Nuori tyttö kuvaa kukkia käsivaralta ilman kamerajalustaa

Kamerajalusta on varma ratkaisu, mutta se voi myös rajoittaa. Ilman jalustaa kuvaaja voi liikkua vapaammin. 

© Shutterstock

5 vinkkiä teräviin kuviin ilman kamerajalustaa

Kamerajalusta on monesti välttämätön apuväline, mutta joskus se on vain rajoite tai haittatekijä. Teräviä kuvia voi saada monesti ilman jalustaakin.

torstai 11. lokakuuta 2018

Kamerajalusta on tervetullut apuväline, kun kuvataan pitkillä valotusajoilla. 

Mutta jalusta voi myös olla rajoite ja rasite, joka estää kuvaajaa liikkumasta vapaasti ja ajattelemasta luovasti valittaessa sopivaa rajausta ja sommitelmaa. 

Moni valokuvaaja, erityisesti maisemakuvaaja, vannoo kamerajalustan nimiin, sillä jalusta antaa kameralle vakaan tuen. Mutta tärähtämättömiä kuvia voi saada myös ilman jalustaa, myös hämärässä. Tässä viisi vinkkiä. 

> Lue lisää kamerajalustoista

1. Seiso tukevasti

Tämä voi kuulostaa itsestäänselvyydeltä, mutta kuvaajan tapa seisoa ja pidellä kameraa voi ratkaista sen, tärähtääkö kuva vai ei. Paras kuvausasento on lievä haara-asento selkä suorana. 

Jos olet oikeakätinen, pitele kameraa oikealla kädellä sekä pidä vasenta kättä objektiivin alla ja tue kyynärpäät vartaloon.

Ennen kuvan ottamista hengitä sisään ja ulos, niin rentoudut, ja vasta sitten paina laukaisinta rauhallisesti.

2. Vakauta vartalosi nojaamalla

Etsi jokin vakaa ja kestävä tuki, kuten seinä, johon voit nojata turvallisesti sekä pidellä kameraa lähestulkoon kuin kamerajalusta. Tukena voi toimia myös esim. kaatunut puu, iso kivi tai kaide.

> Lue myös: 6 vinkkiä ainutlaatuisiin syksykuviin

Jos sopivaa tukea ei tunnu löytyvän, voit mennä mahallesi ja hakea tukea laittamalla kyynärpäät maahan taikka puoliksi istuvaan asetoon, kuten ylempänä olevan kuvan valokuvaaja. 

Voit myös tukea kyynärpäitä polviin – hätä keinot keksii. Tärkeintä on päästä mukavaan asentoon, jossa voi olla levollisesti.

3. Kytke kuvanvakain päälle kamerasta tai objektiivista

Jos kamerassa ja/tai objektiivissa on kuvanvakain, kytke se päälle. Se vakaa kameran tai objektiivin tärinän (riippuen siitä, kummassa se on). 

Kuvanvakainta käyttäen voidaan käsivaralta kuvata yleensä kolme neljä aukkoaskelta pitemmillä suljinajoilla kuin ilman vakainta, esim. 1/30 sekunnin ajalla 1/250 sekunnin sijaan, jos kyseessä on 250 mm:n objektiivi – ja jälki on vielä terävää.

Kuvanvakaimen ainut huono puoli on sen kalleus. Siksi sitä ei olekaan edullisemmissa kameroissa ja objektiiveissa. 

Jos haluat kuvata ilman jalustaa, hanki kuvanvakaimellinen objektiivi. 

> Lue myös: Näin toimii kameran kuvanvakain

4. Kuvaa sarjoja

Sarjakuvaus (engl. Burst Mode) on myös oiva keino välttää kuvien tärähtäminen. 

Valitse nopea valotusaika kameran AF-Drive-, Drive- tai CH-painikkeesta (eri nimellä eri kameroissa). Tämä on käsivarakuvauksessa hyvä kikka kahdesta syystä:

Kun laukaisinta painetaan, kamera tärähtää aina hieman. Mutta sarjakuvauksessa kuvaaja painaa laukaisimen pohjaan vain kerran, jolloin tärinä näkyy vain sarjan parissa ensimmäisessä kuvassa. 

Peilijärjestelmäkameroissa tärinää aiheuttaa myös peili, joka liikahtaa ylös ja alas jokaisella laukauksella. Mutta sarjakuvausessakin peili nousee ylös vain laukaisnta painettaessa, joten sen liike ei täräytä muita kuin paria ensimmäistä ruutua. 

5. Käytä itselaukaisinta

Kameran itselaukaisin on hyvä tärinänehkäisijä samasta syystä kuin sarjakuvaus – tosin sitä käytettäessä kamera on saatava tukevalle alustalle. 

Useimmissa kameroissa itselaukaisimen varoajat ovat kaksi ja kymmenen sekuntia. Suositumpi näistä on jälkimmäinen, mutta käsivaralta kuvattaessa kannattaa käyttää kahden sekunninaikaa. 

> Lue myös: Lisää kuvausmahdollisuuksia itselaukaisimella

Toimitus suosittelee:
Opi luontokuvausta Seasons-sarjasta

Videosarjassamme Seasons seurataan luontokuvaaja Morten Hilmeriä, joka on kuvaamassa upeita maisemia ja villieläimiä Suomen, Tanskan ja Norjan metsissä ja rannoilla sekä esittelee kuvausvälineitään ja jakaa vinkkejään.

Kotisivujemme osiossa nimeltään Etunurkka löytyvät Seasons-sarjan kolme tuotantokautta sekä satoja videokursseja, oppaita ja muuta digitaalista sisältöä. Tilaa Digikuva, niin saat käyttöoikeuden Etunurkkaan saman tien.

Nyt saat 3 numeroa Digikuvaa + voimakkaan kiikarin sekä kaikki tilaajaetumme hintaan 14,90. Tutustu tarjoukseen täällä. 

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!