linna

Ei ole kovin vaikeaa ottaa kuvia, joissa perspektiivi on oikea ja rakennukset suorassa.

© Shutterstock

Viikon haaste: rakennuskuvia ilman vääristyneitä linjoja

Oikealla objektiivilla, oikealta etäisyydeltä ja oikeilla asetuksilla voidaan saada kuviin suorassa olevia rakennuksia. Uskallatko vastata haasteeseen?

maanantai 20. heinäkuuta 2020 teksti Sarah Marie Winther

Rakennuksia kuvattaessa on usein tähdättävä kameralla ylöspäin, jotta koko kohde saataisiin mahtumaan kuvaan, ja silloin – nimenomaan laajakulmalla kuvattaessa – kuvaan syntyy vääristymä, joka näkyy kaatuvina linjoina.

Se voi tuoda dramaattista vaikutelmaa mutta myös häiritä katsomista, kun rakennuksen linjojat kaartuvat kohti kuvan keskustaa.

Monet ammattimaiset arkkitehtuurivalokuvaajat kuvaavat kalliilla tilt/shift-objektiiveilla, jotka siirtävät tarkennustasoa, mutta on myös muita, halvempia menetelmiä päästä samaan lopputulokseen.

Kolme konstia suoriin rakennuksiin

Paras tapa välttää vääristymät on kuvata rakennuksen keskustan korkeudelta, ja se onnistuu nousemalla vastapäiseen rakennukseen, sopivalla korkeudella olevaan kerrokseen.

Toinen tapa on jättää riittävä etäisyys kuvattavaan rakennukseen ja käyttää teleobjektiivia, joka ei laajakulman tavoin vääristä.

Jos tämä ei ole mahdollista, koska lähellä on muita rakennuksia, jäljelle jää viimeinen menetelmä: laajakulmaobjektiivin käyttäminen. Sen kanssa on ehdottoman tärkeää, että kamera pidetään täysin vaaka-asennossa.

Alla on neljä vaihetta, jotka läpikäymällä saadaan suoria rakennuskuvia laajakulmaobjektiivilla. 

> Lue myös: Parhaat ilmaisohjelmat kuvankäsittelyyn

Ei kaatuvia linjoja

Kameran pitäminen vaakatasossa varmistaa, että linjat pysyvät suorina.

© Tommy Alven/Shutterstock

1. Kiinnitä kamera jalustaan

Linjojen kaatumisriski kasvaa sitä mukaa kun polttovälii pienenee. Siksi on tärkeää, että kamera pidetään vaakasuorassa. Parhaat tulokset saadaan käyttämällä kamerajalustaa apuna.

Siitä on ainakin kaksi etua: voidaan kuvata pienellä aukolla (koska valotusaika saa olla pitkäkin), esimerkiksi F11, jolla saavutetaan riittävä syväterävyys, ja toiseksi kamera ei kallistu kuvaushetkellä.

2. Tarkista vesivaa'alla kameran tasapaino

Monissa kameroissa ja kamerajalustoissa on vesivaaka, mutta jos sitä ei ole, sellaisen voi ostaa noin 30 eurolla ja kiinnittää se kameran salamakenkään.

Vesivaaka näyttää, milloin kamera on täysin pysty- ja vaakasuorassa, jolloin kaatuvia linjoja ei synny.

Jos pääkohde on enemmän korkea kuin leveä, ota kuva pystysuunnassa. Taivasta ja etualaa voi tulla kuvaan liian paljon, mutta se voidaan rajata myöhemmin pois.

> Lue myös: Kuvasommittelun tärkeimmät lainalaisuudet

Ei kaatuvia linjoja

Tämä rakennus on suorassa, ja heijastus tuo kuvaan syvyyttä ja harmoniaa.

© Rolf_52/Shutterstock

3. Hyödynnä suorakatselun apuviivastoa

Ota käyttöön suorakatselu – siis kameran takanäyttö – ja sommittele kuva sen avulla. Useimmissa kameroissa on ruudukko, joka auttaa pitämään horisontin suorassa.

Lisäksi sen avulla voidaan nähdä, onko kohteen tärkein osa sijoitettu vaikkapa kultaiseen leikkauspisteeseen. Toiminto löytyy kameravalikosta. 

4. Rajaa ja korjaa vääristymät Photoshopilla

Jos mahdollista, jätä aina tilaa kohteen sivuille, jotta voit korjata vääristymät kuvankäsittelyvaiheessa.

Avaa kuva Photoshopiin, kaksoisnapsauta tasoa ja paina Ctrl + T. Napsauta sitten hiiren kakkospainikkeella ja valitse Distort, minkä jälkeen voit vetää kulmaista. Yläkulmia tulee yleensä nostaa ylöspäin.

Voit myös ottaa käyttöön apuviivat, jotka sommitellaan rakennuksen kummallekin puolelle ennen kuvan oikaisua. Silloin voi nähdä selvästi, milloin rakennus on suorassa. Kun olet tyytyväinen, paina Enter.

> Lue myös: Kannattaa kokeilla mustavalkokuvausta

Anna palaa!

Nyt olet valmis ottamaan rakennuskuvia, joissa linjat eivät kaadu vaan rakennukset pysyvät suorassa laajakulmallakaan otetuissa kuvissa. Muista, että kuvistasi ei tarvitse tulla samanlaisia kuin tämän jutun kuvat.

Toivomme, että jaat kuvasi kanssamme. Voit tehdä sen merkitsemällä meidät Instagramissa (kirjoita otsikkokenttään @diginordic) tai lähettämällä se jatkuvaan kuvauskilpailuumme.

Kiehtovia kuvaushetkiä!

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!