Kamerajalustat
© Poul Siersbæk

Viisi asiaa, jotka kannattaa ottaa huomioon jalustaa ostettaessa

Jalustan avulla saadaan terävämpiä kuvia ja uusia kuvausmahdollisuuksia hämärässä. Markkinoilla on kuitenkin paljon eri malleja, joten mikä niistä kannattaa valita? Tässä artikkelissa kerromme tärkeimmät huomioitavat asiat ostopäätöstä tehtäessä.

tiistai 6. syyskuuta 2022 teksti K. Engbo

Käsivaralta kuvattaessa kameraa ei voi pitää täysin liikkumattomana. Se voi aiheuttaa kuviin tärinää erityisesti pitkiä valotusaikoja käytettäessä.

Jalusta on monipuolinen apuväline, joka pitää kameran paikallaan. Se tuo kuvaukseen uusia mahdollisuuksia, sillä sen avulla voidaan esimerkiksi kokeilla usean sekunnin valotusaikoja tai pidempiäkin.

Markkinoilla on paljon erilaisia kamerajalustoja, ja tässä artikkelissa kerromme tärkeimmät seikat, jotka kannattaa ottaa huomioon jalustaa hankkiessa.

1. Materiaalit

Jalustojen materiaalina on yleensä jompi kumpi kahdesta eri vaihtoehdosta. Ne ovat alumiini ja hiilikuitu. Hiilikuitu on kevyempi ja hieman vakaampi, ja sitä on mukavampi pitää kädessä kylmällä säällä. Alumiinijalustat ovat puolestaan edullisempia.

2. Jalustan korkeus

Jotkin jalustat saattavat ulottua niin korkealle, että kuvaaja voi seistä täysin pystyssä ja katsoa etsimen läpi. Matalammat mallit vaativat hiukan kumartumista. Pidempään jalustan ääressä seisottaessa on mukavaa, jos kuvausta varten ei tarvitse kumartua kovin paljon, mutta tällöin jalustan on myös oltava suuri.

>Lue myös: Ota ulkoiseen salamaan liittyvät käsitteet haltuun

Tarkista myös, kuinka matalalle jalusta yltää. Esimerkiksi makrokuvauksessa on usein hyötyä matalasta jalustasta. Joissakin jalustoissa keskipylväs voidaan asettaa poikittain tai kääntää niin, että kamera laskeutuu alemmas.

3. Vakaus

Esimerkiksi tuuli tai ajoneuvojen aiheuttama tärinä voivat saada kameran tärisemään hieman, vaikka se olisi kiinnitettynä jalustaan. Mitä vähemmän niveliä jaloissa on, sitä vakaampi jalusta on yleensä. Etua on myös siitä, jos keskipylvästä ei tarvitse nostaa sopivan kuvauskorkeuden saavuttamiseksi, sillä korotettu keskipylväs ei ole kovin vakaa. Voit myös kokeilla tönäistä auki taitetun jalustan yläosaa hiukan nähdäksesi täriseekö se.

>Lue myös: Parhaat mobiilisovellukset valokuvaukseen

4. Pituus kokoontaitettuna

Kamerajalustasta ei ole hyötyä, jos se on liian suuri ja painava otettavaksi mukaan. Pienet telineet mahtuvat helposti laukkuun ja painavat alle kaksi kiloa. Mieti, kuinka raskasta välineistöä haluat kantaa.

Manfrotton jalusta

Manfrotton jalusta on taitettuna 40 cm pitkä.

5. Jalustapää

Kamera kiinnitetään jalustan päähän. Joidenkin jalustojen mukana toimitetaan pää, kun taas toisiin se on hankittava erikseen. Valittavana on erilaisia jalustapäitä. Monet valokuvaajat pitävät monipuolisesta kuulapäästä, kun taas jotkin toiset päät soveltuvat paremmin esimerkiksi videokuvaukseen. 

Siruin kuulapää

Kuulapään suuntaa säädetään yhdellä tai kahdella ruuvilla, joten kamera on helppo kääntää oikeaan suuntaan.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!