Tasoskanneri

Monet tasoskannerit skannaavat useita dioja samalla kertaa.

© Canon

Skannaa useita dioja kerralla

Vinkkejä nega- ja diakokoelmien digitalisointiin tasoskannerilla.

perjantai 3. maaliskuuta 2017 teksti PS

Nega-, dia- tai valokuvakokoelman digitalisointi voi viedä paljon aikaa. Jos digitoitavaa on paljon, kannattaa hankkia skanneri, joka helpottaa ja nopeuttaa hommaa. 

Laitteen pitää voida skannata useita ruutuja samalla kertaa. Jotkut tasoskannerit skannaavat neljä, jotkut jopa 12 kuvaa kerralla. 

Lisäksi skannerin pitää osata poistaa pahimmat pölyläiskät automaattisesti, muutoin tulee kuvankäsittelystä pitkä ja pikkutarkka urakka. Skannereissa on tietokoneeseen asennettava ohjelmisto. 

Tasoskanneri

Jotkut tasoskannerit skannaavat jopa 12 kuvaa kerralla.

© Epson

Käyttöohjeet

  1. Puhdista skannerin lasi siihen tarkoitetulla nesteellä ja liinalla.
  2. Tarkista, mitä typpiä skannattava filmi on. Sopiva filmityyppi voidaan yleensä valita skanneriohjelmassa, ja silloin saadaan aikaan paras mahdollinen värintoisto.
  3. Aseta skannattavat diaa skannerin kehyksiin. Varo, etteivät ne ole nurinpäin ja toistu peilikuvina. Kiiltävämpi puoli tulee yleensä ylöspäin.
  4. Poista ennen skannausta kuvien pinnalta pöly linssipuhallinharjalla.
  5. Laita kehykset tai filmit paikoilleen skannerin merkintöjen mukaisesti.
  6. Säädä skanneri skannaamaan filmit täydessä 100 prosentin koossa ja mielellään 2400 ppi:n tarkkuudella. 24 x 36 mm:n dioista tulee 7,7 megapikselin kuvia näillä asetuksilla.
  7. Kun filmi skannataan isommaksi kuvaksi, suurenevat pölyläiskätkin samassa suhteessa. Siksi skannerissa onkin syytä olla digitaalinen pölynpoistotoiminto. Canon-skannereissa tämä toiminto on nimeltään Fare ja muissa merkeissä Digital Ice tai iSRD.
  8. Värien ja kontrastin korjaamiseen sekä rajaamiseen tarvitaan kuvankäsittelyohjelmaa, jolla myös loput läiskät poistetaan. Auto Color -toiminto Photoshopissa ja Elementsissä sekä Auto-toiminto Lightroomissa auttavat jo pitkälle. 

Plustek Opticfilm

Halvat filmiskannerit, kuten Plustek OpticsFilm 7600i, ovat kooltaankin vaatimattomia.

© Plustek

Jos skannaat vain dioja ja negatiiveja, kannattaa hankkia diaskanneri, joka skannaa kunkin dian omaksi digitaaliseksi kuvatiedostokseen. 

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!