Näin kuvataan sateenkaarta

Sateenkaari voi olla maaginen elementti maisemakuvassa, mutta se ilmestyy ja häviää nopeasti, joten kuvaajan pitää olla valppaana. 

© Shutterstock

Näin kuvataan sateenkaarta

Sateenkaari on upea ilmiö, mutta kaikki siitä otetut valokuvat eivät ole upeita. Tämän jutun vinkeillä voit onnistua ikuistamaan taivaan väriloiston.

maanantai 27. toukokuuta 2019 teksti Sarah Marie Winther

Sateenkaari syntyy, kun auringonsäteet heijastuvat vesipisaroissa. Se tapahtuu usein sateen jälkeen, ja sateenkaari voi myös näkyä esim. vesiputouksessa. 

Mitä matalammalla aurinko on, sitä selvemmin sateenkaari näkyy. Aamu- ja iltahetket ovat parasta aikaa sateenkaarenmetsästykseen. Jos sadepisarat ovat suuria, voi pääsateenkaaren lisäksi nähdä ns. sivusateenkaaren. 

Sateenkaaria syntyy tyypillisesti silloin, kun taivas on toisaalla pilvetön ja toisaalla tummien pilvien peittämä. Sateenkaaren elinikä on yleensä alle tunnin, ja osa niistä voi kadota muutamassa minuutissa, jos sade lakkaa tai aurinko menee pilveen. 

Toisinaan sateenkaaren värit ovat aluksi vaimeita, mutta kirkastuvat muutamassa sekunnissa. Tässä vinkkimme. 

1. Seiso selkä aurinkoa päin 

Joskus aurinko paistaa ja sataa samaan aikaan, mutta sateenkaarta ei näy. 

Tämä johtuu siitä, että sateenkaari on vain auringonvaloa, joka heijastuu vesipisaroista tietyllä tavalla, ja tuo heijastus näkyy, kun katsoo poispäin auringosta. 

Kannattaa siis katsoa ja kuvata myötävaloon. 

2. Muista sommittelu 

Sateenkaari on upea elementti, mutta täytyy kuvassa olla muutakin. 

Maisemasta kannattaakin etsiä kiinnostavia elementtejä kuvan alaosaan eli etualalle.

> Lue myös: Kuvasommittelun tärkeimmät lainalaisuudet

Sateenkaari kaupungin yllä

Kupolit ja katot sekä sininen taivas muodostavat oivallisen ympäristön sateenkaarelle. 

© Shutterstock

3. Valitse sopiva polttoväli 

Sateenkaarten kuvaamiseen ei ole olemassa jotain tiettyä objektiivia, vaan objektiivin tarve riippuu siitä, miten sateenkaarta halutaan käyttää kuvassa. 

Jos kyseessä on laaja maisema, joka halutaan kokonaan kuvaan, on voimakas laajakulma paikallaan, ja sillä saadaan myös suurikin sateenkaari mukaan maisemaa kehystämään. 

Jos taas halutaan sateenkaaren pään osuvan johonkin kuvan muuhun elementtiin, esim. puuhun tai vanhaan latoon, kannattaa kuvata telellä, jolla kyseinen elementti saadaan lähemmäksi ilman, että etäisyys sateenkaareen muuttuu. 

Niin kauan kuin kuvaaja liikkuu sateenkaaren suuntaisesti eli selkä aurinkoon päin, täyttää sateenkaari aina yhtä suuren osan kuva-alasta. 

> Lue Digikuvan suuri objektiiviopas

4. Käytä polarisaatiosuodinta 

Toisinaan sateenkaaren värit ovat aluksi vaimeita, mutta kirkastuvat hyvinkin pian. 

Värejä voi vielä voimistaa käyttämällä polarisaatiosuodinta. 

Se saattaa kuitenkin myös estää heijastumista. Katso sen tähden sateenkaarta etsimessä ja kierrä suodinta, kunnes värit ovat voimakkaammat etsimessä kuin luonnossa. 

> Lue myös: 4 suodinta, jotka joka kuvaajan on syytä tuntea

Sateenkaari maiseman yllä

Polarisaatiosuodin voi korostaa sekä sateenkaaren että maiseman värejä – mutta muista tarkkailla sateenkaarta, kun käytät polarisaatiosuodinta.

© Shutterstock

5. Kuvaa jalustalta

Tummien pilvien peittämä taivas vie valoa, joten kamerajalusta on monesti jopa välttämätön apuväline, jotteivät kuvat tärähtäisi. Myös polarisaatiosuodin vie vähintään 1,5 aukon verran valoa.

Kameran ollessa jalustalla voit säätää valotuksen käsin ja alivalottaa kuvaa hieman. Silloin väreistä tulee hieman syvemmät ja sateenkaarikin korostuu.

> Lue myös: Näin valitset sopivan kamerajalustan

6. Suojaa kuvauslaitteet

Sateenkaaren muodostuminen vaatii meloisen sateen. 

Hetikään kaikki kamerat ja objektiivit eivät ole sääsuojattuja, joten kannattaa suojata ne vesitiiviillä kameralaukulla tai myovipussilla.

Laita kamerapussiin ja kuminauha objektiivin ympärille sekä tee reikä etulinssille.

> Valokuvaajan 4 muovikassikikkaa

Lomakuvausohjeita Digikuvassa

Digikuvan numerossa 9/2019 esitellään viisi kuvauskohdetyyppiä, jollaisia usein kuvataan lomalla. 

Opastamme kuvaamaan kohteita sellaisenaan, mutta myös, miten tavallisia luonnonilmiöitä voi hyödyntää ja saada kuvia, joille ystävät ja perhe nyökkäilevät kunnioittavasti.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!