Kaupunki sinisellä hetkellä.

Esimerkiksi sinisellä hetkellä järjestelmäkameralla saadaan kuviin enemmän yksityiskohtia kuin puhelimella.

Puhelin vai kamera: Kameralla parempia kuvia hämärässä

Kun valoa on vähän, kannattaa valita oikea kamera puhelimen sijaan. Näin kuvien yksityiskohdista tulee parempia ja kauniimpia.

lauantai 1. heinäkuuta 2023 teksti K. Engbo

Matkapuhelimista on tullut todella hyviä kuvien ottamiseen, mutta monissa tilanteissa oikeilla kameroilla saa edelleen paljon parempia kuvia. Tämä koskee muun muassa hämärässä kuvaamista.

Viime vuosina useat puhelimet ovat alkaneet käyttää suorittimen laskentatehoa ja ottaa useita otoksia, jotka yhdistetään yhdeksi kuvaksi, jotta hämärässä saataisiin otettua hyviä kuvia. Tulokset ovat myös tyypillisesti erittäin hyviä. Yleensä puhelinta on kuitenkin pidettävä paikallaan parin sekunnin ajan kuvan ottamiseksi. 

Vaikka järjestelmäkamera ei käytä suorittimen tehoa kuvan luomiseen ja vaikka parhailla puhelimilla voidaan ottaa todella upeita kuvia hämärässä, suosimme kuitenkin oikeaa kameraa, kun valoa on vähän.

>Lue myös: Näin käytät ISO-asetuksia

Järjestelmäkameran kuvakenno on nimittäin paljon suurempi kuin matkapuhelimessa. Sen ansiosta yksittäiset pikselit ovat kamerassa paljon suurempia, joten ne pystyvät keräämään enemmän valoa. Siksi yksityiskohdista tulee kameralla paljon kauniimpia, kun taas puhelimen kuvat voivat näyttää hieman sumeilta suurennettaessa.

Rakennus sinisellä hetkellä

Tässä on käsivaralta sinisellä hetkellä samasta kohteesta otetut kuvat. Vasemmanpuoleinen kuva on otettu yhdellä markkinoiden parhaista puhelimista ja oikeanpuoleinen järjestelmäkameralla. Valot ja värit ovat kauniita molemmissa kuvissa. Järjestelmäkameran kuva on otettu raakamuodossa ja säädetty Lightroomissa.

Yksityiskohta sinisellä hetkellä otetusta kuvasta

Lähempää tarkasteltaessa on selvää, että järjestelmäkameran kuvan yksityiskohdat ovat paljon parempia. Kuva on terävämpi ja tekstuuri on selkeämmin nähtävissä.

>Lue myös: Tätä objektiivin luvut merkitsevät

Kamerassa ISO-arvo voidaan helposti nostaa esimerkiksi 3200:aan tai 6400:aan ilman, että kuvasta tulee erittäin rakeinen. Korkealla ISO-arvolla voidaan käyttää suhteellisen lyhyttä valotusaikaa, jolloin kuvan ottamiseen ei kulu useita sekunteja. Puhelimissa ISO-arvo voidaan harvoin nostaa näin korkealle, ja jo noin ISO 1000 -arvolla kuvaan voi tulla paljon kohinaa.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!