Perhosia kuvattuna suurella aukolla

Jo yhden aukkoaskeleen pienentäminen helpottaa tarkentamista. 

3 hyvää syytä siihen, miksi ei kannata kuvata täydellä aukolla

Suurella himmenninaukolla saadaan valokuvan tausta sumeaksi. Mutta useimmiten ei ole syytä kuvata aivan täydellä aukolla.

torstai 19. huhtikuuta 2018 teksti S. Winter

Jos olet investoinut valovoimaiseen objektiiviin, jonka suurin aukko on F1,4 tai F1,8, on täydellä aukolla houkuttelevaa kuvata – erityisesti silloin, kun haluaa saada taustan sumenemaan, esimerkiksi muotokuvauksessa. 

Totuus kuitenkin on, että suurella aukolla saa kuvat myös helposti pilalle. Tässä kolme hyvää syytä himmentää vähintään yhden aukon verran pienemmälle.

1. Tarkentaminen helpottuu

Ensimmäinen ongelma täydellä aukolla kuvattaessa on tarkennus. 

Kun aukon koko on F1,4, supistuu syvyysterävyysalue eli kuvan tarkka alue muutamaan senttimetriin (ja lyhyemmäksikin, jos polttoväli kasvaa), mikä tekee tarkentamisesta erittäin vaikeaa. 

Silloin esimerkiksi muotokuvauksessa malli ei saa hievahtaakaan, ja kuvaajankin on pysyttävä millimetrintarkasti paikoillaan. Jopa jalustalta kuvattaessa on vaikea tarkentaa oikein, koska syvyysterävyys ja sen myötä tarkennusalue on minimaalisen pieni.  

Useimmat objektiivit piirtävät terävimmin keskisuurilla aukoilla, eli jos objektiivin suurin aukko eli valovoima on F1,4, alkaa paras piirto aukosta F2,8. 

2. Kromaattisen poikkeaman riski pienenee

Kromaattinen poikkeama eli aberraatio on optinen virhe, jota esiintyy myös kalliissa ja hyvissä objektiiveissa.

Kyseessä on vihreä ja/tai violetti värjäymä, jota näkyy kuvan tummissa, suurikontrastisissa rajakohdissa.

Kromaattinen aberraatio voidaan kuitenkin poistaa helposti kuvankäsittelyssä, mutta helpointa on välttää se jo kuvausvaiheessa himmentämällä objektiivia muutamia askeleita pienemmälle aukolle täydeltä aukolta. 

Kromaattisen aberraation riski kasvaa sitä mukaa kun tarkennusalue pienenee. 

Pulukuvassa on kromaattista poikkeamaa, joka ei välttämättä näy vielä tässä.

Kirkkaan, pilvisen taivaan ja tummien oksien välinen jyrkkä kontrasti on tuonut kuvaan kromaattista poikkeamaa. Kuva on otettu aukolla F1,4. 

Pulukuvassa on kromaattista poikkeamaa

Kun kuvaa suurennetaan, näkyvät violetit ja vihreät värjäymät tummien oksien reunoissa. 

3. Myös taustasta erottuu yksityiskohtia

Ei kannata tuhlata aikaa ja energiaa sopivan kuvauspaikan valintaan esimerkiksi muotokuvausta ajatellen, jos olet ajatellut kuvata täydellä aukolla, jolloin kuvien taustasta tulee niin sumeat, etteivät katsojat saa selvää, missä kuva on otettu. 

Jos haluat kuitenkin sumentaa taustan häiritsevät elementit, on suuri aukko tähän sopiva ratkaisu. Mutta jos tausta on kiva ja pääkohdetta tukeva, voi esimerkiksi aukko F6,3 olla hyvä lähtökohta. 

Muotokuvassa nuori nainen talvipuutarhassa kuvattuna pienehköllä aukolla

Jos tämä muotokuva olisi otettu aukolla F1,4, ei talvipuutarha kuvausympäristönä olisi päässyt oikeuksiinsa, koska se olisi sumentunut liiaksi. 

© Shutterstock

> Tilaa uusi kuvankäsittelyaiheinen kurssikirjamme nimeltä 100 vinkkiä ja kurssia Photoshopiin, Lightroomiin ja Elementsiin sekä kolme numeroa Digikuvaa yhteishintaan 14,90. Tutustu tarjoukseen täällä. 

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!