Canon EOS-1D X Mark III

EOS-1D X Mark III on ensimmäinen Canon-järkkäri, johon käyvät uudet nopeat CFexpress-kortit.

© Canon

Uudet nopeat CFexpress-muistikortit

Uudet CFexpress-muistikortit ovat paljon nopeampia kuin näihin asti nopeimmat XQD-, SD- ja CompactFlash-kortit.

sunnuntai 26. tammikuuta 2020 teksti P. Siersbæk

Monilla kuvausharrastajilla on jo vuosia ollut käytössään nopeita SD-muistikortteja, mutta nyt on jo meneillään seuraava aalto.

Uusien CFexpress-muistikorttien tiedonsiirtoaikoja eivät moni voinut kuvitella vielä vuosi sitten. Niille jäävät kakkoseksi myös tähän asti nopeimpina tunnetut XQD-kortit.

CFexpress: 

>Lue myös: 3 helppoa tapaa nopeuttaa kameraa

Lexar Professional CFexpress B

Lexarin B-tyypin CFexpress-kortin lukunopeus on 1750 megatavua eli 1,75 Gt sekunnissa.

© Lexar

CFexpress: nopeus omaa luokkaansa

Uuden CFexpress-kortin on kehitellyt CompactFlash Association tavoitteenaan koota yhteen olemassa olevat tekniset standardit sekä tuoda markkinoille tähän asti nopein muistikortti.

Teoriassa CFexpress-tekniikan avulla on mahdollista siirtää dataa jopa 4 gigatavua sekunnissa. Vertailun vuoksi: XQD-kortit siirtävät korkeintaan 0,5 gigatavua sekunnissa.

> Lue myös: 10 vinkkiä, joiden avulla vältät muistikorttiongelmat

CFexpress/XQD

CFexpress-kortti on täsmälleen XQD-kortin kokoinen: 3 x 3,9 x 0,4 cm.

© Lexar/Sony

CFexpressiä on kolmea tyyppiä

CompactFlash Association julkisti tämän tähän asti nopeimman muistikorttistandardinsa vajaa vuosi sitten. Se on nimeltään CFexpress 2.0, johon kuuluu kolme erilaista korttityyppiä. A on pienin, joka pystyy lukemaan eli vastaanottamaan enintään yhden gigatavun sekunnissa.

B näyttää tällä hetkellä olevan yleisin näistä kolmesta. Sollä on samat mitat kuin XQD-korteilla ja se pystyy siirtämään dataa enintään kaksi gigatavua sekunnissa. Tyyppi C on kooltaan hyvin samanlainen kuin CompactFlash-kortit ja sen siirtonopeus on enintään 4Gt/s.

CFexpress B:stä on alkanut kehittyä jonkinlainen myyntimenestys, ja monien valmistajien B-tyypin muistikortteja voi ostaa kaupoista. Valmistajia ovat mm. SanDisk, Sony, Lexar, ProGrade ja Delkin.

> Lue myös: Lexar heräsi henkiin

Nikon Z 7

Järjestelmäkamerat, kuten Nikon Z 6 ja Z 7, joihin käy XQD-kortti, voivat hyödyntää myös CFexpress-kortteja uusimman laiteohjelmiston avulla.

© Nikon

CFexpress-kortit käyvät moniin uusiin kameroihin

CFexpress B-tyypin kortit ovat saman kokoisia ja yhtä kestäviä kuin XQD-kortit, ja useilla kameranvalmistajilla on jo kameroita, joissa niitä voi käyttää. Ensimmäisenä oli Panasonic, jonka S1- ja S1R-järjestelmäkameroihin CFexpress-kortit kävivät.

Nikon on tehnyt laiteohjelmistopäivityksiä Z 6- ja Z 7 -järjestelmäkameroihin, ja nyt niihin käyvät XQD-korttien lailla myös CFexpress-kortit. Nikon on myös luvannut uuden laiteohjelmiston peilijärkkäreille, jotka käyttävät XQD-kortteja. Tämä koskee esimerkiksi malleja D500 ja D5. Myös Canonin uusi lippulaiva EOS-1D X Mark III käyttää CFexpress-kortteja.

> Lue myös: Canon EOS-1D X Mark III ensitestissämme

Canon EOS-1D X Mark III ja CFexpress-kortti

Canon EOS-1D X Mark III voi hyödyntää CFexpress-kortin nopeutta sekä valokuvien että videoiden tallennuksessa. Yhteensopiva kortinlukulaite kuitenkin vaaditaan siirrettäessä kuva- ja videotiedostoja tietokoneelle.

© Canon

CFexpress sopii raakakuvasarjoihin ja videotallennukseen

Kaupoissa myytävät CFexpress-muistikortit voivat päästä nopeuteen 1400–1600 megatavua sekunnissa, joten teoreettista siirtonopeutta ei ole vielä saavutettu. Vertailun vuoksi: markkinoiden paras XQD-kortti pystyy siirtämään dataa 440 megatavua sekunnissa ja nopein SD-kortti 300 megatavua sekunnissa, joten ero on moninkertainen.

Nopeuden ansiosta urheilukuvaajan kameran kamerapuskurin ei täyty entiseen malliin kesken tärkeän kuvasarjan, ja kun kuvataan videota, tämän tyypin muistikortit takaavat vakaan datansiirron ja siltä osin myös ammattimaisen 4K- ja jopa 8K-videon tallennuksen.

Mitalin kääntöpuolena on hinta, joka on edelleen melko suolainen. 64 gigatavun CFexpress-kortti maksaa noin 150 euroa, kun taas 512 gigan kortti maksaa yli 800 euroa.

>Lue myös: 7 kamerassa piilevää salaisuutta

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!