Yökuvaus kaupunki

Öiseen kaupunkiin kätkeytyy monia jännittäviä kuvauskohteita.

© Shutterstock

6 vinkkiä öisiin kaupunkikuviin

Nykytekniikan ansiosta valokuvaaminen on entistä helpompaa ilman päivänvaloakin. Lähdimme kaupungin pimeyteen todistaaksemme sen, ja tässä ovat vinkkimme.

keskiviikko 18. marraskuuta 2020 teksti Sarah Marie Winther

Ei ole mitään syytä hellittää kamerasta, kun päivä painuu mailleen. Moni kaupunki vasta herää todella henkiin tähän aikaan vuorokaudesta, kun katuvalot, neonkyltit, ikkunat ja muut valot syttyvät ja luovat ympärilleen värikkäitä heijasteita. 

Päivällä näkymättömät muodot tulevat nyt esiin, ja muulloin huomaamattomista ohikulkijoista tulee nyt osa mielenkiintoista katukuvaa. 

Eikä tarvitse huolehtia siitäkään, että valo muuttuisi yhtäkkiä, kuten päiväsaikaan saattaa käydä auringon liukuessa esiin pilviverhon takaa.

> Lue myös: Ota hienoja kuukuvia

1. Kytke kuvanvakain päälle

Jos kamerassasi tai objektiivissasi on kuvanvakain, muista ottaa se käyttöön, kun kuvaat käsivaralta pimeässä. Silloin voit valita pidemmän valotusajan ja siten pienemmän ISO-arvon.

Kuvanvakaimen lyhenteitä ovat IS, VR, VC ja OSS.

2. Aseta valkotasapaino käsin

Kaupungin sekavalo vaikeuttaa kameran valkotasapainoautomatiikan toimintaa. Valkotasapaino kannattaakin sen vuoksi säätää käsin.

Hyvä lähtökohta neutraalille valkotasapainolle on 2600–3700 K.Se vastaa suunnilleen hehkulampun värilämpötilaa, joka on 3200 Kelvin-astetta, ja voit joko asettaa arvon käsin tai valita hehkulamppuasetuksen.

Jos kuvaat raakatiedostoja, asia voidaan korjata kuvankäsittelyssä, mutta tietyt värit, kuten punainen, voivat väärällä valkotasapainolla muuttua niin kylläisiksi, että ne menettävät yksityiskohtia.

Tärkeintä on, että arvioit jokaisen kuvan kohdalla asian erikseen ja säädät valkotasapainon sen mukaan, mikä näyttää luonnollisimmalta tai tuo parhaan lopputuloksen.

> Lue myös: 5 kuvausvinkkiä sinisiin hetkiin

Yökuvaus kaupunki

Liikennettä löytyy jokaikisestä kaupungista. Hyvällä kuvakulman valinnalla ja parin sekunnin valotusajalla siitä saadaan syntymään dramaattisia vaikutelmia.

© Shutterstock

3. Hae tarkennuskohta etukäteen

Pimeys voi aiheuttaa tarkennusongelmia, joten voit sijoittaa tarkennuspisteen sellaiseen kohtaan, jossa on paljon kontrastia, kuten katulampun reunaan tai ikkunaan.

4. Käytä vastavalosuojaa

Kun kävelet kaupungilla ja otat kuvia, voi täydellinen kuvauspaikka osua juuri katulampun alle, mikä voi aiheuttaa ei-toivottuja heijastuksia kuvaan.

Onneksi ratkaisu on helppo: vastavalosuoja poistaa valtaosan heijastuksista. Niitä myydään usein yhdessä linssinsuojusten kanssa, mutta niitä on saatavana myös erikseen muutaman kympin hintaan.

5. Kuvaa pöytäjalustalta

Kamerajalusta mahdollistaa pitkien valotusaikojen käytön mutta myös painaa ja vie tilaa ja on hankalaa käveltäessä ympäri kaupunkia.

Harkitse siksi pöytäjalustaa. Sirui 3T-15K painaa alle 200 grammaa mutta kestää jopa 5 kg:n kameran painon, ja sen hinta on alle 100 euroa. Pystytä se maahan, penkille tai vaikka portaalle.

> Lue myös: Näin käytetään kameran ISO-asetuksia

Yökuvaus kaupunki

Kuvattavat paikat kannattaa valita etukäteen. Silloin pimeyden tunneista saa eniten irti.

© Shutterstock

6. Hyödynnä makrot ja esiasetukset

Jos muokkaat kuviasi Lightroomilla tai Photoshopilla, älä kaihda esiasetusten tai makrojen käyttämistä, koska niillä voi korostaa valokuvien tunnelmaa.

Esiasetukset ja makrot ovat kuvankäsittelysäätöjen kokoelmia, jotka lisätään kuvaan yhdellä napsautuksella. Yksi makro tai esiasetus voi esimerkiksi lisätä värillisen suodintehosteen kuvaan tai lisätä värikylläisyyttä ja kontrastia taikka lisätä kuvan terävyyttä.

Esiasetuksia ja makroja löytyy verkosta. Jotkut ovat ilmaisia, toiset maksavat. Me Digikuvassa olemme tyytyväisiä DxO:n Nik Collection -kokoelmaan.

> Nyt voit ladata Digikuvan omia esiasetuksia ja makroja Etunurkasta.

Uusi Digikuva kaupungin yössä

Digikuvan numerossa 18/2020 näytämme, kuinka voit hyödyntää pimeyttä saadaksesi mielikuvituksellisia kuvia kaupungin värikkäistä valoista.

Annamme ideoita kuvaukseen ja näytämme, miten onnistuimme, kun pakasimme laukkuun laajakulman, telen sekä kamerajalustan ja lähdimme yöhön.

Lisäksi saat paljon neuvoja kamera-asetuksiin, sommitteluun ja kuvankäsittelyyn.

> Lue myös: 3 tapaa löytää oikea valkotasapaino

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!