Sony A7R IV

Juuri nyt Sony A7R IV on kaikista suuriresoluutioisin kinokoon järjestelmäkamera, jonka kennossa on 60,2 megapikseliä.

© Sony

Tätä kaikkea kameran suuri resoluutio tarkoittaa

Valmistajat lisäävät kameroidensa kuvatarkkuutta eli resoluutiota, jotta kuvista tulisi yksityiskohtaisia, mutta järjestelmäkameroiden suuri pikselimäärä tuo myös hankaluuksia. Näistä asioista on syytä olla tietoinen.

maanantai 23. maaliskuuta 2020 teksti K. Engbo

Viime vuosina keskikoon kameroiden resoluutio on ollut 100 megapikselin luokkaa, ja viime vuonna julkistetussa kinokoon Sony A7R IV:ssa on 60,2 megapikselillä.

Tämä kehitys luultavasti jatkuu, koska suuret resoluutiot tarjoavat monia etuja. Tärkein on kuvien valtava yksityiskohtaisuus. Esimerkiksi Sony A7R IV:n kuvat voidaan tulostaa korkealaatuisina, 300 dpi:n tarkkuudella 81 x 54 cm:n kokoon ilman, että tarkkuus kärsii.

>Lue myös: Teräviä testikuvia Sony A7R IV:lla

Suuriresoluutioisia kuvia voidaan myös rajata reilusti, ja silti niistä saa käyttökelpoisia kuvia, jotka voidaan tulostaa suurikokoisina ja käyttää myös internetissä.

102 megapikselin kameralla otetun kuvan yksityiskohta.

Tämä kuva on otettu Fujifilm GFX 100 -kameralla, jossa on 102 megapikseliä. Yksityiskohtaisuus hämmentää, zoomataanpa kuva 100 prosentin kokoon tai hyvin lähelle.

© Kristoffer Engbo

On myös muita asioita, jotka kannattaa pitää mielessä, jos haluaa erittäin korkearesoluutioisen kameran.

Suuri resoluutio, suuret raakatiedostot

Mitä suurempi resoluutio, sitä enemmän pikseleitä ja sitä pienempiä yksittäiset pikselit ovat. Suuriresoluutioisen kennon yksittäiset pikselit ovat pienempiä kuin pienempiresoluutioisen, samankokoisen kennon pikselit. Suuriresoluutioinen kuvakenno tuottaa enemmän kuvakohinaa kuin pienempiresoluutioinen kenno, varsinkin suurilla ISO-herkkyyksillä kuvattaessa.

Kuvatiedostot ovat myös paljon suurempia. Pakkaamaton Sony A7R IV:n tuottama 60,2 megapikselin raakatiedosto on kooltaan noin 117 megatavua, kun taas 24 megapikselin Sony A7 III:n -raakatiedosto on "vain" noin 47 megatavua.

>Lue myös: Kameran ISO-herkkyys – 6 asiaa, joita et ehkä tiennyt

Fujifilm GFX 100

Keskikoon Fujifilm GFX 100 -kameran resoluutio on 102 megapikseliä, ja jokainen pakkaamaton raakatiedosto vie tilaa noin 200 megatavua.

© Fujifilm/Jonas Dyhr Rask

Suuri kuvadamäärä vaikeuttaa raakatiedostojen käsittelyprosessia tietokoneessa eli vaatii tehoa.

Suuri kuvatarkkuus paljastaa virheet

Jos zoomataan 60 megapikselin kuva 100 prosenttiin, on helppo nähdä, ovatko tarkennus ja syvyysterävyys kohdallaan taikka kuva tärähtänyt. Normaaleissa 20 megapikselin kuvissa näitä seikkoja ei näe samalla tavalla, ellei lähennä kuvaa huomattavasti enemmän.

>Lue myös: Ensitestissämme Fujifilm GFX 100

Suuriresoluutioiset kamerat siis paljastavat tekniset virheet ja heikkoudet armottomasti, optiset virheet mukaan lukien.

Kun kuvataan vähintään 40 megapikselin kameralla, kannattaa käyttää jalustaa aina kun mahdollista. Se tarjoaa mahdollisuuden pienentää ISO-herkkyyttä sekä estää tärinää ja samalla myös tarkennusvirheitä.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!