© Shutterstock

Unohda kameran aiheohjelmat

Unohda siluetti-, vuoristo- ja juoksijakuvakkeiden alla olevat aiheohjelmat. Nyt kerromme, mitä ohjelmia kannattaa käyttää aiheohjelmien sijasta.

torstai 24. lokakuuta 2019 teksti J. Vestergaard

Useimmissa kameroissa on mahdollisuus antaa kameran hallita kuvausasetuksia eri kohde- taikka aihetyyppien mukaan. Ohjelmia, jotka tekevät tämän, kutsutaan aiheohjelmiksi.

Aiheohjelmat ovat yleensä kuvakkeina ohjelmapyörällä tai ohjelmapyörän SCN-tekstin takaa löytyvässä alavalikossa.

Aiheohjelmat voivat olla älykkäitä, mutta ne eivät suinkaan takaa täydellisiä kuvia.

Olemme valinneet kolme aiheohjelmaa, jotka kannattaa korvata muilla asetuksilla. Lisäksi esittelemme ohjelman, jota on syytä käyttää useimmiten.

Lue myös: Käytä oikeaa kuvausohjelmaa

Unohda urheilukuvausohjelma

Ohjelmavalitsin aiheohjelma

Urheilukuvausohjelma merkittynä punaisella.

© Shutterstock

Urheilu- tai toimintakuvausohjelman kuvakkeena on usein juoksija.

Tätä aiheohjelmaa käytettäessä kamera tietää, että sen tulee kaapata liikkuva kohde.

Silloin se korostaa nopeaa suljinaikaa enemmän kuin esimerkiksi pientä ISO-arvoa. Vaikeissa valaistusolosuhteissa urheiluohjelma voi tuottaa rakeisia kuvia liian suuren ISO-arvon takia.

Mutta kamera ei tiedä, onko ohjelman suljinaika riittävän nopea esimerkiksi voimistelijan kuvaamiseen, joka vaatii jopa nopeamman suljinajan kuin jalkapalloilijan pysäyttäminen.

Urheiluohjelman sijasta kannattaa valita suljinajan esiasetus. Valitse ohjelmapyörästä S tai TV Canon-kamerasta.

Nyt voit hallita valotusaikaa ja ISO-herkkyyttä, vaikka myös himmenninaukko vaikuttaa lopputulokseen. Kerro kameralle, mikä suljinaika on täydellinen urheiluun, jota kuvaat.

Lue myös: Näin käytetään suljinajan esiasetusta

Unohda maisemakuvausohjelma

Ohjelmavalitsin aiheohjelma

Maisemakuvausohjelma merkittynä punaisella.

Jos kameraan asetetaan maisemakuvausohjelma, kamera valitsee automaattisesti pienen aukon eli suuren F-arvon kuten F11, joten sekä etualasta että taustasta saadaan terävä.

Tämä on hyvä asia maisemakuvauksen kannalta. Ongelmana on kuitenkin, että kamera ei tiedä, kuvaatko käsivaralta vai jalustalta, ja kuinka paljon kuvakohinaa olet valmis saamaan kuviisi.

Maisemaohjelman sijaan kannattaakin valita aukon esiasetus, jonka symboli on A ja Canon-kameroissa Av.

Nyt voit säätää aukon juuri sopivan kokoiseksi. Voit samalla valita kameran valonmittausmenetelmän sekä hallita myös ISO-herkkyyttä itse.

Aukon esiasetus on hyvä valinta myös silloin kun halutaan käyttää nopeaa suljinaikaa – mitä suurempi aukko, sitä lyhyempi aika.

Tässä perusteita sille, miksi maisemaohjelma kannattaa hylätä.

Lue myös: Näin käytetään kameran aukkoautomatiikkaa

Unohda muotokuvausohjelma

Ohjelmavalitsin aiheohjelma

Muotokuvausohjelma merkittynä punaisella.

Kasvokuvallinen aiheohjelma on kaikkien tuntema muotokuvaohjelma.

Tässä kamera asettaa etusijalle suuren aukon eli pienen F-arvon, kuten F2, joka tuottaa pienen syvyysterävyysalueen, eli kohde on terävä ja tausta epäterävä.

Muotokuvaohjelmalla kuvattaessa kamera ei tiedä, käytetäänkö zoomia. Kun zoomataan, tausta sumenee sitä mukaa kun polttoväli pitenee. Siksi kovin suurta aukkoa ei ehkä tarvitakaan.

Muotokuvaohjelman käytön sijasta kannattaa käyttää uudelleen aukon esiasetusta, jotta aukko voidaan valita tarkasti.

Käsisäätöohjelma on myös mainio vaihtoehto, koska silloin kuvaaja voi itse hallita kaikkia kamera-asetuksia.

Lue myös: Sopivat kamera-asetukset muotokuvauksiin

Yksi hyväkin aiheohjelma on olemassa

Uudemmissa kameroissa on yksi erittäin hyödyllinen aiheohjelma, nimittäin yö- tai pimeäkuvausohjelma, englanninkieliseltä nimeltään Handheld Twilight tai Handheld Night Scene. Ohjelmaa merkitään usein puolikuulla ja kädellä.

Sitä käytettäessä kamera ottaa nopeasti neljä kuvaa ja yhdistää ne.

Yhdistetystä kuvasta tulee tavallista valokuvaa kirkkaampi. Lisäksi tämä tekniikka tuottaa vähän tärinää; muuten tarvittaisiin pitempää valotusaikaa, joka yleensä aiheuttaa tärinää käsivaralta kuvattaessa.

Käytä tätä aiheohjelmaa, kun kuvaat esimerkiksi kaupunkia illalla käsivaralta. Muista kuitenkin, että kun kamera ottaa neljä kuvaa, ongelmia voi aiheutua, jos kuvassa on paljon liikettä; jokaisen kuvan välillä kun on pieni tauko.

> Lue myös: Kameran painikkeiden monet tehtävät

katu iltavalaistus

Pimeäkuvaukseen tarkoitettu käsivaraohjelma eli Handheld Night Scene on tarkoitettu tuottamaan yksityiskohtaisempia kuvia. Sillä kuvattaessa kamera yhdistää neljä kuvaa ja välttää näin tärähdyksiä.

© Shutterstock

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!