Muotokuva, jossa on taustasumennus

Vain järjestelmäkameralla saadaan selkeä siirtymä taustan ja terävän alueen välille. Puhelimella hiusten ja kuvan taustan väliset siirtymät häviävät kuten tässä kuvassa.

Puhelin vai kamera: Parempi taustasumennus kameralla

Kun halutaan ottaa kuvia, joissa on upea sumea tausta, kannattaa valita oikea kamera puhelimen sijaan. Tästä voit tarkastella eroja kuvanlaadussa.

lauantai 3. kesäkuuta 2023 teksti K. Engbo

Matkapuhelimista on tullut todella hyviä kuvien ottamiseen, mutta monissa tilanteissa saadaan edelleen paljon parempia kuvia oikeilla kameroilla. Tämä koskee muun muassa muotokuvia, joissa taustaan saadaan kauniimpi sumennus käytettäessä puhelimen sijaan järjestelmä- tai peilijärjestelmäkameraa.

Puhelimien kameroissa on muotokuvaustoiminto, joka sumentaa taustaa niin, että henkilö tulee paremmin esiin. Toimintoa voidaan käyttää myös muihin kohteisiin, joihin halutaan sumea tausta. Sumennus on kuitenkin tuotettu digitaalisesti. Järjestelmäkamerassa sumennuksen tuottaa objektiivi, jolloin lopputulos on paljon laadukkaampi.

>Lue myös: Näin otat täydellisen passikuvan

Sumennuksesta tulee kauniimpi ja selkeämpi, ja siirtymäkohtiin zoomattaessa nähdään, että puhelimen kuvassa sumean ja terävän alueen välinen raja on hieman epäselvä, kun taas järjestelmäkameran kuvassa se on täydellinen. Järjestelmäkameralla sumennuksesta tulee sitä voimakkaampi, mitä kauempana tausta on tarkennusalueesta.

Pyysimme puhelimella yleensä kuvaavaa tuttavaamme ottamaan muotokuvia sekä puhelimella että oikealla järjestelmäkameralla.

Puhelimen ja kameran kuvien vertailu.

Vasemmalla on osa puhelimella otetusta kuvasta ja oikealla sama kohta järjestelmäkameralla otetusta kuvasta. Puhelimen keinosumennus ei pysty löytämään teräviä siirtymiä, joten hiussuortuvan ja taustan välinen raja on hämärtynyt. Järjestelmäkameran kuvassa siirtymä on täysin terävä.


>Lue myös: Kannattaako valita peilitön vai peilijärjestelmäkamera?

Alla olevassa videossa Tine ottaa muotokuvia puhelimella ja järjestelmäkameralla yhdessä Digikuvan päätoimittaja Klaus Nygaardin kanssa.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!