Katukuvaus

Näin saat kiinnostavampia katukuvia.

© Shutterstock

Katukuvauksen perusteet

Näillä vinkeillä opit katukuvausta ja saat kiinnostavampia katukuvia.

keskiviikko 11. syyskuuta 2019 teksti J. Vestergaard

Katukuvaus eli streetphoto, niin kuin sitä englanniksi kutsutaan, on tilannekuvausta parhaimmillaan: kuvia kaikesta kiinnostavasta ja koskettavasta. 

Tästä saat Digikuvan parhaat vinkit katukuvaamiseen sekä pari yleistä asiaa, jotka aloittelevan katukuvaajan on syytä tiedostaa.

1. Pidä asetukset valmiina
2. Hanki tarkoituksenmukaiset välineet katukuvaukseen
3. Kuvaa jatkuvalla tarkennuksella
4. Kuvaa lonkalta
5. Muista, mitä saa julkaista
6. Tee katukuvauksesta elämys
7. Käytä esitarkennusta
8. Pidä säännöt mielessä

1. Pidä asetukset valmiina

Katukuvaajan kamera on oltava valmiiksi säädettynä valaistusolosuhteiden mukaan. Suljinajan on hyvä olla 1/125 s tai mielellään lyhempi, niin kuvista tulee teräviä.

Suljinajan esivalinta S-tila (Nikonilla ja Sonylla) tai TV-tila (Canonilla ja Pentaxilla) on tähän tarkoitukseen kätevä. Myös automaattinen ISO-herkkyysasetus on paikallaan.

Lue myös: Näin käytetään suljinajan esiasetusta

2. Hanki tarkoituksenmukaiset välineet katukuvaukseen

Katukuvauksessa on kyse enemmänkin tilanteesta kuin tekniikasta, jolla tilanne on taltioitu.

Kätevän kokoinen, huomiota herättämätön ja nopea kamera yhdistettynä hyvään zoomiin on hyvä valinta. Katukuvauksessahan on kyse tavallisen arkisen kaupunkielämän huomaamattomasta dokumentoinnista.

Lue myös: Valitako peilitön järjestelmäkamera vai peilijärjestelmäkamera?

Katukuvaus

Katukuvaajalla on oltava siltää erilaisille kohteille.

© Verne Ho // Unsplash

3. Kuvaa jatkuvalla tarkennuksella

Monet katukuvaajat käyttävät jatkuvaa kuvausta ja automaattitarkennusta ensisijaisena tarkennuksen seurantatapana, jolloin liikkuvasta kohteesta saa runsaasti tarkkoja otoksia.

Lue myös: Jatkuva tarkennus eli seurantatarkennus

4. Kuvaa lonkalta

Lonkalta kuvaaminen, näytön käyttäminen etsimenä (live view), kääntyvä etsin ja kuvausäänen ottaminen pois päältä tekevät kuvaamisesta huomaamatonta.

Voit myös kytkeä kameran äänimerkin pois päältä, jotta se ei kiinnitä huomiota. Tällä tavalla saat katuvalokuvia, jotka ovat välittömiä ja joissa on jännittävä ja erilainen kulma.

Lue myös: Katso ylös ja kuvaa kaupungin kätketyt kohteet

5. Muista, mitä saa julkaista

Katuvalokuvauksessa on vaikea välttää vieraiden läsnäoloa. Ihmiset tekevät valokuvista mielenkiintoisia, mutta kuvaajan on noudatettava tiettyjä sääntöjä, jos hän haluaa julkaista kuvansa.

Jos olet kuvannut ihmisryhmää, saat julkaista kuvat. Henkilömuotokuvien julkaisun on kysyttävä kuvattavan lupa. Alle 18-vuotiaiden osalta on kysyttävä vanhempien lupaa.

Muista myös, että jos kuvaat kaupallisiin tarkoituksiin, kuten mainoksiin, sovelletaan niihin erilaisia sääntöjä. Silloin tulee yleensä hankkia kirjallinen hyväksyntä jokaiselta kuvassa näkyvältä henkilöltä.

Lue myös: Kokeile ansaita rahaa myymällä kuvia kuvapankkeihin

6. Tee katukuvauksesta elämys

Katukuvaus voi olla hiukan rajat ylittävää puuhaa, koska siinä otetaan kuvia tuntemattomista ihmisistä.

Kuitenkaan suurin osa ihmisistä ei välitä siitä, päätyvätkö kuviisi vai eivät. Jos he välittävät eivätkä halua, heidän tulee ilmaista se, koska julkisella paikalla kuvaaminen on täysin laillista.

Jos vieraiden ihmisten kuvaaminen tuntuu vaikealta, ota valokuvauksesta kiinnostunut ystävä mukaan. Se on muutenkin mukavampaa.

> Haluaisitko ottaa parempia kuviä kännykälläsi? Tilaa 2 numeroa Digikuva-lehteä, niin saat kolme objektiivia älypuhelimeen – hinta on yhteensä vain 14,90 euroa.

Lue myös: Kokeile ansaita rahaa myymällä kuvia kuvapankkeihin

Katukuvaus

Kaduilta löytyy aina kiinnostavaa kuvattavaa.

© Shutterstock

7. Käytä esitarkennusta

Katukuvaajalla ei ole aina ole aikaa tarkentaa huolellisesti, kun sopiva kohde osuu kohdalle.

Siksi on syytä asettaa kameran tarkennus jo kotona. Esitarkennus tarkoittaa jonkin määrätyn tarkennusetäisyyden valintaa etukäteen.

> Näin käytetään esitarkennusta.

8. Pidä säännöt mielessä

Mies soittaa selloa Rooman kaduilla

Tallenna kaupungin maagiset hetket.

© Shutterstock

Kuvata saa kaikilla julkisilla paikoilla: kaduilla, kirjastossa ja puistossa. Juna ja lentokone eivät ole tässä mielessä julkisia paikkoja. Myymälöissä saa kuvata, ellei sitä ole erikseen kielletty, mutta on kohteliasta pyytää lupa. Yksityisalueella ei saa kuvata eikä myöskään kadulta kenenkään pihaan.

Lue myös: Tällainen on Insta360-toimintakuvauskamera

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!