HDR-kuva
© Shutterstock

Esimerkkejä HDR-tekniikkaan soveltuvista kuvauskohteista

HDR-tekniikalla saadaan valokuviin tavallista enemmän sävyjä, mutta tämä tekniikka ei sovellu yhtä hyvin kaikkiin kuvauskohteisiin. Annamme esimerkkejä hyvistä HDR-kohteista.

tiistai 15. lokakuuta 2019 teksti J. Vestergaard

HDR tulee sanoista High Dynamic Range ja tarkoittaa suurta dynaamista aluetta. Se on valokuvaustekniikka, jota on syytä käyttää, kun kuvauskohteessa on sekä pimeitä että hyvin valoisia kohtia, ts. suuret kontrastit.

Tekniikkaa käytettäessä otetaan vähintään kolme eri tavoin valotettua kuvaa, joista kootaan yksi HDR- eli laajasävykuva. Kootussa kuvassa sekä kuvan tummilla että vaaleilla alueilla on runsaasti sävyjä, joita ei saada näkyviin tavallisella yhden laukauksen tekniikalla.

Jotkut kohteet ja tilanteet soveltuvat HDR-tekniikkaan paremmin kuin toiset.

Milloin HDR-tekniikkaa tarvitaan?

Kamerassa on laite, joka kertoo, milloin HDR-tekniikkaa tarvitaan.

Se on histogrammi, joka ilmestyy etsimeen tai näytölle painamalla DISP-painiketta.

Jos kyseessä on järjestelmäkamera, ota ensin kuva ja etsi sitten histogrammi painamalla toistopainiketta. Etsi histogrammi painamalla Info-painiketta.

Jos käyrän päät ovat kiinni histogrammin molemmissa ääripäissä oikeassa ja vasemmassa reunassa, HDR tulee kyseeseen.

Alla olevassa kuvassa on histogrammi, jossa kuvaaja on erittäin korkea oikealla ja vasemmalla. Tämä tarkoittaa, että kuvan varjot ovat täysin mustia ja huippuvalokohdat ovat palaneet puhki. Silloin kannattaa harkita HDR-tekniikan käyttöä.

> Lue myös: Näin syntyvät hyvät laajasävykuvat

histogrammi suuri kontrasti

Jos histogrammin käyrä on kiinni reunoissa korkealla ja erittäin matala keskeltä, kannattaa harkita HDR-tekniikkaa kaikkien sävyjen talteen saamiseksi.

© Digikuva

Voimakaskontrastinen maisema huutaa HDR-tekniikkaa

auringonlasku HDR-tekniikka

On tärkeää, että HDR-kuvaa ei muokata liikaa. Se on houkuttelevaa, koska kuvankäsittely on kiinnostavaa. Varovainen vetämästä varjoja liian vaaleiksi ja valokohtia liian tummiksi, koska Näiden kahden välillä on oltava luonnollinen ero. Tässä kuvassa ero säilyy.

© Shutterstock

HDR-tekniikka on paikallaan, kun halutaan säilyttää kaikki maisemakuvan yksityiskohdat kaikilla sävyalueilla. Tekniikka on erityisen hyvä silloin, kun aurinkoon matalalla.

Tuona aikana varjojen ja valokohtien välillä on usein suuri ero.

Alla olevista kuvista ylin on otettu HDR-tekniikalla, joten etualalla näkyy paljon yksityiskohtia, vaikka suuri osa siitä onkin varjossa. Kuva on yhdistetty kahdesta alemmasta kuvasta.

Pilvien yksityiskohdat ja sävyt ovat säilyneet niin, että auringonlaskun värit pääsevät oikeuksiinsa ja toistuvat luonnollisina.

Lue myös: HDR eli High Dynamic Range -tekniikka

HDR-kuva

Ylin kuva on saatu aikaan HDR-tekniikalla yhdistämällä alempana olevat osakuvat, joista toinen on valotettu varjo- ja toinen huippuvalokohtien mukaan.

© Shutterstock

HDR-kuvia hylätyistä paikoista

Aivan oma valokuvausgenrensä on hylättyjen paikkojen kuvaaminen, jossa HDR-tekniikka on erityisen käyttökelpoinen.

Hylätyt paikat ovat usein vaikeita kohteita, koska valoisien ja pimeiden kohtien välillä on suuria eroja. Näitä paikkoja valaistaan harvoin keinovalolla sisältä. Siksi joudutaan tyytymään luonnonvaloon, jota tulee ikkunoiden läpi.

Se luo suuria kontrasteja, jotka voidaan tasata HDR:tekniikalla.

Aseta kamera jalustalle, jotta saat yhdenmukaiset osakuvat. Ota osakuvat yksi kerrallaan.

Lue myös: 3 vinkkiä hylättyjen talojen valokuvaamiseen

Hylätty rakennus kuvattuna HDR-tekniikalla.

Ilman HDR-tekniikkaa tätä tilaa ei olisi mahdollista saada valaistua tällä tavoin sekä varjojen että valokohtien osalta samaan aikaan. Ikkunoiden ulkopuolella olevalla erittäin kirkkaallakin alueella näkyy vielä sävyeroja ja yksityiskohtia.

© Shutterstock

HDR on arkkitehdin suosikki

Jos haluat näyttää vaikkapa uutta keittiötäsi tuttavillesi kuvin, HDR-tekniikka sopii tarkoitukseen.

Myös arkkitehdit ja kiinteistönvälittäjät käyttävät usein HDR-tekniikkaa saadakseen ikkunan ulkopuolisen näkymän ja sisätilat toistumaan oikein valottuneina ja luonnollisina samaan aikaan.

Lisäksi kannattaa sytyttää valot vaikkapa keittiöön. Se luo kuvaan oikean tunnelman ja auttaa tasoittamaan valoa sisätiloissa.

Koti on hyvä paikka aloittaa HDR-tekniikan harjoittelu.

> Katso video: HDR-kuvia Photoshopilla (Katselu vaatii lehtitilauksen.)

keittiö HDR-tekniikka

HDR-tekniikan ansiosta sekä keittiön ikkunoista näkyvät naapuritalot että sisätilat näkyvät oikein valaistuina, kuten ihmissilmä ne näkee.

© Shutterstock

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!