Mies puku sateenvarjo iso kivi

Photoshopilla voidaan helposti saada noin 10 cm halkaisijaltaan oleva kivi näyttämään jättimäiseltä.

© Tommy Ingberg

Valokuvataiteilijan 5 vinkkiä surrealistisiin kuvayhdistelmiin

Kuvamanipulaation avulla pystytään periaatteessa tekemään mahdottomasta mahdollista, jolloin kyseessä on surrealistinen valokuvailmaisu. Tässä valokuvataiteilija Tommy Ingbergin parhaat vinkit valokuvien sekoittamiseen.

maanantai 30. joulukuuta 2019 teksti S. Winter

Ruotsalainen valokuvataiteilija Tommy Ingberg on tehnyt itsensä tunnetuksi arvoituksellisilla valokuvateoksillaan, jotka käsittelevät vaikeita aiheita, kuten surua, vihaa ja kaipuuta.

Hänen valokuvamontaasinsa koostuvat erilaisista kuvista, joista osa on otettu hänen studiossaan ja toiset eri puolilla Ruotsia sekä ulkomailla.

Ingbergin itsensä mukaan hänen ilmaisunsa ei perustu Photoshopin täydelliseen hallintaan. On kuitenkin tiettyjä asioita, jotka on pidettävä mielessä ja osattava, jotta työskentelystä ei tule tarpeettoman vaikeaa.

Tässä hänen viisi tärkeintä vinkkiään aloittelevalle kuvamontaasien tekijälle.

> Lue myös: Photoshopin 5 tärkeintä työkalua

1. Ota kaikki kuvat itse

Jotta lopullinen kuva näyttäisi uskottavalta, on tärkeää, että sen muodostaavat osakuvat ovat teknisesti hyvälaatuisia, ja siksi on syytä pidättäytyä käyttämästä verkosta löytyviä kuvia.

Jos haluat vaikkapa kuvan luonnottoman suuresta kuusta maiseman yläpuolella, ota kuukuva itse, niin saat siihen täyden resoluution.

> Lue myös: 5 virhettä, jotka jokainen on joskus tehnyt Photoshopilla

2. Käytä ahdollisimman vähän osakuvia

Voi tuntua hienommalta sanoa, että kuvasi koostuu 50 erilaisesta kuvasta kuin kolmesta, mutta on paljon helpompaa saavuttaa uskottava tulos kolmella kuin 50 osakuvalla.

> Lue myös: 7 Photoshop-niksiä työskentelyä nopeuttamaan

ihmishahmo iso kananmuna

Tämän kuvan nimi on Careful. Kaikkia Ingbergin kuvia voi ostaa pieninä, keskikokoisina ja suurina hänen verkkosivuiltaan.

© Tommy Ingberg

3. Käytä yhdenmukainsta valoa

Säädä valaistus samanlaiseksi kaikissa kuvissa vaikkapa kuvaamalla ulkona vain pilvisinä päivinä ja käyttämällä softbox-pehmennintä tai ikkunan valoa muotokuvissa

> Lue myös: Entistä monipuolisempi Photoshop iPadiin

4. Lisää tarkkuutta lähentämällä

Lähennä kuvaa 200–300 prosenttia, kun irrotat siitä kohteen kuvankäsittelyssä. Siten kykenet tekemään tarkan syväyksen, eikä koko urakkaa tarvitse tehdä toiseen kertaan siksi, että jokin yksityiskohta häiritsee silmää.

> Lue myös: Vauhtia Photoshopiin makrojen avulla

5. Toteuta montaasi mustavalkoisena

Kuvamontaasi on helpointa toteuttaa harmaasävyinä. Silloin ei tarvitse välittää eri kuvien valkotasapainoista, ja varjoja tai usvaa saa lisättyä kuvaan jälkikäteen mustalla ja valkoisella siveltimellä. 

> Lue myös: Syvääminen helpottui Photoshop CC:ssä

ihmishahmoja lentävissä hatuissa salkkuja

Tämän kuvan nimi on Army. Kaikkia Ingbergin kuvia voi ostaa pieninä, keskikokoisina ja suurina hänen verkkosivuiltaan.

© Tommy Ingberg

Lue lisää Tommyn tekniikoista 

Digikuvan numerossa 1/2020 on Tommy Ingbergin haastattelu, jossa taiteilija paljastaa, missä suurin osa hänen kuviensa taustoista on otettu ja miksi hän ei periaatteessa koskaan näytä kuvissaan ihmiskasvoja.

Uuden vuosikymmenen ensimmäisessä numerossamme on myös opas pitkien suljinaikojen käyttöön sekä paljon muuta opastusta ja inspiraatiota. Lisäksi annamme vinkkejä kameran edistyksellisen automaattitarkennusjärjestelmän käyttöön ja neuvomme, miten vanhat paperikuvat digitalisoidaan.

Lue myös uutiset ja arvostelut sekä kokeile kuvankäsittelykurssejamme.

Jos et ole vielä Digikuvan tilaaja, tässä on kiinnostavia tarjouksia.

Tehtyäsi tilauksen pääset käyttämään Etunurkkaa videoineen ja oppaineen saman tien.

Voit myös lukea 12 uusinta Digikuvan numeroa älypuhelimella tai tabletilla Wype-sovelluksella.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!