Useimmissa kameroissa on oma salama, josta voi olla paljonkin apua nopeissa tilanteissa. Se ei ole yhtä tehokas kuin erillinen salamalaite, mutta joissakin tilanteissa se on varsin hyödyllinen.
Sitä on kuitenkin käytettävä oikein, jotta siitä saadaan kaikki irti – ja siis oikein valaistuja kuvia.
Hallitse kameran omaa salamaa
Automaattiasetuksella kuvattaessa kamera käyttää salamaansa, jos valonmittaus päättelee, että se on vallitsevassa valaistuksessa tarpeen. Tietyissä tilanteissa et kenties halua käyttää salamaa, mutta automatiikalla et pysty estämään sen käyttöä.
Salamatehoon ei tällöin myöskään voida vaikuttaa eikä esim. himmenninaukon kokoon – eli taustan sumeuteen siltä osin.
Silloin on syytä siirtyä pois kameran automaattiasetuksista.
Onneksi tarvitsee vain kääntää ohjauskiekko jollekin puoliautomatiikalle kuten aukkoautomatiikka (A tai Av), suljinajan esiasetus (S tai Tv) taikka P-ohjelma. Lisäksi täytyy osata tehdä sopivat salama-asetukset.
Tässä ohjeet neljän tärkeän toiminnon käyttöön.
1. Slow sync: taustaa mukaan
2. Jälkimmäisen verhon täsmäys
3. Tausta sumeaksi nopean salamatäsmäyksen avulla
4. Heittovarjot pois useammalla salamalla
1. Slow sync: taustaa mukaan

Hitaalla salamatäsmäyksellä (slow sync) saadaan myös taustan valoa mukaan kuvaan .
© ShutterstockKun otat muotokuvaa kaupungin iltahämärissä ja haluat, että myös taustan valot näkyvät, kannattaa käyttää hidasta salamatäsmäystä (yökuvaustila, Slow Sync). Silloin voit käyttää tavallista pitempiä valotusaikoja, esim. 1/25 s.
Siinä yhdistyvät pitkä valotusaika ja salama, joten pitkä valotusaika riittää taustan valoihin ja salama valaisee etualan.
Ilman tätä toimintoa tausta jää pimeäksi.
Joissakin kameroissa tämä toiminto on omana kohdeohjelmanaan esim. nimellä Yömuotokuva. Ilman sitäkin valotus voidaan säätää käsin taustan mukaiseksi ja käyttää sitten salamaa.
Lue myös: 5 vinkkiä hyviin salamakuviin
2. Jälkimmäisen verhon täsmäys

Kun salama synkronisoidaan 2. suljinverhon kanssa pitkällä valotusajalla kuvattaessa saadaan autojen valot toistumaan pitkinä juovina.
© ShutterstockTavallisesti salama täsmätään ensimmäiseen suljinverhoon, mikä usein sopiikin.
Toimintakuvissa halutaan kuitenkin tuoda liike esiin ja halutaan, että kohde on terävä valotuksen lopulla, ja siksi on käytettävä jälkimmäisen verhon täsmäystä (josta käytetään myös nimiä toisen verhon tai sulkeutuvan verhon täsmäys).
Silloin salama välähtää vasta pitkän valotuksen lopuksi. Näin esim. auton valojen juovat näkyvät oikeaan suuntaan. Ensimmäisen verhon täsmäyksellä ne menisivät väärään suuntaan.
3. Tausta sumeaksi nopean salamatäsmäyksen avulla

High-Speed-Sync -toiminnolla eli salamatäsmäyksellä voidaan käyttää lyhyitä suljinaikoja ja samalla suurta aukkoa, jolloin tausta saadaan sumenemaan.
© ShutterstockErillisellä salamalaitteella on käytössä useampia toimintoja. Tavallisesti salamaa ei voida käyttää valotusajoilla, jotka ovat lyhyempiä kuin 1/200 sekunti tai 1/250 sekunti.
Se voi olla ongelma, kun otetaan muotokuvaa vastavalossa ja halutaan pehmentää taustaa.
Nopealla täsmäyksellä (High-Speed-Sync) salama antaa yhden voimakkaan sijaan sarjan lyhyitä välähdyksiä. Voit siis kuvata 1/1000 sekunnilla ja suurella aukolla, esim. F3,5 – ja kohde valaistuu hyvin ja tausta pehmenee.
Lue myös: Näin toimii salamatäsmäys
4. Heittovarjot pois useammalla salamalla

Useampaa salamaa käyttämällä saadaan aikaan hyvin valaistuja muotokuvia, joissa ei ole rumia heittovarjoja.
© ShutterstockKohde voidaan valaista useammalla salamalla eri puolilta, jolloin voidaan hallita myös varjoja, mikä on suuri etu erityisesti muotokuvauksessa.
Ideana on, että nk. isäntäsalama (Master) laukaisee orjasalaman (Slave) tai -salamat etäyhteyden avulla.
Salamoiden valotehoa voidaan säätää erikseen tarpeen mukaan. Isäntänä voivat timia vain kalliimmat salamalaitteet, joten kameran omaa salamaa voidaan käyttää ainoastaan orjasalamana.
Monia salamalaitteita hallitaan toisen salaman välähdyksen avulla, infrapunasignaalilla tai radio-ohjauksella. Lisäksi on olemassa laite nimeltään Pocket Wizard.
Lue Digikuvaa ja ota salaman käyttö haltuun
Digikuvan numeron 16/2018 tekniikkasarjassa Parempia kuvia annamme lisää neuvoja salamalaitteen käyttöön
Sarjassa käydään läpi kameran ohjelmat, valottaminen, syvyysterävyys, tarkentaminen jne. Jos haluat luke aikaisemmat osat – ja myös seuraavan – hyödynnä tarjous ja lue Digikuvaa Wype-sovelluksen kautta.
Samalla pääset lukemaan kymmenen uusinta numeroa.