Panoraama Lofootit kesä
© Shutterstock

5 vinkkiä oikeaoppisiin panoraamakuviin

Todella hyvän panoraaman saaminen vaatii jonkin verran harjoittelua, mutta näillä viidellä vinkillä voit lisätä mahdollisuuksiasi merkittävästi.

perjantai 15. toukokuuta 2020 teksti S. Winter

Panoraamatekniikan avulla saadaan samaan kuvaan mukaan paljon enemmän maisemaa kuin tehokkaallakaan laajakulmaobjektiivilla.

Mutta vaikka on todella helppoa yhdistää kuvasarja panoraamaksi ohjelman avulla, voidaan luonnollisempi lopputulos monesti saada aikaan tekemällä muutamia asioita alusta asti itse.

1. Älä kuvaa voimakkaalla laajakulmalla

Moni yhdistää panoraamakuvat laajakulmaobjektiiveihin. Mutta panoraamoja kuvattaessa voidaan mainiosti käyttää pidempiä polttovälejä, kuten 35, 50 tai 85 mm.

Esimerkiksi 24 mm:n laajakulma loitontaa kuvan elementit kauemmas, mutta pitkät polttovälit vetävät elementit lähemmäksi, ja tämän ansiosta voi lopullisesta panoraamakuvasta muodostua monella tapaa mielenkiintoinen.

Jos kuvaat vaikkapa 50 tai 85 mm:n optiikalla, ota kuvat pystykuvina ja ota vähintään viisi rinnakkaista, niin saat vielä sittenkin suuren osan maisemasta etualoineen ja taivaineen mahtumaan mukaan. 

Lue myös: Nämä 5 polttoväliä on syytä tuntea

Panoraama metsä

Kokeilemalla pidempiä polttovälejä panoraamakuvauksessa voidaan saada erilaisia, kiinnostavia kuvia.

© Shutterstock

2. Harjoittele tekniikkaa takapihalla

Kenenkään ensimmäiset panoraamakuvat eivät yleensä ole kovin onnistuneita.

Siksi tätäkin asiaa on syytä harjoitella ennen lähtöä kuvaamaan upeaa maisemaa vaikkapa auringonlaskun aikoihin.

Harjoittele pystyttämällä jalusta kameroineen takapihalle ja käytä aikaa perusasioiden opetteluun: tee erilaisia valotuksia, kääntele kameraa liukuvalla liikkeellä ja kokeile erilaisia polttovälejä.

Jos käytät tähän tunninkin, pienenee todennäköisyys tehdä virheitä varsinaisessa kuvaustilanteessa huomattavasti.

Lue myös: 5 hyvää syytä kuvata raakamuodossa

3. Toimi rivakasti kuvaustilanteessa

Ensinnäkin pitää löytää rauhallinen maisema, jossa ei ole liikkuvia elementtejä, kuten autoja tai ihmisiä, koska silloin osakuvien yhdistäminen panoraamakuvaksi on paljon helpompaa.

Mutta jopa rauhallistakin maisemaa kuvattaessa on parasta toimia melko reippaasti, koska esimerkiksi taivaalle voi muodostua pilviä muutamassa minuutissa, jolloin taivas näyttää erilaiselta jokaisessa osakuvassa.

Ensimmäisen kuvan ottamisen jälkeen kamera pitää heti kääntää uuteen asentoon seuraavaa kuvaa varten. 

Lue myös: 5 vinkkiä, joilla auringonlaskukuvista tulee parempia

Panoraama Tukholma

Panoraamatekniikka on syytä opetella etukäteen, jotta hyvä kuva ei mene sivu suun tositilanteessa, kun sen edellytykset ovat parhaat.

© Shutterstock

4. Ota enemmän kuvia kuin on tarpeen

Panoraamakuvaan tulevien perättäisten osakuvien tulisi peitää toisensa noin 30 prosentin osalta kuva-alasta. Peittävyyden määrän arvioiminen kuvaustilanteessa ei kuitenkaan ole aina kovin helppoa.

Siksi kannattaa pelata varman päälle ja ottaa kuvat päällekkäin suuremmalta osin kuin on tarpeen, ts. ota tarkoituksella liian monta kuvaa per panoraama.

Kannattaa varmuuden vuoksi ottaa vaikka jopa kymmenen, jos todellinen tarve on viisi. Liiat voi aina poistaa, mutta sellaista kuvaa ei voi loihtia, jota ei ole koskaan otettu. 

Lue myös: Näin tehdään timelapse-video

5. Haarukoi samalla

Jos maisemassa on suuria kontrasteja, kuten kirkas aurinko ja synkkä metsä vastavalossa, ota kustakin osakuvasta useampi valotusversio kameran haarukointitoiminnon avulla.

Kuvankäsittelyvaiheessa yhdistä eri tavoin valotetut osakuvat HDR-laajasävykuviksi ennen niiden yhdistämistä panoraamaksi.

Esimerkiksi Lightroomilla tämä tehdään merkkaamalla yhdistettävät osakuvat ja valitsemalla komento Merge to HDR. Älä valitse Auto Tone -vaihtoehtoa, koska muuten on erittäin vaikea yhdistää kuvia lopulta panoraamaksi.

Huomaa myös, että tällainen kuvanmuokkaus vie ohjelmalta jonkin aikaa, koska panoraaman jokainen osakuvakin koostuu eri valotuksista. 

Lue myös: Näin syntyvät hyvät laajasävykuvat

Panoraama vuoristomaisema Norja

Tämä panoraama on koostettu monista valotuksista koostuvista HDR-laajasävykuvista.

© Shutterstock

Mestarikuvaaja laajentaa panoraaman käsitettä

Digikuvan numerossa 8/2020 näytämme uudentyyppisiä panoraamakuvia, joissa ihmiset ja villieläimet kuten elefantit, leijonat ja antiloopit oleskelevat samassa tilassa kaikessa rauhassa. 

Kuvat ovat kiehtovia mutta myös huolestuttavia, koska ne muistuttavat meitä synkästä tulevaisuudesta, joka voi olla lähempänä kuin luulemmekaan.

Kuvat on ottanut valokuvaaja ja ilmastoaktivisti Nick Brandt, ja tässä numerossa kerromme näitä uskomattomia kuvia edeltäneestä taustatyöstä.

Brandt käytti kuvausprojektissaan mm. kauko-ohjattavia kameroita ja yksityiskohtaisia kulisseja sekä satoja statisteja saadakseen kuviinsa tavoittelemansa erityisen ilmeen. 

Jos et vielä ole tilaajalistallamme, voit saada Kehity kuvaajana -kirjan sekä 3 numeroa Digikuvaa yhteishintaan 13,90! Kirja sisältää monivaiheisia kursseja, joiden avulla voit oppia kuvaamaan mitä erilaisimpia aiheita ja kohteita. 

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!