mustavalkoinen katukuva
© Kristoffer Engbo

Katukuvien parantelua Lightroomilla

Myös katukuvat heräävät henkiin kuvankäsittelyssä, jossa voidaan muokata mm. värejä, kontrastia ja rajausta. Tässä viisi vinkkiä katukuvien paranteluun Lightroomilla.

torstai 28. marraskuuta 2019 teksti K. Engbo

1. Korosta kohdetta tummentamalla kulmia

Vinjetointi on oikeastaan objektiivivirhe, joka tummentaa valokuvan kulmia. Se yleensä poistetaan kuvankäsittelyn yhteydessä, mutta myös katukuvissa sitä voidaan käyttää tehosteena.

Tummat kulmat kohdistavat katsojan katseen kuvan keskelle, jotta sen tärkeimmät elementit kuten ihmiset tulisivat paremmin esiin.

Lightroomilla kuvien kulmia tummennetaan Effects-paneelin Post-Crop Vignetting -valikon säädöillä vetämällä Amount-liukusäädintä vasemmalle.

> Lue myös: Kiinnostavia katukuvia ilman henkilökohtaisia kohtaamisia

Grand Central Station New York

Tässä olemme tummentaneet kulmia Lightroomin Post-Crop Vignetting -säätimillä.

© Kristoffer Engbo

2. Käytä valmiita säätöjä

Lightroomin esiasetukset ovat valmiita värien ja valojen säätökokonaisuuksia, jotka voidaan lisätä haluttuihin kuviin yhdellä napsautuksella. Käyttämällä samaa esiasetusta kokonaisessa kuvasarjassa voidaan yhtenäistää ilmaisua.

Lightroomissa on monia valmiita esiasetuksia käytettäväksi vaikka heti. Ne löytyvät Develop-osion vasemmasta reunasta, Presets-paneelista.

Voit myös ladata ja asentaa omia esiasetuksiasi, ja Digikuvan tilaajana voit ladata toimituksemme asiantuntijoiden tekemiä esiasetuksia täältä.

katukuva Tokio

Tässä on käytetty Lightroom-esiasetusta, joka tuo kuvaan viileän ilmeen ja laimentaa värejä. Creative – Cool Light -esiasetus löytyy Presets-paneelin Creative-valikosta.

© Kristoffer Engbo

3. Rajaa olennainen esiin

Hyvän katukuvan saaminen vaatii monen asian onnistumista samalla kertaa – vieläpä kiireisessä ihmisvilinässä, jossa asiat ja tilanteet muuttuvat koko ajan.

Siksi ei tarvitse missään tapauksessa pelätä kuvan rajaamista niin, että reunassa oleva auto tai muu häiritsevä tekijä poistuu kuvasta.

> Lue myös: Katukuvauksen perusteet

Rajaamalla kuvaa voidaan sommitelmaa parantaa ja samalla sijoittaa tärkeä kohde tai asia kultaiseen leikkaukseen. Lightroomin rajaustyökalu on nimeltään Crop Overlay, joka saadaan käyttöön myös painamalla R-näppäintä. Painamalla O-näppäintä useita kertoja saadaan esiin sommittelun apuviivoja.

Digikuvan tilaajana voit tältä videolta seurata, kuinka käyttää rajaustyökalua käytetään. Video kuuluu Lightroomia edistyneille -sarjaamme.

4. Säädä kontrastia Lightroomilla

Kun kontrasti on kova ja suuri osa kuvasta täysin mustia tai valkoisia, on kuvailmaisu raakaa. Pelkän kontrastin lisäämisen sijaan on parempi säätää mustia (Blacks) ja valkoisia (Whites) erikseen.

Vedä mustia vasemmalle ja valkoisia oikealle. Jos tummilta alueilta katoaa hieman liian paljon sävyjä, voit vaalentaa varjoja Shadows-säätimellä ilman, että täysin mustat alueet vaalenevat.

Samoin voit tuoda esiin vaaleiden alueiden sävyjä Highlights-säätimellä.

> Lue myös: Näin kuvataan kadulla huomaamattomasti

Taksi New York

Lisääntyneen kontrastin myötä tummat kohdat ovat menneet täysin mustaksi ja taivas valkoiseksi. Korostimme myös värejä lisäämällä värikirkkautta (Vibrance) ja kylläisyyttä (Saturation).

© Kristoffer Engbo

5. Kontrastirikasta mustavalkoista

Katukuvat toimivat mustavalkoisina mainiosti, ja kuten värikuvissakin, on kova kontrasti, jossa tummat sävyt muuttuvat täysin mustiksi ja vaaleat sävyt valkoisiksi, yleensä hyvästä.

Valitse Basic-paneelista, Profile-kohdan vierestä Adobe Monochrome, jolloin kuva muuttuu mustavalkoiseksi. Vieritä alas kohti B&W-paneelia, jossa voidaan säätää alkuperäisen kuvan yksittäisten värien vaaleiden tai tummien toistumista mustavalkoversiossa. Esimerkiksi puunlehtien vihreitä sävyjä voidaan tummentaa ja sinistä taivasta vaalentaa.

Sen jälkeen kontrastia voidaan säätää Blacks-, Whites-, Shadows- ja Highlights-säätimillä.

> Lue myös: Kannattaa kokeilla mustavalkokuvausta

mustavalkoinen katukuva

Harmaasävyiksi muuntaminen auttaa kuvan linjojen hahmottamisessa.

© Kristoffer Engbo

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!