Lähikuva kahdesta voikukansiemenestä ja gerberasta

Se saattaa kuulostaa uskomattomalta, mutta kuvaa ei ole otettu makro-objektiivilla.

© Don Komarechka

Makrokuvia pixel shift -tekniikalla

Monissa uudemmissa kameroissa on pixel shift -niminen ominaisuus, joka tuottaa valtavan suuria ja tarkkoja kuvia. Tätä ominaisuutta voidaan hyödyntää makrokuvauksessa myös tavallisella pakettiobjektiivilla.

tiistai 11. toukokuuta 2021 teksti S. Winter

Yksi makrokuvauksen suurimmista ongelmista on makro-objektiivin aiheuttama erittäin pieni syvyysterävyys.

Jotkut valokuvaajat ratkaisevat sen ottamalla sarjan samanlaisia mutta hieman eri kohtaan tarkennettuja ​​kuvia, jotka yhdistetään kuvankäsittelyohjelmalla.

Tätä tekniikkaa kutsutaan pinoamiseksi.

> Lue myös: Näin saadaan makrokuvista teräviä

hyönteinen ja varsi makrokuva

Tämä kuva on otettu Panasonic Lumix S1R:llä, mutta pixel shift- pikselinsiirtotoiminto on useissa muissakin Panasonicin sekä Olympuksen ja Sonyn malleissa.

© Don Komarechka

Pixel Shift on hyvä ratkaisu

Mutta uudemmilla Olympuksen, Panasonicin tai Sony kameroilla voidaan hyödyntää tekniikkaa, jossa ei vaadita tarkkaa makro-objektiivia.

Monissa näiden valmistajien malleissa on pixel shift -toiminto, joka tarkoittaa pikselinsiirtoa. Sitä käytettäessä kamera ottaa automaattisesti useita kuvia halutusta kohteesta peräkkäin.

Jokaisen kuvan välissä kuvakenno liikkuu mikroskooppisen lyhyen matkan, mikä tuottaa kuvan, joka on neljä kertaa normaalia suurempi ja siten myös paljon yksityiskohtaisempi.

> Lue myös: Lisää yksityiskohtia kameran Pixel Shift -tekniikalla

Kuvausetäisyyttä pidentämällä lisää syvyysterävyyttä

Mutta suurempi kuva ei tarkoita suurempaa syväterävyyttä.

Mutta mitä lähempää kohdetta kuvataan eli mitä lyhyempi tarkennusetäisyys on, sitä pienempi on myös syväterävyys. Mutta kun kuva on neljä kertaa normaalia suurempia, voidaan huoletta siirtyä kauemmas kohteesta ja saada lisää syväterävyyttä.

Tämä tuo tietysti kuvaan paljon ympäristöä, mutta kun kuva on niin suuri, voidaan sitä myös helposti rajata reippaasti.

> Katso video: Näin toimii pixel shift

makrokuva pisaroita siluetti

Pixel shift -toiminnolla Komarechka sai aikaan peräti 187 megapikselin kuvan, josta hän pystyi rajaamaan 90 prosenttia pois ja jakamaan loput hyvänlaatuisena Instagramissa.

© Don Komarechka

Tapaa makromestari uudessa Digikuvassa

Digikuvan numerossa 8/2021 haastattelemme kanadalaiskuvaaja Don Komarechkaa, joka tunnetaan kiehtovista makrokuvistaan ​​kukista, vesipisaroista, hyönteisistä ja erittäin yksityiskohtaisista lumihiutaleista.

Tämän artikkelin kuvat ovat Komarechkan ottamia, ja ne kaikki on kuvattu 24–105 mm:n pakettiobjektiivilla eli ei makro-objektiivilla – vieläpä hänen keittiönpöydällään.

Kun Don Komarechka löysi kameran pikselinsiirto-ominaisuuden, hän ei ollut tavannut ketään muuta, joka käyttäisi sitä makrokohteiden kuvaamiseen.

"Kysyin itseltäni: Entä jos siirtyisin kauemmas kohteesta ja sitten rajaisin 90 prosenttia kuvasta pois", hän selittää.

Uusimmassa Digikuvassa kerromme lisää siitä, kuinka Komarechka saa ideoita, mitä apuvälineitä hän käyttää kuviinsa ja mistä häneltä kysytään eniten.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!