Lumimaisema kuvattuna oikealla valkotasapainoasetuksella

Lumista maisemaa kuvattaessa tulee valokuvista helposti sinertäviä ja alivalottuneita, mutta molemmat virheet voidaan korjata.

© Shutterstock

5 vinkkiä hyviin lumisiin maisemakuviin

Tässä vinkkejä, joiden avulla saadaan talvisiin maisemakuviin sopiva terävyys, valoisuus, sävyt ja valkotasapaino – sekä kuvauslaitteet pysymään kunnossa.

torstai 25. tammikuuta 2018 teksti K. Engbo

1. Valoisuus kuntoon valotuksenkorjauksella

Himmenninaukon esivalinta, joka on merkitty A:lla tai Av:llä ohjelmavalitsimessa, sopii maisemakuvaukseen.

Aukkoarvoksi kannattaa valita jokin F8:n ja F16:n väliltä, ja kamera hoitaa loput. Mutta jos kuva-ala on hyvin luminen, kuvat yleensä alivalottuvat, koska valotusautomatiikka pyrkii tekemään kaikesta keskimäärin keskiharmaata.

Tarkista siis, mitä kuvaan on tulossa ja ota avuksi kameran valotuksenkorjaus, jos se on tarpeen.

Sille on yleensä oma painike, joka on merkitty plus-/miinus-merkillä. Ylivalota kuvaa hieman pitämällä sitä pohjassa ja pyörittämällä kameran säätörengasta sekä valitsemalla positiivinen arvo, esim. +1.

2. Pitkä suljinaika korostaa satavaa lunta

Satava lumi näkyy kuvissa monesti viivoina, mikä korostaa sateen liikettä ja näyttää useimmiten hyvältä.

Jos haluat tällaisia kuvia, kuvaa jalustalta ja valitse suljinajaksi jokin väliltä 1/125–1/15 s – sen mukaan, millaisen lopputuloksen haluat ja kuinka tuulista kuvauspaikalla on.

Digitaalisessa, tilaajille tarkoitetussa ympäristössämme Etunurkassa on video, jossa ammattivalokuvaaja Karsten Bidstrup näyttää talvikuviaan sekä jakaa niihin liittyviä vinkkejä.

Lue myös: Pitkä valotusaika: Siksi se on hienoa – ja vaikeaa

Lumisadetta pitkähköllä suljinajalla kuvattuna

Pitemmät valotusajat korostavat putoilevien lumihiutaleiden liikettä. 

© Shutterstock

3. Suorakatselu näyttää syvyysterävyyden

Peilijärjestelmäkameralla kuvattaessa kannattaa monissa tilanteissa katsoa kohdetta takanäytön eli suorakatselun kautta. Näin voidaan valotus, tarkennus ja syväterävyys todeta jo etukäteen hyvin tarkasti.

Paina siis live view -painiketta ja sen jälkeen syväterävyyden tarkistuspainiketta, joka on yleensä objektiivikiinnityksen vieressä. Silloin kamera himmentää objektiivin juuri valitun aukon mukaan ja näyttää sillä saavutettavan syvyysterävyyden.

Jos sama tehdään etsimen läpi katsottaessa, etsinkuva tummenee, mutta näin ei tapahdu suorakatselukuvassa. Sitten vain säädät aukon ja valotuksenkorjauksen tilanteen mukaan.

4. Oikea valkotasapaino poistaa sinisyyden

Väärin säädetty valkotasapaino saa lumen toistumaan sinertävänä

Kameran valkotasapainoasetuksesta riippuen toistuu lumi yleensä valkoisena tai sinisenä. 

© Shutterstock

Automaattisella valkotasapainoasetuksella kuvattaessa tahtoo kamera tehdä lumikuvista liiankin sinertäviä.

Joskus tämä toimii ikään kuin tehosteena, mutta jotta kokonaisvärintoisto olisi luonnollinen, kannattaa valkotasapaino säätää joko esim. lumen mukaan taikka säätää se pävänvaloasetukselle. Kolmas mahdollisuus on K niin kuin Kelvin eli värilämpötilan säätö kelvinasteina. Lumimaisemassa on 4800 hyvä lähtökohta.

Raakatiedostoja kuvattaessa voi valkotasapainon säätämisen periaatteessa jättää kuvankäsittelyvaiheeseen, mutta on kuitenkin hyvä säätää se jo kamerassa, jotta kuvat näyttäisivät suurinkaan piirtein luonnollisilta kameran näytöllä.

Kurssikirjamme Photoshop-koulu esittää helpolla ja havainnollisella tavalla, miten valkotasapaino säädetään Lightroomilla, Photoshopilla ja Elementsillä.

Saat 2 Digikuvan numeroa ja 142-sivuisen Photoshop-kirjamme yhteishintaan 14,90.

5. Kameralaukku estää kosteuden tiivistymistä

Kun tulet pakkasesta sisälle kuvausvälineinesi, älä ota kameraa pois laukustaan lämpimässä huoneessa. Silloin näet sen sisällä oleva kylmä ilma tiivistyy eli kondensoituu vedeksi, joka voi tärvellä kameran herkkiä osia.

Ota muistikortti kamerasta ja laita se lämpimään taskuusi ennen sisälle menoa ja anna kameran vähitellen lämmetä suljetussa kameralaukussa, kunnes se on saavuttanut huoneenlämmön.

Digikuvassa 2/2018 on pitkä artikkeli siitä, kun toimittajamme lähtivät ulos kuvaamaan neljää klassista kohdetta: muotokuvia, maisemia, makrokuvia ja luontoa/eläimiä, ja siellä on lisää vinkkejä myös maisemakuvaukseen.

Tee tilaus nyt, niin pääset lukemaan lehteämme sähköisesti Wype-sovelluksella. Luettavanasi on näin 12 uusinta Digikuvan numeroa. 

Toimituksemme suosittelee: Voimakas kiikari valokuvaajalle

Kiikarin avulla löytyvät kaukana olevat kuvauskohteet, kuten linnut. Mitiluxin kiikarista on vastikään esitelty uusi, entistä parempi versio. 

Se suurentaa kahdeksankertaisesti, joten sen avulla huomaat eläimet ja muut kuvauskohteet aivan eri tavalla kuin paljaalla silmällä. Sen objektiivin halkaisija on 40 mm, joten kiikarin suuri valovoima mahdollistaa katselun hämärässäkin. Se on kumivahvisteinen, siinä on integroidut etulinssien suojukset ja dioptriakorjaus silmälasien käyttäjille. 

Kiikarissa on kierrekiinnitys, johon voidaan kiinnittää esimerkiksi kamerajalusta. Mitilux 8X40:ssä on myös tarkennuspainike, ja 1000 metrin etäisyydelle katseltaessa näkymä on perätin 149 metrin levyinen. 

Kompaktin muotoilun ansiosta kiikari mahtuu mainiosti kameralaukkuun. Kiikaripakkaukseen kuuluvat laukku, hihna ja linssinsuojus.

> Nyt voit saada kiikarin sekä 3 numeroa Digikuvaa yhteishintaan 14,90. Säästät 105,10 euroa. Lue lisää täältä.

> Nyt voit saada kiikarin sekä 3 numeroa Digikuvaa yhteishintaan 14,90. Säästät 105,10 euroa. Lue lisää täältä.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!