Erilaisia objektiiveja on paljon, mutta yleisesti ottaen ne voidaan jakaa kahteen luokkaan: kiinteäpolttovälisiin, joista käytetään myös nimitystä prime, sekä niihin, joilla voi zoomata.
Kuvaajan valinta voi olla vaikea, sillä äkkiseltään suuren polttovälialueen kattava zoomobjektiivi kuulostaa paljon paremmalta kuin useampi objektiivi, joilla on yksi ainoa polttoväli.
Alla on tietoa siitä, minkä tyyppinen objektiivi on oikea sinulle. Ensin täytyy kuitenkin käsitellä näiden kahden objektiivityypin erot.

Kiinteäpolttovälinen objektiivi on tyypillisesti edullisempi, kevyempi ja terävämpi kuin zoomobjektiivi.
© ShutterstockMikä on kiinteäpolttovälinen objektiivi?
Kiinteäpolttovälisessä objektiivissa on nimensä mukaisesti yksi polttoväli ja yksi perspektiivi, joten sillä ei voi zoomata.
Nämä objektiivit vaihtelevat polttoväliltään ja valovoimaltaan. Joitakin esimerkkejä ovat Canon EF14mm f/2.8L II USM, Nikon AF-S 50mm F1.8G tai Sigma AF 500mm f/4 DG OS HSM.
Mikä on zoomobjektiivi?
Zoomobjektiivin polttoväliä voidaan muuttaa zoomausrengasta kääntämällä. Siinä on kaksi eri lukua, jotka ilmaisevat polttovälin kahta ääripäätä, esim. 24–70 mm tai 100–400 mm.
Edullisempien objektiivien valovoima vaihtelee usein ja on esim. F3,5–F5,6. Se tarkoittaa, että suurin aukko eli valovoima on lyhimmällä polttovälillä F3,5, kun taas pisimmällä polttovälillä valovoima on F5,6.
Kalliimpien ammattitasoisten objektiivien valovoima pysyy yleensä samana koko polttovälialueella, esim. Sigma AF 70-200 mm F2.8 DG OS HSM.
> Lue myös: Suuri objektiiviopas

Zoomobjektiivi kattaa useita tarpeita kerralla, joten suurta kameralaukkua ei välttämättä tarvitse ottaa mukaan.
© ShutterstockKiinteän polttovälin etuja
Hinta
Yksi tärkeimmistä eduista on se, että moni uudempi kiinteäpolttovälinen objektiivi on selvästi edullisempi. Voit esimerkiksi saada Canon 24mm F2.8:n 170 euron hintaan, kun taas Canon 24-70mm F2.8 maksaa 1950 euroa.
Itse asiassa neljä objektiivia, joiden yhteinen polttovälialue on sama, esimerkiksi 24 mm, 35 mm, 50 mm ja 85 mm, maksavat yhteensä vähemmän kuin vastaava zoom-objektiivi.
Koko
Toinen kiinteäpolttovälisten objektiivien etu on se, että useimmat niistä ovat huomattavasti pienempiä ja kevyempiä. Esimerkiksi kuvanvakaimella varustettu 70-200 mm F2.8 on salamannopea ja terävä objektiivi, mutta se myös painaa puolitoista kiloa.
Painavien objektiivien kantaminen ei ehkä ensi kuulemalta kuulosta pahalta, mutta hartiat ja selkä kärsivät siitä ajan mittaan.
Laatu
Useimpien ammattitason zoomobjektiivien valovoima on F2–F2,8, mutta kiinteäpolttovälisiä objektiiveja löytyy jopa valovoimalla F0,95. Taustasta tulee silloin luonnollisesti pehmeämpi, mikä on tärkeää esimerkiksi muotokuvissa.
Vaikka valmistajat kehittyvät jatkuvasti ja zoomobjektiivien kuvanlaatu paranee samalla, kiinteäpolttovälisellä objektiivilla syntyy yleensä terävämpiä kuvia.
Toisin sanoen, jos zoomobjektiivilla halutaan yhtä hyvää kuvanlaatua kuin kiinteäpolttovälisellä objektiivilla, siitä on oltava valmis maksamaan.
> Lue myös: Siksi kannattaa tutustua näihin 5 polttoväliin

Objektiivin valinta riippuu siitä, mitä halutaan kuvata ja mitä painotetaan eniten – hintaa, painoa, laatua vai käytettävyyttä.
© ShutterstockZoomobjektiivin edut
Jos kaikki puhuisi kiinteäpolttovälisten objektiivien puolesta, kukaan ei haluaisi käyttää zoomobjektiiveja, mutta ne ovat korkeammasta hinnasta ja suuremmasta painosta huolimatta erittäin suosittuja. Syyn voit lukea seuraavasta.
Käytettävyys
Zoomobjektiivien suuri etu on niiden monipuolisuus. Jos on pystyttävä kuvaamaan monenlaisia tilanteita, on kätevää pystyä vaihtamaan laajakulmasta teleen vain zoomausrengasta kiertämällä.
Maisema- ja muotokuvaajat eivät yleensä tarvitse tällaista monipuolisuutta, mutta kylläkin luonto- ja urheilukuvaajat, jotka ovat usein sidottuja tiettyyn paikkaan tai alueeseen.
Liikkuvuus
Toinen etu on, että yksittäinen zoomobjektiivi voi korvata kaksi tai kolme kiinteäpolttovälistä objektiivia, jolloin ei tarvitse huolehtia kuin yhdestä kamerassa olevasta objektiivista.
Sen ansiosta kameralaukkua ei välttämättä tarvita eikä kameran kuvakennoon pääse likaa ja roskia, kuten voisi käydä, jos objektiiveja olisi vaihdeltava.
...mitä kannattaa valita?
Aloitteleva kuvaaja joutuu jossain vaiheessa miettimään, paneeko rahansa kiinteäpolttoväliseen vaiko zoomobjektiiviin. Kuten näkyy, molemmissa tyypeissä on hyviä ja huonoja puolia.
Siksi on mietittävä omia tarpeita. Jos esimerkiksi otetaan vain muotokuvia ja maisemakuvia, mutta hyvä kuvanlaatu on hyvin tärkeä, paras valinta olisi todennäköisesti kaksi objektiivia, esim. 24 mm ja 85 mm.
Jos sen sijaan kameraa käytetään kaupunkilomalla, jossa kohteet vaihtelevat ja halutaan keventää mukaan tulevaa kantamusta, kannattaa valita zoomobjektiivi. Sen valovoima on pienempi, mutta vastaavasti polttovälialue monipuolisempi.
> Lue myös: Mitä kannattaa tietää, ennen kuin ostat objektiivin