Valokuvaaja maisema
© Shutterstock

Kuvanvakain ei ole aina avuksi

Hämärässä sekä yleensäkin pitkillä valotusajoilla kuvattaessa on kuvanvakain välttämätön. Joissain kuvaustilanteissa se pitää kuitenkin kytkeä pois päältä.

tiistai 23. huhtikuuta 2019 teksti P. Siersbæk

Kamerassa tai objektiivissa oleva kuvanvakain on kullanarvoinen toiminto, kun kuvataan hämärässä tai muusta syystä pitkillä suljinajoilla.

Joissain objektiiveissa voidaan kuvanvakain säätää toimimaan jonkin tietyn liikkeen mukaan – esimerkiksi panoroitaessa tai silloin kun kuvaaja itse on liikkeessä, vaikkapa auton lavalla.

Joissain kuvaustilanteissa kuvanvakain taas pitää kytkeä pois päältä, koska se toisi kuvaan liike-epäterävyyttä vakaamisen asemesta.

> Lue myös: Näin toimii kameran kuvanvakain

maisema pitkä valotusaika

Pitkillä valotusajoilla kuvattaessa tarvitaan jalustaa, jolloin taas vakainta ei tarvita. Haluatko tietää lisää eri valotusajoista? Katso tämä video. 

© Shutterstock

Jalusta ja kuvanvakain eivät aina kulje käsi kädessä

Kamerajalustaa tarvitaan pitkillä valotusajoilla ja polttoväleillä eli telellä kuvattaessa. 

Jalustalta kuvattaessa täytyy kuvanvakain kytkeä pois päältä.

Tämä johtuu siitä, että kuvanvakain etsii tärähdyksiä pystyäkseen vakaamaan ne. Jos se ei löydä niitä lainkaan, se voikin alkaa tuottaa niitä itse.

Kun vakaus on päällä, linssiryhmät lukkiutuvat, jotta niitä ympäröivä elektromagneettinen jousitus voi liikuttaa niitä kaikkia samaan aikaan. 

Jos tärinää ei ole, voi objektiiviin kehittyvä sähkö liikuttaa linssejä hieman.

> Lue myös: Näin valitset sopivan kamerajalustan

Sigma 100-400 mm F5.0-6.3 DG OS HSM Contemporary

Objektiiveissa on oma kytkin kuvanvakaimelle. Joissain pitkissä objektiiveissa kuvanvakainasetuksia on useampia.

© Sigma

Joissain objektiiveissa on erityinen jalusta-asetus. Esimerkiksi Canonin objektiiveissa on asetus, joka automaattisesti kytkee vakaimen pois päältä, kun kamera on täysin liikkumatta.

Jos kamerassasi tai objektivissasi ei ole tällaista toimintoa, pitää asia muistaa aina hoitaa itse. Jos kuvanvakain on kamerassa, se kytketään päälle ja pois valikon kautta.

> Lue myös:Näin saat hyviä luontokuvia

Näissä tilanteissa kuvanvakain on avuksi

  1. Kuvanvakainta käytetään kuvattaessa käsivaralta suljinajalla, jonka nimittäjä on pienempi kuin polttoväli, esim. 1/100 sekunti tai pitempi aika 100 mm:n objektiivilla kuvattaessa

  2. Jos kuvaaja on hengästynnyt tai tutisee kylmästä, kannattaa vakainta käyttää käsivaralta kuvattaessa aina.

  3. Käsivarakuvauksessa vakainta tulee käyttää aina 300 mm ja sitä pitemmillä optiikoilla kuvattaessa.

Näissä tilanteissa kuvanvakain on haitaksi

  1. Kuvanvakainta ei tarvita päivänvalossa lyhyillä suljinajoilla (esim. 1/400 sekunti) ja pienillä ISO-herkkyyksillä sekä lyhyillä polttoväleillä kuvattaessa.

  2. Jos kameran akun virta on loppumassa, kytke vakain pois päältä – se on nimittäin virtasyöppö, varsinkin suurissa objektiiveissa.

  3. Kuvanvakain voi tosiaankin aiheuttaa tärähdyksiä silloin kun kamera on jalustalla eikä alustakaan liiku tai aiheuta tärähdyksiä.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!