vastavärit sateenvarjot

Käyttämällä vastavärejä eli komplementtivärejä saadaan mielenkiintoisia kuvia.

© Shutterstock

Vastavärien käyttö valokuvauksessa

Mitä vastavärit ovat ja miksi valokuvaajan on joskus syytä etsiä niitä? Vastauksen näihin kysymyksiin pyrimme antamaan tässä jutussa.

keskiviikko 7. huhtikuuta 2021 teksti S. Winter

Useimmat valokuvaajat kiinnittävät enemmän tai vähemmän huomiota väreihin kuvatessaan. He voivat käyttää esimerkiksi suodinta sinisen taivaan vahvistamiseen tai siirtyä pari askelta sivuun välttääkseen kirkuvankeltaisen roskakorin.

Mutta hetikään kaikki kuvaajat eivät ajattele tai huomioi vastavärejä kuvauksen aikana.

Miksi niin pitäisi tehdä? Mitä vastavärit ovat ylipäätään, ja miten niitä tulisi käyttää?

Hyviä syitä tähän on moniakin, ja vastavärit liittyvät myös kuvasommitteluun.

> Lue myös: Kuvasommittelun tärkeimmät lainalaisuudet

väriympyrä

Vastavärit sijaitsevat vastakkaisilla puolilla väriympyrää, esim. sininen ja oranssi.

© Shutterstock

Mitä ovat vastavärit?

Ennen kuin pääsemme näihin väreihin, meidän on ensin tiedettävä perusvärit. Ne ovat punainen, keltainen ja sininen, joista kaikki muut värit ja niiden sävyt muodostuvat. Niitä kutsutaan myös pääväreiksi.

Perinteisesti toistensa vastaväreiksi on katsottu punainen ja vihreä, keltainen ja violetti sekä sininen ja oranssi.

> Lue myös: Valokuvan värit kuntoon helposti

punainen ja vihreä vastavärit

Punainen ja vihreä ovat toisiaan täydentäviä värejä, ja on paljon tilanteita, jossa nämä kaksi kohtaavat.

© Shutterstock

Miksi vastavärejä pitäisi hyödyntää?

Vastavärejä käytetään luomaan kuvaan kontrastia. Kun kaksi vastaväriä sommitellaan samaan kuvaan, ne korostavat toisiaan ja näyttävät kylläisemmiltä ja eloisammilta, mikä tuottaa dynaamisemman kuvan.

Jos pääkohde tai koko kuva on tunnelmaltaan pysähtynyt, vastavärit voivat elävöittää sitä. Vastavärejä voidaan käyttää myös ohjaamaan katse kuvan läpi sen tärkeään kohtaan.

Vastaväripari voidaan saada aikaan esimerkiksi, kun kuvassa on oranssi vene keskellä sinistä merta tai punainen talo keskellä vihreää metsää. Värit liittyvät tätä kautta kuvasommitteluun ja voivat tehdä kuvan yksityiskohdista paremmin havaittavia.

> Lue myös: Huomion herättäminen värien avulla

oranssi ja sininen vastavärit

Oranssi ja sininen ovat vastaväripari, ja niitä esiintyy erityisesti illalla, kun sininen hetki alkaa ja katulamput syttyvät. Tämä kuva on Marokon "sinisestä kaupungista", Chefchaoenista.

© Shutterstock

Miten vastavärejä käytetään?

On olemassa useita tapoja käyttää vastavärejä. Molemmille väreille voidaan antaa yhtä suuri rooli kuten jutun ylimmässä kuvassa, tai toinen vaihtoehto on käyttää toista väriä taustana ja toista yksityiskohtana, kuten tässä yläpuolella.

Myös valkotasapainoa säätämällä voidaan muokata värejä niin, että kuvasta tulee mielenkiintoisempi katsella, kuten alapuolella olevassa kuvassa, jossa kuvaaja ei ole etsinyt tiettyä väriä vaan vain hyödyntänyt keinovaloa ja taivaalta tulevaa luonnonvaloa sekä vedenpinnan peilausta.

Tärkeintä on pitää silmät auki ja harjoitella värien käyttöä. Jos esimerkiksi kuvaat mallia, jolla on violetti mekko, koeta löytää keltainen seinä taustaksi.

Käytettyjen värien ei tarvitse olla aina väripyörän vastakkaisilta puolilta – hyvä lopputulos voidaan saavuttaa esimerkiksi punaisella ja sinisellä tai oranssilla ja violetilla, koska nämäkin värit muodostavat kontrastin toistensa kanssa.

> Lue myös: 3 tapaa löytää oikea valkotasapaino

keltainen ja violetti vastavärit

Katuvalaistus yhdistettynä siniseen hetkeen voi tuottaa upeita värikontrasteja. Tässä valkotasapaino on asetettu niin, että sininen muuttuu violetiksi.

© Shutterstock

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!