Vinkkejä kotikulmien katukuvaajalle

Katukuvaus sujuu niin suurkaupungissa kuin kirkonkylässäkin, jos hallitsee kuvaustekniikan eikä näytä silmiinpistävästi valokuvaajalta. 

© Shutterstock

5 vinkkiä kotikulmien katukuvaajalle

Katukuvaus ei ole ainoastaan suurkaupunkilaisten etuoikeus. Me kerromme, kuinka voit huoletta harrastaa katukuvausta, vaikka et asukaan pääkaupungissa.

maanantai 24. elokuuta 2020 teksti Sarah Marie Winther

Katukuvauksen parhaita puolia on, että se on tyylilaji, johon kuka vain voi heittäytyä. Se ei vaadi kalliita objektiiveja tai kassillista lisävarusteita, ja hyviä kohteita löytyy läheltä ilman, että tarvitsisi lähteä kaukomaille. 

Katukuvaukseen käy käytännössä mikä tahansa julkinen paikka, joten sitä varten ei tarvitse haikailla pääkaupunkiseudulle.

Siihen on kuitenkin syynsä, että kalamies ja metsästäjä viihtyvät siellä, missä on kalaa ja riistaa – mahdollisuudet ovat nimittäin paremmat siellä, missä saalistakin on paljon. Aivan sama pätee myös katukuvaukseen.

Seuraavien vinkkien avulla voit kuitenkin kuvata katujen elämään niin suurissa kuin pienemmissäkin kaupungeissa.

> Lue myös: Valitako peilitön järjestelmäkamera vai peilijärjestelmäkamera?

1. Mahdollisimman vähän kannettavaa mukaan

Katukuvaajan kannattaa käyttää mahdollisimman pientä kalustoa. Peilitön on yleensä pienempi ja kevyempi kuin peilijärjestelmäkamera. Parhaat tulokset syntyvät hyvällä laajakulma- tai normaalizoomilla tai mutta pakettiobjektiivilla. 

Suuri kameralaukku kannattaa jättää kotiin ja ottaa sen sijaan takin taskuun vara-akku ja ylimääräinen muistikortti. Mitä vähemmän tavaraa, sitä helpompaa on sulautua joukkoon ja sitä pidempään jaksaa kuljeskella väsymättä.

2. Aloita paikallisista tapahtumista

Katukuvaus voi tuntua aluksi hermostuttavalta ja jopa pelottavalta. Silloin kannattaa aloittaa istuutumalla penkille, pitämällä kameraa sylissä ja kuvaillemalla ohikulkijoita kaikessa rauhassa. Jos kamerassa on vielä kääntyvä näyttö, voidaan kuva jopa sommitella kokonaan sen avulla nostamatta kameraalainkaan silmälle.

Kokeile aloittaa kuvaamalla esimerkiksi markkinoita tai kaupunkijuhlia. Siellä on paljon ihmisiä, hyvä tunnelma ja usein myös muutama muukin valokuvaaja.

> Lue myös: Kannattaa kokeilla mustavalkokuvausta

Vinkkejä kotikulmien katukuvaajalle

Pikkukaupungissa katukuvaaja saa osakseen enemmän uteliaita katseita kuin metropoleissa. Mutta pelkkä hymy saa hänet näyttämään paljon vähemmän epäilyttävältä.

© Matthew Wardell/Shutterstock

3. Pidä kameraa mukana kaikkialla

Tuntuuko siltä, että sinuun kiinnitetään huomiota, kun kävelet kamera kaulassa? Pidäkin siis kamera mukanasi aina kylillä kulkiessasi ja hymyile ystävällisesti katseleville.

Tällä tavalla paikalliset tunnistavat sinut pian sinä kivana tyyppinä, joka ottaa valokuvia. Heti kun he huomaavat, että olet harmiton, voit kävellä ja kuvata rauhassa.

4. Kytke kameran äänet pois päältä

Ei ole syytä herättää tarpeetonta huomiota. Useimmissa kameroissa automaattitarkennuksen äänimerkki voidaan mykistää, ja monissa kameroissa voidaan myös valita hiljainen suljintila.

Peilijärjestelmäkameroissa suljin on harvoin täysin äänetön, mutta hiljainen tila auttaa asiaa jo paljon.

5. Pidä kameraa lantion korkeudella

Yksi tapa saada mielenkiintoisia katukuvia paljastamatta itseään on pitää kameraa lonkan korkeudella etusormen ollessa laukaisimella kävellessä.

Kun vastaan tulee kiinnostava kuvattava, ota kuva, mutta pidä kasvosi peruslukemilla. 

> Lue myös: Sopivat kamera-asetukset muotokuvauksiin

Vinkkejä kotikulmien katukuvaajalle

Tee itsesi huomaamattomaksi poistamalla kamerasta kaikki mahdolliset äänet, kuten automaattitarkennuksen äänimerkin ja sulkimen äänen.

© Matthew Wardell/Shutterstock

Lue Digikuvan suuri katukuvausopas 

Jos haluat aloittaa katukuvauksen mutta et uskalla kokeilla sitä kotikaupungissasi, så hanki käsiisi Digikuvan numero 13/2020. 

Siinä annamme neuvot kuvattavien lähestymiseen sekä teknisiä vinkkejä mm. vyöhyketarkennuksesta ja mustavalkomuunnosten tekemisestä. 

Nyt voit saada Kehity kuvaajana -kirjan sekä 3 numeroa Digikuvaa yhteishintaan 13,90! Kirja on kattava ja hyödyllinen opas tärkeimpiin valokuvausaiheisiin, ja siinä on paljon vinkkejä mm. rakennusten ja arkkitehtuurin kuvaamiseen.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!