Canon EOS R7 -järjestelmäkamera käytössä

Järjestelmäkameralla, kuten tällä Canon EOS R7:llä, objektiivin voi vaihtaa kuvauskohteeseen sopivaksi.

© Canon

Canonin parhaat järjestelmäkamerat

Annamme sinulle yleiskatsauksen Canonin parhaista kameroista. Testasimme kaikki kamerat ja ryhmittelimme ne hinnan mukaan.

torstai 27. huhtikuuta 2023 teksti K. Engbo

Canon on yksi johtavista aloittelijoille, harrastajille ja ammattilaisille tarkoitettujen kameroiden valmistajista. Alla on yhteenveto vuoden 2023 parhaista Canon-järjestelmäkameroista hinnan mukaan ryhmiteltynä. Olemme testanneet kaikki kamerat, ja voit lukea arvostelut kokonaisuudessaan napsauttamalla linkkejä.

Tässä luettelossa on peilittömiä järjestelmäkameroita aloittelijoille ja harrastajille. Objektiivin voi siis vaihtaa peilijärjestelmäkameroiden tapaan, mutta kamerat eroavat niistä tekniikaltaan. Kamerassa ei nimittäin ole peiliä, mikä tarjoaa monia etuja.

Peilijärjestelmäkameroissa on optinen etsin, kun taas peilittömissä kameroissa se on elektroninen. Tämä tarkoittaa, että kuva näkyy kameran valotus- ja väriasetusten mukaan. Lisäksi automaattitarkennus voi olla paljon kehittyneempi peilittömässä järjestelmäkamerassa.

>Lue myös: Siksi kannattaa tutustua näihin viiteen polttoväliin

Mikä EOS on?

Canonin uusimmat peilijärjestelmäkamerat lanseerattiin vuoden 2020 alussa, ja siitä lähtien Canon on keskittynyt peilittömiin järjestelmäkameroihin. Sekä peilijärjestelmäkamerat että peilittömät järjestelmäkamerat ovat nimeltään EOS, mutta peilittömissä lisänä on R. EOS R -mallit ovat siis peilittömiä järjestelmäkameroita, kun perinteisten peilijärjestelmäkameroiden nimessä on vain EOS. 

Canon EOS R10 ilman objektiivia

Peilittömässä kamerassa näkee yleensä suoraan kuvakennoon objektiivin ollessa irrotettuna, kuten tässä Canon EOS R10:ssä. Peilijärjestelmäkamerassa tällöin näkyy peili.

© Canon

EOS M -sarjassa on myös peilittömiä kameroita, joissa on oma kiinnitys, mutta tämän sarjan kameroille on vain vähän objektiiveja. Uusin EOS M -kamera esiteltiin myös vuonna 2020, joten monet merkit viittaavat siihen, että sarja on poistumassa.

Peilittömissä kameroissa on myös oma objektiivin kiinnitys, joka eroaa Canonin peilijärjestelmäkameroiden kiinnityksestä. Peilittömien R-kameroiden objektiivit ovat nimeltään RF, mutta niissä voi käyttää myös Canonin peilijärjestelmäkameroiden EF-objektiiveja sovittimen avulla.

Canon EOS R -kamerat voidaan jakaa kahteen päätyyppiin kuvakennon koon mukaan. Pienimmissä kameroissa on yleensä APS-C-kokoinen kuvakenno, kun taas suuremmissa malleissa on suurempi kinokoon kuvakenno. Suurempi kenno tuottaa yleensä hieman paremman kuvanlaadun. 

>Lue myös: Hallitse kameroiden kennokoot

Canonin APS-C-kameroissa on erityisiä RF-S-objektiiveja, jotka ovat yleensä melko kompakteja. Kaikkia muitakin RF-objektiiveja voidaan kuitenkin käyttää Canon EOS R -kamerassa, jossa on APS-C-kenno. Pienemmän kuvakennon takia APS-C-kennolla varustetuissa R-kameroissa on huomioitava ns. polttovälikerroin, joka on 1,6x. Siten 50 mm:n objektiivi vastaa 80 mm:n polttoväliä.

Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM

RF-S-objektiiveja, kuten tätä Canon RF-S 18-150 mm F3.5-6.3 IS STM -objektiivia, voidaan käyttää myös Canon EOS R -kameroissa, joissa on kinokoon kenno, mutta tällöin kuva rajautuu niin, että resoluutio on pienempi.

© Canon

Alla näet parhaimmat Canon-järjestelmäkamerat.

Canon EOS R50

Canon EOS R50
© Canon

Canon EOS R50 -järjestelmäkamera on erittäin kompakti ja hyvä valinta aloittelijoille. Saat erinomaisen yksityiskohtien toiston ja hyvän kohinanhallinnan heikossa valossa. Automaattitarkennus on nopea ja hyvä, ja kamerassa on kohteentunnistus, joka tunnistaa esimerkiksi linnut, joten tarkennus pysyy linnussa riippumatta siitä, missä kohdassa kuvaa se on. Se ei kuitenkaan pysty havaitsemaan yhtä monta erilaista kuvauskohdetta kuin jotkin suuremmat mallit.

Kameralla onnistuu sarjakuvaus jopa 15 kuvan sekuntinopeudella, mutta sillä ei voi ottaa kovin montaa kuvaa suurella nopeudella ennen kuin nopeus hidastuu. 

Tekniset tiedot – Canon EOS R50

Resoluutio: 24,0 megapikseliä

Kuvausnopeus: 15 kuvaa sekunnissa

Kennotyyppi: APS-C

Hinta: 829 €

>Lue Canon EOS R50:n arvostelu täältä.

Canon EOS R10

Canon EOS R10
© Canon

Canon EOS R10:ssä on peräti 4503 valittavissa olevaa tarkennuspistettä ja edistynyt kohteentunnistus, joka voi esimerkiksi pitää tarkennuksen polkupyöräilijässä. Elektronisella sulkimella voi ottaa peräti 23 kuvaa sekunnissa, joten kuvaaminen on nopeaa.

Ergonomia on erittäin hyvä, ja on hienoa, että takana on ohjaussauva, jolla voi muun muassa valita tarkennuspisteen. Monista suuremmista malleista poiketen kameraa ei ole sääsuojattu eikä kuvakennossa ole sisäistä kuvanvakainta.

Tekniset tiedot – Canon EOS R10

Resoluutio: 24,0 megapikseliä

Kuvausnopeus: 23 kuvaa sekunnissa

Kennotyyppi: APS-C

Hinta: 999 €

>Lue Canon EOS R10:n arvostelu täältä.

Canon EOS R7

Canon EOS R7
© Canon

Canon EOS R7:n 32,3 megapikselin pikselin resoluution ansiosta yksityiskohtien toisto on erittäin hyvä. Tarkennusjärjestelmä on erinomainen, ja kohteentunnistus voi muun muassa tunnistaa linnut ja pitää tarkennuksen niissä. Kun lintu lähestyy, järjestelmä havaitsee ensin koko linnun, sitten pään ja sitten silmät. Kaikki tapahtuu pettämättömällä varmuudella.

Canon EOS R7:llä voi ottaa jopa 30 kuvaa sekunnissa. Kun kuvasimme sekä jpeg- että raakakuvia samanaikaisesti pitkinä sarjoina, saimme otettua 45 kuvaa ennen puskurin täyttymistä. 

Tekniset tiedot – Canon EOS R7

Resoluutio: 32,3 megapikseliä

Kuvausnopeus: 30 kuvaa sekunnissa

Kennotyyppi: APS-C

Hinta: 1599 €

>Lue Canon EOS R7:n arvostelu täältä.

Canon EOS R8

Canon EOS R8
© Canon

Canon EOS R8:ssa on suuri kinokoon kenno. Kuvanlaatu on hieno ja yksityiskohtainen. Myös suuret ISO-arvot, kuten 51 200, ovat käyttökelpoisia, vaikka kohina alkaa haitata ISO 12 800 -arvon ylittyessä. Valotus toimii varmasti, ja kuvien värit ovat luonnollisia.

Elektronisella sulkimella voi ottaa peräti 40 kuvaa sekunnissa. Suurempiin malleihin, kuten Canon EOS R6 Mark II:een verrattuna kuvakennossa ei ole sisäistä kuvanvakainta, ja akku on hieman pienempi, mutta mallissa on edistynyt automaattitarkennus ja kohteentunnistus.

Tekniset tiedot – Canon EOS R8

Resoluutio: 24,0 megapikseliä

Kuvausnopeus: 40 kuvaa sekunnissa

Kennotyyppi: Kinokoko

Hinta: 1899 €

>Lue Canon EOS R8:n arvostelu täältä.

Canon EOS R6 Mark II

Canon EOS R6 Mark II
© Canon

Canon EOS R6 Mark II:n edistynyt kohteentunnistus tunnistaa ihmisten, eläinten ja ajoneuvojen lisäksi myös erityisesti koirat, kissat, linnut, hevoset, seeprat, junat, kilpa-autot, moottoripyörät, lentokoneet ja junat. Se toimii loistavasti.

Nopeus on 40 kuvaa sekunnissa elektronisella sulkimella, ja saimme 63 kuvaa suurimmalla nopeudella ennen vauhdin hidastumista. Kameran kuvanvakain on erinomainen. Yhdessä RF24-70 mm F2.8 L IS USM -objektiivin kanssa saimme hämärässä kirkossa veitsenteräviä kuvia, kun kuvasimme käsivaralta peräti viiden sekunnin valotusajalla.

Tekniset tiedot – Canon EOS R6 Mark II

Resoluutio: 24,0 megapikseliä

Kuvausnopeus: 40 kuvaa sekunnissa

Kennotyyppi: Kinokoko

Hinta: 2990 €

>Lue Canon EOS R6 Mark II:n arvostelu täältä.

Canon EOS R5

Canon EOS R5
© Canon

Kameran resoluutio on peräti 44,8 megapikseliä, joten yksityiskohtien toisto on erinomainen. Lisäksi kohinanhallinta heikossa valossa on erittäin hyvä.

Canon EOS R5 pystyy tallentamaan kuvia tavallisille SD-korteille tai nopeille CFexpress-korteille. Jälkimmäisellä pystyimme kuvaamaan rajoituksetta 20 kuvan sekuntinopeudella. Automaattitarkennus tarjoaa peräti 5940 tarkennuspistettä.

Tekniset tiedot – Canon EOS R5

Resoluutio: 44,8 megapikseliä

Kuvausnopeus: 20 kuvaa sekunnissa

Kennotyyppi: Kinokoko

Hinta: 4199 €

>Lue Canon EOS R5:n arvostelu täältä.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!