lintu oksalla

Kuvat linnusta istumassa lintulaudalla tai oksalla ovat usein melko epäkiinnostavia. Kannattaa sen sijaan yrittää kuvata laskeutuvaa tai lentoon lähtevää lintua.

© Shutterstock

3 perusvirhettä, jotka latistavat lintukuvan

Nyt me Digikuva toimittajat muistelemme virheitämme, joihin tulimme sortuneeksi aloittaessamme lintukuvausta. Samalla kerromme, miten ne voidaan välttää.

torstai 22. lokakuuta 2020 teksti Christian Trant

1. Lintu on lentämässä pois kuvasta

Lintuvalokuvauksen yleisin virhe liittyy sommitteluun. Lintua ei yleensä kannata sijoittaa aivan kuvan reunaan, koska sen lentoreitti kiinnostaa katsojaa, ja siksi sen on syytä käydä ilmi kuvasta.

Tässä kannattaa ottaa avuksi kultaisen leikkauksen sääntö eli sommitella lintu hieman keskustan oikealle tai vasemmalle puolelle riippuen sen lentosuunnasta. Aivan keskelle kuvaa ei pääkohdetta muutenkaan ole syytä sommitella, ettei kuvasta tulisi tylsä.

Jos lintu lentää vasemmallepäin, sijoita se keskustan oikealle puolen, kultaisen leikkauksen paikkeille, ja päinvastoin, kun lintu lentää oikeallepäin.

Linnun edessä on oltava paljon tilaa, jotta katsoja voi aistia linnun lentoreitin. Tila ja tietoisuus reitistä tuo kuvaan myös rauhaa ja tasapainoa.

> Lue myös: Näin kuvataan lentävää lintua

Epäterävä lintu oksalla

Tässä lintu on liikaa vasemmalla ja menossa sommittelun kannalta väärään suuntaan.

© Digikuva

2. Lintu ei erotu taustastaan

Toinen yleinen virhe on, että lintu ei ole tarpeeksi kaukana taustastaan. Tämä johtuu useimmiten siitä, että sekä lintu että tausta ovat kameran tarkennusalueella ja syvyysterävyysalueella, joten lintu ei erotu selvästi taustastaan.

Jos kuvaat lintuja pihallasi, kannatta sijoittaa lintulauta niin, että sen takana (kuvaussuunnasta katsottuna) on metrikaupalla tilaa, samoin sivuilla, jolloin kuviin jää tilaa myös lintujen laskeutumisille ja nousuille.

Lintulauta kannattaa siis kiinnittää kauemmas puista ja pensaista. Silloin kuviin on helppo saada sumentunut tausta, kun se on riittävän kaukana pääkohteesta.

> Lue myös: Talven linnut etsimessä

Lintu kannon nokassa

Tässä lintu erottuu taustastaan jotekuten, mutta jos tausta olisi kauempana, ei tarvittaisi pitkää ja valovoimaista objektiivia sumentamaan taustaa.

© Digikuva

3. Lintu toistuu epäterävänä

Liian pitkä suljinaika saa varsinkin lentävän linnun sumentumaan kuvassa, mutta lyhyt suljinaika pysäyttää linnun liikkeen.

Jos kuvaat lentäviä lintuja, käytä suljinajan esiasetusta, niin saat tässä mielessä tärkeimmän asian varmasti kuntoon kerralla. Ihanteellinen, riittävän lyhyt valotusaika on 1/1000–1/2000 sekunnin luokkaa.

> Lue myös: Lähemmäs arkoja eläimiä

Epäonnistunut ja onnistunut lintukuva.

Oikeanpuoleinen kuva osoittaa, että yleisimmistäkin linnuista voi saada kelpo kuvia oikeilla asetuksilla. Nopea suljinaika on pysäyttänyt linnun liikkeen, ja tausta on epäterävä, mikä korostaa lintua. Vasemmanpuolimmaisessa kuvassa on liike-epäterävyyttä, lintu eri erotu taustastaan ja ympäristöstään, ja sommittelukin on huono.

© Digikuva/Shutterstock

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!