kuvaaja jalusta

Jalustapään valinnalla on väliä.

© Shutterstock

Valitse tarkoituksenmukainen jalustapää

Jalustapää on tärkeä jatke kamerajalustalle, sillä sen liikkumistapa on ratkaisevan tärkeä kuvaamisen onnistumisen kannalta. Me kerromme, mikä pää sopii mihinkin kuvaustilanteeseen.

torstai 8. huhtikuuta 2021 teksti P. Siersbæk

Esimerkiksi sinistä hetkeä pitkillä suljinajoilla kuvattaessa tarvitaan hyvä kamerajalusta. Mutta myös jalustapäällä, johon kamera kiinnitetään, on suuri merkitys.

Jokaisessa päätyypissä on omat etunsa, jotka tekevät siitä erityisen sopivan tiettyihin kohteisiin tai kuvaustehtäviin. Niihin kaikkiin yleensä käy tavallinen Arca-kamerankiinnityslevy, ja laadukkaissa jalustoissa jalustapään voi irrottaa ja vaihtaa jalustaan erilaisia päitä.

Tässä jutussa esittelemme yleisimpiä jalustapäät.

> Lue myös: Näin valitset sopivan kamerajalustan

kolmitiepää

Kolmitiepäässä on pitkät säätövarret, joilla kameran voi kiinnittää tarkasti. Se on kuitenkin suuri ja raskas.

© Shutterstock

Perinteinen kinopää

Kinopäät eli tiepäät soveltuvat parhaiten valokuvaukseen mutta toimivat myös videokuvauksessa. Niissä voi olla yksi tai kaksi eri kääntösuuntaa, mutta yleensä niitä on kolme, ja tälläista jalustapäätä kutsutaankin kolmitiepääksi.

Kolmitiepään etuna on se, että sen avulla kamera voidaan asettaa millintarkasti oikeaan asentoon. Varjopuolena taas on suuri koko ja paino.

Kolmitiepää on siis parempi pitää valokuvausstudiossa kuin kamerarepussa kuvausretkellä.

Kamerajalusta kuulapää

Kuulapäällä kameran suuntaaminen käy vaivatta.

© Shutterstock

Kuulapää käy useimpiin tarkoituksiin

Yleisin jalustapää on nykyään kuulapää, joka on suurelta osin vienyt markkinat aikaisemmin niitä hallinneelta kolmitiepäältä.

Kuulpää on fiksu, koska se on kompakti. Kuulpäällä kameran asentoa saa muutettua nopeasti ja sitten lukittua haluttuun asentoon. Kenties juuri pienuuden ja helppokäyttöisyyden takia kuulapäät ovat suosittuja kuvaajien keskuudessa.

Joissakin kuulapäissä on useita säätöruuveja mutta usein vain yksi, jonka avulla pää kääntyy vaakasuoraan, mikä sopii varsinkin panoraamakuvaukseen. Joissakin on myös kolmas ruuvi, jonka avulla säädetään pään liikkeen vastus.

> Lue myös: 7 kuvausvälineen muistilista luontokuvaajalle

keinupää

Tässä on keinupää, jolla pitkätkin putket liikkuvat nopeasti mutta vakaasti.

© Shutterstock

Gimbaalipää nopeisiin tilanteisiin

Gimbaali- eli keinupään avulla voidaan kohdetta seurata helposti pitkälläkin teleobjektiivilla. Painava kamera ja objektiivi tuntuvat kevyiltä gimbaalipään ansiosta, joten kamera kääntyy helposti ja nopeasti.

Tämä jalustapää siis sopii mainiosti esimerkiksi urheilukuvaukseen pitkillä teleillä, kun kuvauskohteet liikkuvat nopeasti.

Keinupää mahdollistaa kameran kallistamisen tasaisesti ylös ja alas samalla kun sitä käännetään sivusuunnassa. Tätä arvostavat myös monet lintukuvaajat lentäviä kohteita kuvatessaan.

Tästä jalustapäästä ei ole paljoakaan hyötyä muuntyyppisessä kuvauksessa.

Videopää

Videopäässä on yksi pitkä säätövipu.

© Shutterstock

Videopää on joustava

Videopäät soveltuvat nimensä mukaisesti erinomaisesti videokäyttöön. Videopäällä kameran tasainen liikuttaminen on helppoa, niin pysty- kuin vaakasuunnassakin.

Laadukkaissa videopäissä on usein vastapaino ja nestevaimennus, joka mahdollistaa juuri nämä sulavat liikkeet. Videopäätä käytettäessä kameran liikettä hallitaan yhdellä ohjausvivulla.

Videopää soveltuu hyvin myös valokuvaukseen.

> Lue myös: 5 vinkkiä luontoa valokuvaavalle

Benro Polaris

Benro Polaris -jalustapää voidaan asettaa automaattisesti seuraamaan Maan kiertoliikettä yötaivaskuvauksessa.

© Benro

Älykäs jalustapää

Viimeinen esittelemämme jalustapää(tyyppi) on ikään kuin jokeri.

Benro Polaris pystyy tekoälyn avulla liikkumaan halutusti eli laittaa kameran seuraamaan tiettyä kohdetta.

Lisätietoa tästä vielä kehitteillä olevasta erikoisjalustapäästä löytyy täältä.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!