisiaan vastapäätä olevia värejä kutsutaan vastaväreiksi, ja niiden käyttö tuo kuvaan energiaa ja dynamiikkaa.

© Shutterstock

Mitä ovat vastavärit?

Toistensa vastavärejä ovat ne kaksi väriä, jotka muodostavat suurimman kontrastin toisiinsa nähden. Siksi niitä kutsutaan myös kontrastiväreiksi.

Vihreä on punaisen vastaväri, oranssi luo kontrastia siniselle ja violetti puolestaan keltaiselle. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että vaikkapa vihreä ja punainen sopivat hyvin yhteen. 

Vastavärit ovat aina vastakkain väriympyrässä, kuten yllä näkyy. 

> Lue myös: Omaksu kultainen leikkaus

Mitkä kontrastivärit eivät sovi yhteen väriskaalassa?

Jos lähtökohtana on Ittenin väriympyrä, kaksi lähellä toisiaan olevaa väriä eivät sovi hyvin yhteen. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että vihreä ja keltainen, violetti ja oranssi sekä vihreä ja sininen riitelevät keskenään. Vältä näiden yhdistelmien käyttöä yhdessä, jos haluat kuvasta sopusointuisen. 

Vastaväreistä voi ottaa esimerkiksi punaisen ja vihreän, jotka antavat kuvalle jännitettä.

Punainen ja vihreä ovat toisiaan täydentäviä värejä, ja esimerkiksi katukuvassa nämä kaksi väriä kohtaavat usein. Siksi on hyvä pitää silmät auki.

© Shutterstock

Miksi kannattaa käyttää vastavärejä?

Vastavärien avulla saat helposti kontrastia kuvaan. Kun kaksi vastaväriä yhdistetään, värit korostavat toisiaan ja saavat aikaan syvemmän ja eloisamman vaikutelman, jolloin kuvasta tulee dynaamisempi.

Tästä voi olla hyötyä esimerkiksi, jos kohde ei liiku lainkaan. Täydentäviä värejä voidaan käyttää myös katseen ohjaamiseen kuvan tärkeisiin kohtiin.

Esimerkeiksi käyvät oranssi vene keskellä sinistä merta tai punainen talo keskellä vihreää metsää. Värit voivat siis tukea sommittelua ja tehdä yksityiskohdista huomiota herättäviä. 

> Lue myös: Näin saat upeampia värikuvia

Esimerkki vastaväreistä: oranssi ja sininen

Oranssi ja sininen ovat toisiaan täydentäviä vastavärejä, ja niitä näkee esimerkiksi illalla sinisen hetken alkaessa ja katuvalojen syttyessä. Niitä on toki muuallakin, kuten "Sinisessä kaupungissa" eli Marokon Chefchaouenissa. 

© Shutterstock

Kuinka vastavärejä käytetään?

Valkotasapainoa voi käyttää myös värien hallintaan, jolloin kuvasta tulee mielenkiintoisempi, kuten alla olevassa esimerkissä. Siinä valokuvaaja ei ole etsinyt tiettyä väriä vaan on hyödyntänyt keinovaloa, taivasta ja heijastusta. 

Tärkeintä on pitää silmät auki ja harjoitella eri värien näkemistä. Jos esimerkiksi kuvaat mallia violetissa mekossa, yritä löytää keltainen seinä, jonka edessä hän voi seistä. 

Käyttämiesi värien ei tarvitse olla täsmälleen vastakkain väriympyrässä. Esimerkiksi punainen ja sininen tai oranssi ja violetti ovat keskenään hyvin erilaisia.

> Lue myös: 3 keinoa täydelliseen valkotasapainoon

Esimerkki vastaväreistä: keltainen ja violetti

Katuvalot ja sininen hetki voivat saada aikaan upeita värikontrasteja. Tässä valkotasapaino on asetettu niin, että sininen väri muuttuu violetiksi, ja se on tuottanut mielenkiintoisia tuloksia. 

© Shutterstock

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!