Canon EOS-1D X Mark III ensitestissämme

Canon on juuri paljastanut uuden EOS-1D X Mark III -huippujärkkärinsä ominaisuudet. Olemme ensimmäisten medioiden joukossa kokeilleet tätä varsinaista kamerapetoa, joka voi nostattaa kokeneemmankin luonto- ja urheilukuvaajan hiukset pystyyn.

tiistai 7. tammikuuta 2020

Vuotta 2020 ehti kulua viikko, kun Canon julkisti kaikki EOS-1D X Mark III -järjestelmäkameran tekniset tiedot. Siinä vaiheessa kamera oli jo käsissämme. Meillä oli ensimmäisten medioiden joukossa maailmassa mahdollisuus sitä Espanjan nopeimmalla kilparadalla, Ascarilla.

Canon EOS-1D X Mark III

Joulukuun alussa meille tarjottiin mahdollisuutta koekuvata Canon EOS-1D X Mark III kilparadalla Espanjassa.

© Digikuva

Canon EOS-1D X Mark III tuntuu hyvältä käsissä

Jos on tottunut kuvaamaa kevyemmillä ja pienemmillä järjestelmäkameroilla, koko ja paino herättävät huomiota ensiksi.

EOS-1D X Mark III painaa mahtavat 1440 grammaa, ja mitat ovat 15,8 x 16,8 x 8,3 cm, mutta hetken kuluttua kamera tuntuu sopivalta käsissä – kuin jämäkkä työkalu, joka kestää käyttöä.

EOS-1D X Mark III on säänkestävä eli tiivistetty kaikista mahdollisista paikoista, joten tuntienkaan kuvaaminen sateessa ei tee sille haittaa.

Aurinko paistoi korkealta kilparadalla Etelä-Espanjassa, missä yllättäen ryhdyimmekin ottamaan muotokuvia. Canon oli palkannut kaksi mallia, jotka kertoivat, että tällä kameralla voi kuvata muutakin kuin urheilua ja villieläimiä. 

> Lue myös: Tämä on syytä tietää peilijärjestelmäkameroista

Kilpailuradalla saimme kokeilla muotokuvausta Canon EOS-1D X Mark III:lla.

© Digikuva

Uusi ohjaussauva helpottaa käyttöä

Saimme hyviä ja teräviä muotokuvia ongelmitta EOS-1D X Mark III:lla, vaikkakin 20 megapikseliä onkin alakanttiin, kun otetaan huomioon, että eletään vuotta 2020.

> Lue lisää muotokuvauksesta.

Meillä oli myös ilo tutustua kosketusherkkään, optiseen ohjaussauvaan, jolla tarkennuspistettä voidaan nopeasti siirtää peukalon avulla.

Joystick Canon EOS-1D X Mark III

Kosketusherkällä ohjaussauvalla voidaan siirtää tarkennuspistettä nopeammin kuin perinteisellä joystickillä.

© Digikuva

Mallien kuvaamisen jälkeen päästettiin kilpa-autot kiertämään Ascari-rataa, joka on 5425 metriä pitkä ja Espanjan pisin.

EOS-1D X Mark III:een oli kiinnitettynä huippuobjektiiveja kuten Canon EF 400 mm F2.8, jotenka uutuuskameran nopeus pääsi todelliseen testiin. Tuloksena olivat kuin olivatkin huippupisteet.

Automaattitarkennus tuntui nopeammalta kuin mikään muu, jota olemme kokeilleet mennessä, ja yhtäkkiä rakastamamme Sony A7R IV vaikutti jopa hieman epäröivältä kameralta tässä suhteessa.

Lähes kaikki kuvat ohi ajavista autoista olivat veitsenteräviä, ja automaattitarkennus tarttui nopeisiin autoihin kuin kärpänen liimapaperiin.

Näin toimii kameran automaattitarkennus.

Canon EOS-1D X Mark III ja Sony A9 II samalla viivalla

EOS-1D X Mark III tallentaa 20 kuvaa sekunnissa suorakatselulla ja 16 kuvaa sekunnissa etsimen kautta kuvattaessa. Se on siis samoissa Sony A9 II:n kanssa, joka on toistaiseksi ollut markkinoiden nopein urheilukuvauskamera.

Vaikka peilijärjestelmäkameroissa on omat haittansa, saimme taas muistutuksen siitä, että mikään ei voita huipputason optista etsintä, ja tästä EOS-1D X Mark III on mitä paras esimerkki. Etsinkuva on suuri, kirkas ja selkeä, ja sen jälkeen parhaidenkin elektronisten etsimien kuvat tuntuvat hieman himmeiltä, rakeisilta ja nykiviltä. Toisaalta optinen etsin ei näytä valotusta etukäteen, kuten elektroninen etsin tekee.

Ensimmäisen kilpa-autosession jälkeen menimme toiseen kohtaan radan varrella, jossa voisimme kokeilla panorointia. Paikalle oli lennätetty kokenut saksalainen urheiluvalokuvaaja Alexander Hassenstein, joka kehotti meitä mm. kuvaamaan 1/25–1/50-sekunnin valotusajoilla.

Lue moottoriurheilukuvaajan huippuvinkit.

Yksi onnistuneimmista panoroinneistamme, valotusaika oli 1/25 s.

© Digikuva

Seassa myös epäteräviä ruutuja

Nopeiden autojen panorointi vaatii yllätävän paljon ammattitaitoa, minkä Hassenstein meille osoitti. Hänen nyrkkisääntönsä on noin 1/25 sekunnin valotusaika aukolla F25.

Digikuvan toimittaja kokeili tätä mutta totesi pian, että on mahdotonta saada hyviä panorointikuvia nopeista kilpa-autoista niin hitaalla suljinajalla. Auton on tarkoitus toistua terävänä, kun taas taustalla tulee olla sopivasti liike-epäterävyyttä, mikä lisää vauhdin tuntua kuvassa, mutta kaikki yrityksemme menivät täysin harakoille.

Canon EOS-1D X Mark III:a ei käy kuitenkaan syyttäminen, koska kun Alexander Hassenstein otti koekameramme käsiinsä, hän sai ilman suurempaa keskittymistä ensimmäisellä yrityksellä viisi terävää ja onnistunutta kuvaa 13 laukauksen sarjasta.

Kokeilimme vielä 1/100 ja 1/50 sekunnin valotusajoilla, joilla oli jonkin verran helpompaa pitää autot terävinä ja saada silti taustasta kohtalaisen epäterävä.

Kokeillessamme kameran yleistä toimintaa tunsimme olomme jälleen kotoisaksi. Yli sadasta parannuksesta huolimatta Canon EOS-1D X Mark III on melko samanlainen kuin vuonna 2016 esitelty EOS-1D X Mark II.

Tämän ymmärtääkin, koska kameran pääasiakkaat ovat urheilukuvaajia, joille kamera on työkalu, jossa ei saa olla liikaa uusia toimintoja opeteltavaksi juuri ennen suurta tapahtumaa, kuten Tokion olympialaiset ensi kesänä.

Akunkesto vertaansa vailla

Kuvanlaatu on tietystikin testattava perusteellisemmin, ennen kuin lopullinen tuomio uutuuskamerasta voidaan antaa.

Voit lukea sen myöhemmin lehdestä ja Välineoppaastamme, mutta jo Espanjassa tunsimme, että tämän kameran tuottamat kuvat ovat tekniseltä laadultaan jotain erityistä.

Automaattitarkennus on tarkentanut kilpa-autoihin täsmällisesti.

© Digikuva

Kun saavuimme kotiin ja tyhjensimme nopean, 512 gigatavun Sandisk CFexpress -korttimme, huomasimme, että olimme ottaneet 1600 kuvaa ja akussa oli vielä jäljellä 40 % huolimatta siitä, että olimme käyttäneet näyttöä ahkerasti kuvien katseluun.

Käytimme ahkerasti sarjakuvausta, joka kuluttaa vähemmän akkua kuin yksittäisten ruutujen kuvaaminen.

Espanjan jpg-tiedostojen kuvanlaatu vaikuttaa erinomaiselta. Huolimatta suhteellisen alhaisesta 20 megapikselin tarkuudesta on kuvien yksityiskohtaisuus huippuluokkaa ja terävyys todella hyvä.

Huippuvalokohtien käsittely vaatii lisätestin

Noin 80 prosenttia matkamme kuvista on huipputeräviä, ja vähemmän onnistuneista 20 prosentista meidän on luultavimmin otettava suurin osa omalle kontollemme.

Suurilla ja painavilla objektiiveilla ei ole helppo kuvata nopeita autoja. Haasteena oli saada pidettyä kuljettajan kypärä valitussa tarkennuspisteessä tai tarkennusalueella, mikä oli usein kaukana onnistumisesta.

Vain muutamassa tapauksessa 1600 kuvasta voimmemme syyttää kameraa epäonnistumisesta, mutta valittu suljinaika voi myös olla yksi syyllinen.

Valkoisista autoista ottamissamme kuvissa oli enemmän puhkipalaneita alueita kuin vastaavissa kuvissa, jotka otimme Sony A7R IV:llä. Useissa tapauksissa tältä olisi kuitenkin voitu välttyä lyhyemmillä valotusajoilla.

Dynaaminen alue näytti kuitenkin olevan hieman pienempi tässä ensitestissämme. Parannuksia voi tosin vielä olla tulossa lopulliseen testimalliin.

> Lue myös: Dynaaminen alue – tätä se tarkoittaa valokuvauksessa

Uskallamme väittää, että Canon EOS-1D X Mark III tallentaa upeita valokuvia, joita voidaan verrata Sony A9 II:lla otettuihin kuviin.

Odotamme yksityiskohtaista analyysiä ja lopullisia johtopäätöksiä, kunnes kameran lopullinen versio on valmis ja testattavanamme. Tuolloin voimme myös avata ja käsitellä EOS-1D X Mark III:n raakakuvatiedostoja Lightroomilla, joka ei vielä nyt tue tätä uutuuskameraa.

Toim. huom. Digikuva oli Espanjassa Canonin kutsusta kokeilemassa uutuuskameraa, mikä ei kuitenkaan vaikuta jutun sisältöön.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!