Uusille valokuvaharrastajille esitellään paljon sääntöjä siitä, mitä pitää tehdä – ja mitä ei saa tehdä – hyvän kuvan saamiseksi. Niiden avulla voi alussa välttää monta virheotosta, mutta ajan myötä säännöt alkavat turhaan rajoittaa kuvaamista.
Käymme tässä artikkelissa läpi kymmenen tärkeintä valokuvauksen perussääntöä ja kerromme, miten saat todella hyviä kuvia rikkomalla niitä.
1 – Älä kuvaa vastavaloon
Vastavalo tuottaa yleensä suuria ongelmia kameran automaattiselle valomittarille, minkä lisäksi huippuvalokohdat usein palavat puhki ja varjot muuttuvat täysin mustiksi. Suoraan aurinkoa kohti kuvattaessa voi saada upeita kuvia, kun hallitsee samalla täysin valotusta.
Tee näin: Valitse mittausmenetelmäksi Matrix/Arvioiva maisemakuviin ja Spot muotokuviin. Ota testikuva ja säädä valotuksen korjausta niin, että kohde on hyvin valaistu. Jos otat muotokuvia, joissa kasvot ovat varjossa, käytä täytesalamaa.
2 – Älä käytä laajakulmaa muotokuvaukseen
Laajakulmaobjektiivissa on aina tynnyrivääristymää, joka saa kasvot näyttämään leveämmiltä. Siksi sitä pidetään muotokuvaukseen sopimattomana, mutta vastavirtaan kulkevat voivat saada luovia ja jännittäviä kuvia.
Tee näin: Yritä ottaa muotokuvia henkilön koko vartalosta ylhäältä päin.
3 – Älä anna huippuvalokohtien ja varjojen palaa puhki
Histogrammin seuraaminen on valokuvauksen perusasioita. Sen avulla voidaan varmistaa, että tummat alueet eivät ole pelkästään mustia tai vaaleat valkoisiksi puhki palaneita. Sanotaan myös, että histogrammin valotustietojen on oltava keskialueella, mutta upeita otoksia voi saada myös antamalla mustan tai valkoisen hallita kuvaa.
Tee näin: Valitse Manuaalinen ohjelma ja säädä valotusta, kunnes asteikko on nollassa. Tarkista histogrammi. Low Key -kuvissa aivan vasemmassa laidassa on oltava pilari. Jos näin ei ole, valitse lyhyempi valotusaika ja yritä uudelleen.
>Lue myös: Parhaat asetukset muotokuvaukseen

Low Key -muotokuvassa varjot saavat olla täysin ilman yksityiskohtia.
© ShutterstockUudet valokuvausharrastajat törmäävät sääntöviidakkoon, joka on täynnä neuvoja siitä mitä pitää – tai oikeastaan mitä ei saa tehdä – jos aikoo saada onnistuneita kuvia. Ne ovat hyväksi alussa, jotta pahoilta virheiltä vältyttäisiin, mutta taitojen karttuessa säännöistä voi tulla taakka. Käymme läpi kymmenen tärkeää valokuvaussääntöä sekä sen, miten niitä rikkomalla saa hyviä kuvia.
4 – Älä anna valkotasapainon vääristää värisävyjä
Valokuvauksen perussääntöihin kuuluu valkotasapainon säätäminen neutraalien värien saamiseksi. Luovasti käytetyt värilämpötilat tekevät kuitenkin monista kuvista kauniimpia.
Tee näin: Valitse esimerkiksi lämmin valkotasapaino auringonlaskuihin.
5 – Älä riko kolmanneksen sääntöä
Sommittelua koskevien oppien mukaan kolmanneksen säännön, jossa tärkeimpiä elementtejä ei saa sijoittaa kuvan keskelle, rikkominen on valokuvauksellinen itsemurha, mutta se kannattaa unohtaa esimerkiksi symmetrisissä sommitelmissa.
Tee näin: Jos kuvassa on katsojan katsetta ohjaavia viivoja, niitä voi käyttää sommittelussa.
6 – Älä käytä pitkää valotusaikaa toiminnan kuvauksessa
Yleensä sanotaan, että kuvattaessa toiminta on pysäytettävä niin, että kohde on veitsenterävä. Tällöin tarvitaan vähintään 1/500 sekunnin ja usein vielä lyhyempi valotusaika, mutta usein vauhdin ja liikkeen tuntu syntyy paremmin toimimalla päin vastoin ja sumentamalla toimintaa pitkällä valotusajalla.
Tee näin: Valitse valotusajan esivalintaohjelma ja aseta valotusajaksi 1/6 sekunti. Aseta kamera jatkuvalle automaattitarkennukselle ja sarjakuvaukselle. Voit lisätä sumeutta liikuttamalla kameraa hieman valotuksen aikana.
>Lue myös: Ota upeita urheilukuvia

Pitkällä valotusajalla voidaan korostaa vauhdin tunnetta.
© Shutterstock7 – Älä kuvaa voimakkaassa auringonpaisteessa
Kokeneet valokuvaajat sanovat aina, että keskellä päivää kirkkaassa auringonvalossa kuvaamista pitää välttää. Silloin aurinko paistaa korkealla taivaalla ja luo kovia, pystysuoria varjoja. Toisaalta kuviin voi saada silloin upean kirkkaat ja kylläiset värit.
Tee näin: Kova auringonvalo voi polttaa puhki keltaisia ja punaisia sävyjä, joten ota raakakuvia huippuvalokohtien pelastamiseksi.
8 – Älä käytä suurta ISO-arvoa
Suuri ISO-arvo tarkoitti pitkään niin runsasta värikohinaa ja rakeisuutta, että sitä pystyi käyttämään vain hätätilanteessa. Sääntö on kuitenkin vanhentunut, sillä nykyaikaisilla kameroilla voidaan saada korkealuokkaisia kuvia esimerkiksi ISO 12 800 -arvolla. Rakeisuutta voidaan myös käyttää kuvissa luovasti.
Tee näin: Kuvaa aina raakamuodossa korkealla ISO-arvolla. Värikohina voidaan poistaa raakamuuntimessa täysin ilman sivuvaikutuksia, minkä jälkeen voit säätää tasapainoa rakeisuuden ja yksityiskohtien välillä.
9 – Vältä kaatuvia linjoja
Tämä sääntö sopii hyvin arkkitehtuurikuvaajille, joiden kuvissa rakennusten on toistuttava täsmälleen oikein, mutta kaatuvat linjat voivat tehdä monista muista kohteista kiinnostavampia ja tuoda kuviin lisää draamaa.
Tee näin: Mitä lähempää kohdetta kuvataan ja mitä enemmän objektiivia kallistetaan ylöspäin, sitä voimakkaampi vaikutus.
10 – Älä kuvaa pelkästään silmien korkeudelta
Yksi valokuvauksen nyrkkisäännöistä on, että jos kuvien halutaan henkivän läheisyyttä, ne on otettava silmien korkeudelta, olipa kyse muotokuvista, eläimistä tai esimerkiksi autoista. Mutta kuka sanoo, että kuvien pitäisi ehdottomasti huokua läheisyyttä ja rauhaa? Ei kukaan.
Tee näin: Yritä sen sijaan kuvata sammakko- tai lintuperspektiivistä, sillä se tekee kuvista usein mielenkiintoisempia. Muista kuitenkin tarkentaa silmiin.
>Lue myös: Kaikki tietämisen arvoinen makrokuvauksesta