© Shutterstock

Viisi telekuvauksen virhettä

Teleobjektiivi tuo kohteen lähemmäksi ja on välttämätön esimerkiksi urheilu-, toiminta- ja lintuvalokuvauksessa. Pitkä polttoväli tuo omat haasteensa ja ne voivat aiheuttaa epätarkkoja kuvia. Virheiden välttäminen onnistuu näillä viidellä ohjeella helposti.

maanantai 20. heinäkuuta 2020 teksti Poul Siersbæk

Teleobjektiivilla saat yksinkertaisesti ainutlaatuisia valokuvia, joissa pääset hyvin lähelle kohdetta pitkänkin matkan päästä.

Lintu- ja toimintakuvaajalle pitkät polttovälit ovat välttämättömiä, mutta ne asettavat ylimääräisiä vaatimuksia kameran asetuksille, jos haluat teräviä kuvia.

Tässä on viisi yleisintä virhettä ja ohjeet niiden välttämiseksi.

>Lue myös: Kaikki hyöty laajakulmaobjektiivista

1. Väärä suljinaika

Suurikokoista teleobjektiivia voi olla raskas pitää tasapainossa, ja se vaatii nopean suljinnopeuden, jos halutaan välttää epätarkat kuvat. Tavallisesti suositellaan, että valotusaika vastaa polttoväliä eli 1/300 sekuntia 300 mm:n objektiivilla.

Kameroiden kuvanvakaimet auttavat telekuvauksessa, mutta silti kuvan onnistuminen riippuu siitä, vakaasti kameraa pidetään kädessä. Ota testikuvia erilaisilla suljinnopeuksilla ja tarkista tietokoneella kuvien terävyys.

2. Hidas tarkennus

Pitkällä telelle kuvattaessa saa usein huomata, että automaattitarkennus on hidas ja se sahaa edestakaisin etsiessään oikeaa tarkennuskohtaa, 

Monien teleobjektiivien sivussa on säädin, jolla voi rajata tarkennusalueen. Silloin tarkennus toimii suppeammalla alueella ja tarkennus nopeutuu.

>Lue myös: Nämä 5 polttoväliä on syytä tuntea

Telezoomobjektiivi

Jos objektiivin sivussa on tarkennusalueen rajaussäädin, sitä kannattaa usein käyttää.

© Shutterstock

3. Alivalottuneet kuvat

Kaikki teleobjektiivit eivät ole valovoimaisia, vaan suurin aukko voi olla F5,6 tai 6,3, Jos silloin haluaa tarkkoja kuvia valotusajan esivalintaa käyttäen ja on valittu 1/2000 sekunnin valotusaika, kuva voi alivalottua Silloin automatiikan asetus on usein S tai Tv. Ongelma poistuu yleensä valitsemalla Auto ISO -herkkyysasetus.

4. Liian suppea syvyysterävyysalue

Jos valitaan suuri aukon, esimerkiksi F2,8 tai F4, pitkällä teleobjektiivilla, koko pääkohde ei ehkä ole terävä. Syvyysterävyysalue on hyvin suppea pitkällä objektiivilla

Taustasta tulee mukavan pehmeä yleensä vielä aukolla F8 kun polttoväli on 300 tai 400 mm.

5. Terävyys hukassa

Kun kuvataan kaukaa, lämpötilan erot ilmassa ja maassa näkyvät helposti lämpöväreilynä, mikä vähentää kuvien terävyyttä. Ainoa ratkaisu on siirtyä lähemmäksi kohdetta.

> Lue myös: Lue tämä ennen objektiivin hankkimista

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!