Suodin maiseman edessä

Suotimia käyttämällä maisemakuvien taivaalle saadaan enemmän yksityiskohtia.

© Shutterstock.com

3 suodinta ainutlaatuisiin kuviin

Objektiivin eteen asennettavilla erikoissuotimilla voi ottaa kuvia, joita ei muuten pystyisi luomaan kuvattaessa tai kuvanmuokkauksessa. Katso, miksi näitä kolmea suodinta kannattaa käyttää.

tiistai 6. syyskuuta 2022 teksti K. Engbo

Kuviin voidaan luoda upeita tehosteita Photoshopin ja Luminarin kaltaisilla kuvanmuokkausohjelmilla, mutta joissakin tehosteissa saadaan parhaat tulokset käyttämällä kuvauksessa suotimia.

Suotimet kiinnitetään objektiiviin, ja erityisesti kolmella suodintyypillä voidaan saada ainutlaatuisia kuvia. Alla kerromme, miten nämä kolme suodintyyppiä toimivat.

1. Polarisaatiosuodin parantaa värejä

Polarisaatiosuodin poistaa heijastukset muun muassa veden pinnalta, ruohosta ja lehdistä. Sen ansiosta esimerkiksi puiden lehtien värit vahvistuvat ja taivaan kontrastit voimistuvat, kun sininen väri syvenee ja pilvistä tulee puhtaan valkoisia.

Tehostetta voidaan säätää suodinta kääntämällä, jolloin etsimestä voidaan tarkistaa, että tehoste on halutunlainen. Tehoste on voimakkain, kun aurinko paistaa sivulta.

>Lue myös: Näin kuvaat lentäviä lintuja

Polarisaatiosuodin

Polarisaatiosuodin voi syventää taivaan sinisyyttä. Suodinta kääntämällä tehostetta voidaan säätää nollasta täyteen voimakkuuteen.

© Shutterstock.com

2. Harmaasuodin pitkille valotusajoille

Harmaasuotimen tehtävä on vähentää objektiiviin pääsevän valon määrää. Tällöin voidaan käyttää tavallista pidempiä valotusaikoja ilman, että kuvista tulee liian kirkkaita.

>Lue myös: Yhdeksän vinkkiä valokuvaajana kehittymiseen

Harmaasuodinta käytettäessä voidaan päivänvalossakin valottaa useita sekunteja, mikä ei muuten olisi mahdollista. Sitä käytetään esimerkiksi liikenteen, pilvien tai aaltojen liikkeen esille tuomiseksi, ja sillä voidaan luoda upeita tehosteita.

Vesiputous kuvattuna pitkällä valotusajalla

Harmaasuodin mahdollistaa pitkät valotusajat myös päivänvalossa, jolloin esimerkiksi liikkuva vesi näyttää silkinpehmeältä.

© Shutterstock.com

3. Asteittainen harmaasuodin tuottaa enemmän yksityiskohtia

Asteittainen harmaasuodin on toisesta reunasta tumma ja toisesta täysin läpinäkyvä. Näin sillä voidaan tummentaa osa kuvasta, mistä on hyötyä esimerkiksi silloin, kun taivas on huomattavasti etualaa vaaleampi.

Kun tumma osa asetetaan taivaan kohdalle, kirkkauserot tasoittuvat niin, että taivaan yksityiskohdat erottuvat eikä siitä tule täysin valkoinen.

Etunurkassa on kolme videota, joissa näytetään, miten suotimia käytetään. Voit katsoa ne täältä. 

Asteittainen harmaasuodin

Asteittaiset harmaasuotimet ovat usein nelikulmaisia, ja ne asetetaan pidikkeeseen. Näin niitä voidaan siirtää ylös ja alas, jotta läpinäkyvän ja tumman osan välinen siirtymä osuu oikeaan kohtaan.

© Shutterstock.com

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!