Erilaisia syksyisiä kuvia

Syksy tarjoaa paljon kaunista kuvattavaa.

© Shutterstock

Syksyn kuvausaiheita

Syksy tarjoaa paljon kauniita kuvauskohteita, ja tässä esittelemme viisi kiinnostavaa aihetta.

torstai 8. lokakuuta 2020 teksti S. Winter

Nyt jos koskaan kannattaa pitää akut ladattuna ja muistikortit valmiina. Puiden värit, hallayöt ja sumuiset aamut tarjoavat mahdollisuuksia upeiden kuvien saamisen.

Pisaraisia hämähäkinseittejä

Kastepisaroiden peittämät hämähäkinseitit ovat yksi syksyn kauneimmista kuvauskohteista, ja niitä ilmaantuukin lämpötilan laskiessa.

Jotta seitti erottuisi kuvassa selkeästi, kokeile kuvata sitä vastavaloon, koska silloin auringonvalo heijastuu pienistä vesipisaroista parhaiten.

Voit myös käyttää makro-objektiivia ja suurta aukkoa ja mennä hyvin lähelle seittiä. Näin saat kuvaan sumean taustan hienoine bokeh-kuvioineen.

> Lue myös: Kaikki tietämisen arvoinen makrokuvauksesta

Erilaisia syksyisiä kuvia

On useita tapoja kuvata kauniita hämähäkinverkkoja, mutta parasta on kuvata vastavaloon, koska silloin verkko erottuu selkeästi.

© Shutterstock

Sieniä maanpinnassa

Värikkäiden lehtien lisäksi syksyisessä luonnossa on runsaasti vuodenajalle ominaisia yksityiskohtia kuvattavaksi – sieniä, omenoita, käpyjä ja marjoja.

Ainakin punaisen kärpässienen tunnistavat kaikki, ja värillään se pistää silmään ja houkuttelee nostamaan kameran silmälle.

Laskeudu polvelle ja valitse suuri aukko, kuten F3,5. Tällä tavalla saat sienen erottumaan taustastaan.

> Lue myös: Tätä tarkoittavat objektiivin aukkoarvot

Erilaisia syksyisiä kuvia

Mene lähelle kärpässientä, niin saat pinnan yksityiskohdat erottumaan paremmin.

© Shutterstock

Sumuisia maisemia

Sumu voi tuoda maisemakuvaan omanlaisensa tunnelman. Syksy tuo mukanaan sumuisia aamuja, ja silloin täytyy nousta aikaisin.

Lisäksi on syytä etsiä korkea paikka, josta näkyy metsän tai kaupungin yli, koska silloin sumun avulla kuvaan voidaan rakentaa kerroksia.

Käytä lyhyttä suljinaikaa, esim. 1/400 sekuntia, niin saat sumun liikkeen pysähtymään ja sen pintarakenteen esiin selvästi.

> Lue myös: 5 hyvää syytä kuvata raakamuodossa

Erilaisia syksyisiä kuvia

Sumua esiintyy syysaamuina auringonnousun aikoihin.

© Shutterstock

Peilauksia vedenpinnasta

Peilauksilla vedenpinnasta voi saada upeita kuvia ympäri vuoden, mutta syksyllä kullanväriset lehdet tekevät niistä vielä hieman vaikuttavampia.

Tiivistä kuvan perspektiiviä teleobjektiivilla ja jätä taivas pois kuvasta. Sommittele kuvaan vaikkapa talo tai jokin muu kiinnostava elementti.

Jos tuuli saa veden väreilemään, käytä pitkää valotusaikaa, niin vedenpinta tasoittuu kuvassa ja heijastuksesta tulee pehmeä. 

> Lue myös: Kuvasommittelun tärkeimmät lainalaisuudet

Erilaisia syksyisiä kuvia

Talo kiinnittää katsojan huomion kuvassa, joka on väreiltään ja rakenteeltaan muuten hyvin yhtenäinen.

© Shutterstock

Takaapäin valaistuja puita

Syksy tuo mukanaan upeita auringonlaskuja, mutta auringonlasku sinänsä on melko kulunut kuvausaihe. Asia muuttuu, jos sen eteen sommitellaan yksi tai useampi puu.

Käytä pientä aukkoa, vähintään F8:aa, joten auringonsäteet saavat tähtimäisen muodon pitkine, ohuine kärkineen, ja lisäksi maisemakuvaan muodostuu riittävästi syvyysterävyyttä.

> Lue myös: 5 vinkkiä, joilla auringonlaskukuvista tulee parempia

Erilaisia syksyisiä kuvia

Suodata auringon valo puun avulla, niin saat samalla mielenkiintoisen auringonlaskukuvan.

© Shutterstock

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!