Kameran painikkeet ja valintakiekko.

Valotusaskeleet voivat muun muassa parantaa manuaalisella ohjelmalla otettavien kuvien laatua.

Näin saat parempia kuvia valotusaskeleiden avulla

Kameran valotusaskeleet ovat osa hyvien valokuvien perustaa. Tässä artikkelissa kerromme, mitä ne tarkoittavat ja miten niitä käytetään kamerassa.

keskiviikko 22. helmikuuta 2023 teksti K. Engbo

Kameralla kuvattaessa kolme tekijää määrittää, kuinka paljon valoa kuvakennoon pääsee. Ensimmäinen niistä on kohteeseen osuvan valon määrä. Jos kuva otetaan keskellä päivää auringonpaisteessa, valoa on tietysti paljon enemmän kuin hämäränä iltana.

Myös aukko ja valotusaika vaikuttavat siihen, kuinka paljon valoa kuvakennoon osuu. Aukon koko määrittää, kuinka suuren reiän läpi valoa pääsee objektiivissa, ja valotusaika tarkoittaa, kuinka kauan valo kulkee aukon läpi.

>Lataa e-kirja: Kattava aloittelijan opas valokuvaajalle

Näin valotus onnistuu

Kamera voi myös lisätä kuvakennoon osuvan valon määrää suurentamalla ISO-arvoa. Kuvia otettaessa voidaan siis aukkoa, valotusaikaa ja ISO-arvoa säätämällä saada hyvin valotettu kuva ympäröivässä valossa.

Voikukkaa puhaltavaa tyttöä esittävän kuvan tausta on sumea.

Suurella aukolla, esim. F1,8:lla, kuvakennoon pääsee paljon valoa. Suuri aukko tuottaa myös voimakkaasti sumentuneen taustan.

Esimerkiksi aukkoa säädettäessä muutetaan siis aina kuvakennolle tulevan valon määrää. Aukkoa pienennettäessä kuvasta tulee tummempi ja suurennettaessa puolestaan vaaleampi. 

Siksi aukkoa säädettäessä kuvaajan tai kameran on säädettävä myös valotusaikaa tai ISO-arvoa ja päinvastoin. Jos valitaan pieni himmenninaukko, kuvaan tarvitaan pidempi valotusaika, jotta siihen saadaan yhtä paljon valoa. Tätä kutsutaan valotukseksi.

Kaikeksi onneksi valotus on jaettu askeleisiin, mikä helpottaa esimerkiksi valotusajan säätämistä aukon kokoa muutettaessa ja muun muassa manuaalisella ohjelmalla kuvattaessa. 

Askeleita kutsutaan valotusaskeleiksi, ja jokaiselle säädettävälle osatekijälle, aukolle, valotusajalle ja ISO-arvolle, on oma asteikkonsa.

>Lue myös: Hallitse kameroiden kennokoot

Jokainen askel kaksinkertaistaa valon määrän

Valotusaskeleiden kätevä ominaisuus on se, että jokainen askel puolittaa tai kaksinkertaistaa valon määrän. Jos aukkoa suurennetaan yhdellä askeleella, vaikutusta voidaan kompensoida säätämällä valotusaikaa tai ISO-arvoa yhden askeleen verran alaspäin. 

Valokuvia juoksijoista.

Jos halutaan kuvata nopeaa liikettä ilman sumennusta, valotusajan on oltava suhteellisen lyhyt, esimerkiksi 1/2000 sekunti. Tällöin aukkoa ja/tai ISO-arvoa on säädettävä sen mukaan, että kuvakennoon pääsee valoa vain hyvin lyhyen aikaa.

Tässä ovat aukon, valotusajan ja ISO-arvon asteikot kokonaisina askeleina. Kaikissa asteikoissa kuvakennolle vähiten valoa päästävät arvot ovat ylimpinä. Mitä alemmas asteikolla siirrytään, sitä enemmän kennolle pääsee valoa. Jos yhdellä asteikolla siirrytään yksi askel alaspäin, on jossakin toisessa asteikossa noustava yksi askel ylöspäin, jotta kuvaan saadaan yhtä paljon valoa. 

Tässä ovat kaikki aukkokoot

F32

F22

F16

F11

F8.0

F5.6

F4.0

F2.8

F2.0

F1.4

F1.0

Tässä ovat kaikki valotusajat

1/8000 sekunti

1/4000 sekunti

1/2000 sekunti

1/1000 sekunti

1/500 sekunti

1/250 sekunti

1/125 sekunti

1/60 sekunti

1/30 sekunti

1/15 sekunti

1/8 sekunti

1/4 sekunti

1/2 sekunti

1 sekunti

2 sekuntia

4 sekuntia

8 sekuntia

15 sekuntia

30 sekuntia

Tässä ovat kaikki ISO-arvot

ISO 100

ISO 200

ISO 400

ISO 800

ISO 1600

ISO 3200

ISO 6400

ISO 12800

ISO 25600

ISO 51200

ISO 102400

ISO 204800

ISO 409600

Vielä tarkempaa säätöä varten arvoja voidaan yleensä muuttaa puoli- tai kolmannesaskelin. Jos yhden tekijän arvoa lasketaan kolmanneksella, yhtä muista arvoista on puolestaan nostettava kolmanneksella, jotta kuvaan saadaan yhtä paljon valoa. Jos aukoksi valitaan F8,0:n sijaan F7,1 , esimerkiksi valotusaika voidaan säätää 1/250 sekunnista 1/320 sekuntiin.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!